Worius Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Jestem początkującym modelarzem.Moim pierwszym modelem który wykonuję jest Fokker dr.1 Manfred von Richthofen. Chcę dobrze pomalować tą replikę, ale nie wiem jeszcze za bardzo co i jak i co mam jeszcze dokupić. Czy przed pomalowaniem mam nałożyć podkład? Mam już wszystkie potrzebne farby ,klej i rozcienczalnik. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Przestudiuj najpierw dział Jak to zrobić i jak pokazać oraz Tajniki modelarstwa. Proces malowania jest trochę złożony i ciężko będzie ci odpowiedzieć na tak postawione pytanie. http://modelwork.pl/viewforum.php?f=40 http://modelwork.pl/viewforum.php?f=104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 11 Listopada 2011 Autor Share Napisano 11 Listopada 2011 No to sprecyzuję... Czy zawsze należy nakładać podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 pod akryle na pewno tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Antisol84 Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Zależy jak leży - akryle Tamiya same w sobie stanowią niezły podkład... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 A pod olejne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Olejnymi się nakłada ślady użyvia, zacieki/rainsy, washe. Ja używam jako podkładu mr. Surfacera 1200 nakłdam z aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Olejnymi się nakłada ślady użyvia, zacieki/rainsy, washe. Ja używam jako podkładu mr. Surfacera 1200 nakłdam z aero. Grzesiu , Worius chodziło chyba o farby olejne ale modelarskie ,pod nie raczej podkładu nie trzeba /nie używam więc piszę "raczej" / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Absolutnie.Nalezy ograniczac liczbe powlok malarskich,gdzyz ilosc powlok zalewa detale.Oleje nie potrzebuja podkladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Skoro kolega jest początkującycm modelarzem to sprecyzuje kolegów - przedwmówców: olejne farby modelarskie opisane są na opakowaniech jako emalie (często pisze enamel) - jak inni twierdzą pod nie nie trzeba podkładu - są do farmy o składzie chemicznym wymagającym bardziej agresywnych (toksycznych) rozcieńczalników stąd też logiczny wnisek że lepiej wiążą się z podłożem, jak napisał wojtas im mniej warstw tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 Dzięki wielkie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi