Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, na 99% kupię ten model i będę prowadził tu warsztat (zgodnie z zaleceniami kolegów ), jednak mam kilka pytań na początek.

1. Jaką farbkę wybrać, zależy mi na tamce, do dobrze mi się nimi maluje, najlepiej ze sklepu mojehobby?

2. Co sądzicie o washach Vallejo, bo chciałem również kupić jeden z nich?

Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę.

Napisano

Też maluję farbami Tamiya i jestem z nich zadowolony. Tak jak pisze Robert, jeżeli kupić to MIG Production Dark Brown Wash, lub ewentualnie (o ile jest) podobny specyfik AK Interactive. Zawsze też jest opcja zrobienia samemu. Do Tamiya (farby akrylowe) musi być filtr lub wash olejny - tak jak już pisał Robert.

Napisano

Przydałoby się go jeszcze trochę olejnymi przesmarować. Na skrzynce, błotnikach i na pokrywie silnika za wieżą widać zacieki. Czyżby to był wash? Wygląda jak byś go dał bezpośrednio na farbę bez sido.

Napisano

Ten kolor wydaje sie troche za jednolity, pasowaloby go nieco pocieniowac...moze pigmenty? ...rdza faktycznie za ostra w porownaniu z czysta i 'grzeczna' reszta. ma to potencjal ale tez wymaga pracy ...zobaczymy dalej

Napisano

Zgadzam się z przedmówcami trochę za monotonny.

Obręcze kół przydało by się podmalować jakimś metalicznym.

Ale poczekam na efekt końcowy.

Napisano

W zasadzie to nie nam doświadczenia w pigmentach i farbach olejnych ale wiem, że dzięki pigmentom można uzyskać efekt kurzu i mógłby ktoś poradzić jaki w miarę tani ale przyzwoity użyć. Druga sprawa to te olejne, z czym to się je, jak użyć, gdzie kupić i jaki polecacie?

Napisano

Ja zabawę z olejami i pigmentami rozpoczynałem od takiego zestawu.

DSC00763.JPG

- white spirit w markecie budowlanym 9 pln

- farba olejna (w tubce)9 pln za szt

- pigmenty w zestawie typu cienie do powiek nie pamiętam dokładnie ale coś około 20 pln zapłaciłem

Farby olejne rozcieńczasz w white spirit i nakładasz na model (trzeba uważać bo ten akurat bardzo szybko paruje). Acha farby olejne nakładaj na lakier błyszczący (ja używam Sidolux)

Pigmenty można nakładać na sucho (ja używam obciętego na krótko pędzelka) lub na mokro rozcieńczone w wodzie. Po wyschnięciu pigmenty utrwalam fixerem Miga.

Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów.

Napisano

O, to mi się na pewno bardzo przyda! Chociaż wiem od czego zacząć, nie są to małe koszty ale z drugiej strony ogromne też nie. To trzeba się niebawem brać do pracy i kończyć

Napisano

No dobra, trochę udało mi się porobić, ale nie wiele. Nie jest już chociaż taki monotonny ale co ja gadam, zdjęcia:

dsc01564ab.jpg

dsc01563c.jpg

dsc01562b.jpg

dsc01561fe.jpg

dsc01560h.jpg

dsc01559f.jpg

dsc01558ll.jpg

dsc01557i.jpg

dsc01556x.jpg

dsc01555qm.jpg

dsc01554cn.jpg

dsc01553y.jpg

PS, później postaram się wrzucić lepsze zdjęcia.

• 2 weeks later...
Napisano

Tutaj wiele się nie zmienia jednak zdjęcia są w naturalnym świetle. Chciałbym zrobić obicia jakieś ale nie mam za bardzo koncepcji jak i czym, planuję jeszcze jakiś kurz. Mile widziane są inne propozycje

dsc01583f.jpg

dsc01582b.jpg

dsc01581eh.jpg

dsc01580at.jpg

dsc01579l.jpg

dsc01578ra.jpg

dsc01577qs.jpg

dsc01576k.jpg

dsc01575zw.jpg

dsc01574wm.jpg

dsc01573d.jpg

dsc01572zn.jpg

dsc01571fv.jpg

dsc01570h.jpg

dsc01569v.jpg

dsc01568d.jpg

dsc01567f.jpg

dsc01566p.jpg

Napisano

Odbicia gąbką lub bardzo małym pędzlem. Można najpierw zrobić bardzo rozjaśnioną bazą a środek wypełnić ciemniejszym np. czyny zmieszany z brązem.

Napisano

Przyczepie się do koloru gąsienic , spójrz na poniższe zdjęcia (specjalnie wybrałem z okresu zimy ) :

86194264.jpg

81576889.jpg

12952395.jpg

49606408.jpg

Widzisz gdziekolwiek choć by odrobinę rdzy na gąsienicach ?

Ten element jest stale w ruchu ,jest szlifowany ,gładzony i polerowany -rdzewieje tyko w przypadku dłuższego postoju .

Napisano

Przyznaję rację ale zasugerowałem się zdjęciami na pudełku, w takim razie jak powinienem je pomalować? I jeszcze jedna kwestia, gdy zobaczyłem twój post to pomyślałem sobie, że może by zrobić kamuflaż zimowy. Widziałem podobne i wiem, że nie musiałbym czyścić malowania tylko zamalować na biało. Słyszałem o jakiejś metodzie na lakier do włosów, ale nie udało mi się znaleźć wytłumaczenia jak ją wykonać.

Napisano

Pierwsza sprawa. Szybko zrezygnowałem z zimowego kamuflażu, trenowałem na jakimś złomie i stwierdziłem, że tylko mogę popsuć Klimenta. Druga, zastanawiałem się czy nie zrobić już galerii ale postanowiłem, że jeszcze lepiej popytać kolegów. To tak:

gąski przemalowane, nie są zardzewiałe; przykleiłem liny i trochę kosmetycznych zmiany typu obicia.

dsc01601c.jpg

dsc01600fp.jpg

dsc01599uv.jpg

dsc01598a.jpg

dsc01597i.jpg

dsc01596i.jpg

dsc01595l.jpg

dsc01594ds.jpg

dsc01591v.jpg

dsc01590jcos.jpg

dsc01589l.jpg

dsc01588yx.jpg