maciekw Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Witam wszystkich fanów WWII (i ich przeciwników- jak np. ja również). Pod koniec wrześnie wygrałem na konkursie modelarskim Tigera. A konkretnie model od Dragona nr kat. 6600: Tiger I Initial Production s.Pz.Abt.502 Leningrad Region 1942/3. Szczerze powiedziawszy to te wszystkie pzkpwf (i inne) niewiele mi mówią. Na co dzień kleję współcześniaki (i czasem cywile w 1:24). Gdybym tego modelu nie wygrał to bym raczej nie pomyślał o sklejaniu Tigera. Do rzeczy. Nie jestem znawcą tematu. A wiem , że większość z Was jednak trochę się na tym temacie zna. Nie chciałbym więc za bardzo spaprać merytorycznie tego tematu (<żart> i narażać was na zawał żart>). Prosiłbym więc o trochę pomocy z pokazaniem co trzeba u producenta poprawić i z jakich materiałów (online) korzystać i na co w nich zwracać uwagę. Pudełko: Zawartość: Jak widać Dragon nie dołączył jednego z drucików- do dorobienia bez problemów. A na co dzień lubię robić takie modele jak np. [bradley Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ritter Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Wprawdzie temat znany i powszechny ale również bardzo lubiany dlatego z pewnością stosowne rady uzyskasz. Na początek polecam wątek autorstwa kolegi z forum: viewtopic.php?f=87&t=28099 . Może merytorycznie nie jest idealny ale z pewnością mocno pomocny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekw Posted December 4, 2011 Author Share Posted December 4, 2011 Trochę mnie nie było, niewiele podłubałem: Narazie sklejone podwozie w większości, zaczęty tył i płyta górna. Fajny jest ten patent z fragmentami silnika, co by był widoczny przy odchylonych klapach. Mi się podoba i tak go zrobię. Jakoś będę musiał te klapy tak umocować aby się ładnie otwierały i nie wpadały do środka. Trochę mnie zastanawia dlaczego wszyscy tak Dragona wychwalają. sporo 'mostków' do usunięcia. Łącznie z punktami wlewowymi, które są dla mnie bez sensu. No i niby dużo części i duża dokładność. Ale można to było zrobić prościej i lepiej... Słowem za duże rozdrobnienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 zajrzyj też tutaj: viewtopic.php?f=87&t=25823 skala nie ta, ale parę uwag i fotek może Ci się przydać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekw Posted August 2, 2012 Author Share Posted August 2, 2012 Koniec kliknij zdjęcie, aby przejść do galerii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts