patrix94 Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Witam, na 99% kupię ten model i będę prowadził tu warsztat (zgodnie z zaleceniami kolegów ), jednak mam kilka pytań na początek. 1. Jaką farbkę wybrać, zależy mi na tamce, do dobrze mi się nimi maluje, najlepiej ze sklepu mojehobby? 2. Co sądzicie o washach Vallejo, bo chciałem również kupić jeden z nich? Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 wash Vallejo jest akrylowy ,lepiej kup olejny Miga lub sam zrób z olejnej artystycznej i WS lub benzyny do zapalniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 mam na sprzedaż KV-1 trumpetera jest to pojazd zdobyty przez Niemców German PzKpm KV1 1:35 Trumpeter 00366 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Share Napisano 7 Listopada 2011 Dzięki za propozycję ale chciałem zamówić nie tylko model i to z kolegą robię zamówienie więc dzięki ale raczej nie skorzystam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Też maluję farbami Tamiya i jestem z nich zadowolony. Tak jak pisze Robert, jeżeli kupić to MIG Production Dark Brown Wash, lub ewentualnie (o ile jest) podobny specyfik AK Interactive. Zawsze też jest opcja zrobienia samemu. Do Tamiya (farby akrylowe) musi być filtr lub wash olejny - tak jak już pisał Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Share Napisano 7 Listopada 2011 Zrezygnowałem z tego washa vallejo, chyba nie warto się na to łasić, postaram się sam to zrobić tak jak pisaliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 jest polecam Ci specyfiki firmy AK, są bardzo dobre ale ekonomiczniej jest kupic farby olejne i white spirit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 Prawie skończony, zostały jeszcze niektóre elementy (np. zapasowe gąski) do wklejenia ale zasadniczo dużo się nie zmieni. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Dla mnie te zardzewienia z byt ostre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Przydałoby się go jeszcze trochę olejnymi przesmarować. Na skrzynce, błotnikach i na pokrywie silnika za wieżą widać zacieki. Czyżby to był wash? Wygląda jak byś go dał bezpośrednio na farbę bez sido. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 wash to nie jest bo przykrywa tylko niektóre elementy, olejne będą i wash postaram się zrobić jak będę miał trochę więcej czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Ten kolor wydaje sie troche za jednolity, pasowaloby go nieco pocieniowac...moze pigmenty? ...rdza faktycznie za ostra w porownaniu z czysta i 'grzeczna' reszta. ma to potencjal ale tez wymaga pracy ...zobaczymy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 Mówiąc szczerze sam nam podobne odczucia ale nie chciałem przesadzić jak z tygrysem. Dzięki za uwagi koledzy bo na pewno je wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Zgadzam się z przedmówcami trochę za monotonny. Obręcze kół przydało by się podmalować jakimś metalicznym. Ale poczekam na efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 14 Listopada 2011 Autor Share Napisano 14 Listopada 2011 W zasadzie to nie nam doświadczenia w pigmentach i farbach olejnych ale wiem, że dzięki pigmentom można uzyskać efekt kurzu i mógłby ktoś poradzić jaki w miarę tani ale przyzwoity użyć. Druga sprawa to te olejne, z czym to się je, jak użyć, gdzie kupić i jaki polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Ja zabawę z olejami i pigmentami rozpoczynałem od takiego zestawu. - white spirit w markecie budowlanym 9 pln - farba olejna (w tubce)9 pln za szt - pigmenty w zestawie typu cienie do powiek nie pamiętam dokładnie ale coś około 20 pln zapłaciłem Farby olejne rozcieńczasz w white spirit i nakładasz na model (trzeba uważać bo ten akurat bardzo szybko paruje). Acha farby olejne nakładaj na lakier błyszczący (ja używam Sidolux) Pigmenty można nakładać na sucho (ja używam obciętego na krótko pędzelka) lub na mokro rozcieńczone w wodzie. Po wyschnięciu pigmenty utrwalam fixerem Miga. Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 14 Listopada 2011 Autor Share Napisano 14 Listopada 2011 O, to mi się na pewno bardzo przyda! Chociaż wiem od czego zacząć, nie są to małe koszty ale z drugiej strony ogromne też nie. To trzeba się niebawem brać do pracy i kończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 No dobra, trochę udało mi się porobić, ale nie wiele. Nie jest już chociaż taki monotonny ale co ja gadam, zdjęcia: PS, później postaram się wrzucić lepsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Zaczyna wygladać coraz ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 Tutaj wiele się nie zmienia jednak zdjęcia są w naturalnym świetle. Chciałbym zrobić obicia jakieś ale nie mam za bardzo koncepcji jak i czym, planuję jeszcze jakiś kurz. Mile widziane są inne propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Odbicia gąbką lub bardzo małym pędzlem. Można najpierw zrobić bardzo rozjaśnioną bazą a środek wypełnić ciemniejszym np. czyny zmieszany z brązem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Przyczepie się do koloru gąsienic , spójrz na poniższe zdjęcia (specjalnie wybrałem z okresu zimy ) : Widzisz gdziekolwiek choć by odrobinę rdzy na gąsienicach ? Ten element jest stale w ruchu ,jest szlifowany ,gładzony i polerowany -rdzewieje tyko w przypadku dłuższego postoju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 Przyznaję rację ale zasugerowałem się zdjęciami na pudełku, w takim razie jak powinienem je pomalować? I jeszcze jedna kwestia, gdy zobaczyłem twój post to pomyślałem sobie, że może by zrobić kamuflaż zimowy. Widziałem podobne i wiem, że nie musiałbym czyścić malowania tylko zamalować na biało. Słyszałem o jakiejś metodzie na lakier do włosów, ale nie udało mi się znaleźć wytłumaczenia jak ją wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Jeśli chodzi o malowanie to proponuję przejrzeć ten temat http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=28099 .Reggy dokładnie opisał co i jak -również jak wykonać zimowy kamuflaż ,bez udziału lakieru do włosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 11 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2011 Pierwsza sprawa. Szybko zrezygnowałem z zimowego kamuflażu, trenowałem na jakimś złomie i stwierdziłem, że tylko mogę popsuć Klimenta. Druga, zastanawiałem się czy nie zrobić już galerii ale postanowiłem, że jeszcze lepiej popytać kolegów. To tak: gąski przemalowane, nie są zardzewiałe; przykleiłem liny i trochę kosmetycznych zmiany typu obicia. Mile widziane uwagi, komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi