krz0011 Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Witam w moim pierwszym warsztacie na forum! Ten model stanowi mój pierwszy poważniejszy projekt, zaopatrzyłem się w aerograf z kompresorem i większość potrzebnych akcesoriów. Malowanie potrenowałem już na Sturer Emilu w tej samej skali który stanowi poligon doświadczalny, tutaj postaram się spróbować cieniowania, postshadingu, biedronki itd. Zestaw był już prezentowany na forum więc postaram się unikać błędów poprzedników. Sklejanie rozpocząłem od zawieszenia i wnętrza, skleiłem też większość elementów silnika i uzupełniłem część kabli. Wypychacze szpachlowane kropelką więc mogą sprawiać wrażenie nieruszonych. Płyta dzieląca przedziały jeszcze nieuzupełniona i nie wklejona na stałe, dążę do pomalowania wnętrza na biało. Tempo prac raczej wolne, ale temat na forum powinien mnie zmotywować do postępów. Zestaw uzupełnię siatkowymi osłonami firmy ABER z ofensywy berlińskiej. Liczę na wsparcie i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 No witam, kolejny teciak na forum. Zasiadam w pierwszym rzędzie i obserwuję. Powodzenia i wytrwałości:) Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz0011 Napisano 4 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2011 Czy teciaki z końca wojny (okres walk o Berlin) zawsze miały bandaże gumowe na wszystkich kołach? Znalazłem trochę zdjęć bez bandaży, ale to wersja /76, co do /85 nie mam rozeznania. W między czasie pomalowałem wstępnie silnik, skleiłem mechanizm działa i przekładnię oraz kilka innych elementów, zdjęcia postaram się umieścić w najbliższych dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 nigdy żaden seryjny T-34/85 nie miał kół bez bandaży, wyjątek stanowiły dwie prototypowo - doświadczalne sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz0011 Napisano 15 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2012 Aktualizacja po dłuższej przerwie. Pomalowałem wnętrze i zabrałem się za brudzenie. Część kabli jeszcze nie pomalowana lub nie uzupełniona. Na pierwszym zdjęciu widać kawałek silnika, lepszych zdjęć nie udało się uzyskać, aparat przestał łapać ostrość. W planach mam dokończyć wnętrze wanny kadłuba w tym przedział silnikowy i zabrać się za wieżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Brudzenie wygląda świetnie. Brudziłeś pigmentami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz0011 Napisano 15 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2012 Brudzenie to głównie mocno rozcieńczona farba olejna, kolor dobrany "na oko". Benzyna ekstrakcyjna paruje szybko, więc od razu widzę gdzie zrobić poprawkę. Pigmentów niestety nie mam, zastosowałem metodę alternatywną własnego pomysłu Ale patrząc na efekty użycia pigmentów będę się musiał w nie zaopatrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Wgląda świetnie. Też brudziłem olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Co do merytoryki to się nie wypowiem bo teciaki to nie mój konik. Natomiast wykonanie bardzo mi się podoba. Byle tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz0011 Napisano 7 Lutego 2012 Autor Share Napisano 7 Lutego 2012 Ponownie po przerwie, tym razem zabrałem się za wnętrze wieży, pomalowana na razie na biało, niedługo będę brudził i obijał, wtedy będą zdjęcia. Mam natomiast wątpliwości co do koloru działa: W rzeczywistości nawet lekko ciemniejsze... Wiem, że w zasadzie malowano wszystkim co można podciągnąć pod "zielony", ale nie podoba mi się to. Malowane jakimś Humbrolem, niby po numerach pasuje, ale to też jakiś zamiennik chyba jest. Przy okazji: można gdzieś w Poznaniu dostać farby Vallejo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi