Skocz do zawartości

T-34 w służbie III Rzeszy TAMIYA 1:35

maszynista93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po raz kolejny tematem będzie T-34 tym razem jednak w służbie niemieckiej.

Jest to TAMIYA 1:35

Model podobnie jak oryginał powstał ze złomu.

Kupiłem go kiedyś za grosze jako złom modelarski, był w złym stanie: pourywane koła, brak gąsienicy, rozerwany strop wieży, dziury w pancerzu, w dodatku pomalowany był grubą warstwą białej farby.

Przeszedł remont i teraz ma całkowicie nowy dach wieży (samoróbka), dorobioną fakturę odlewu, skrzynki i spawy.

Niestety ma 2 różne gąsienice (lewa TAMIYA, prawa ZVEZDA) nie posiadałem niestety innych a miał być to jak zawsze tani remont

dziura na składaniu lewej gąsienicy wynika z tego że poprzedni właściciel postanowił ją stopić zamiast skleić, nie byłem w stanie już tego poprawić z wyżej wymienionych przyczyn

511fbcb25539.jpg

2eec51d6825d.jpg

08a540d147fe.jpg

ea197ac60943.jpg

99a530c9ec3d.jpg

daf078210e75.jpg

2405271f9159.jpg

e66a4ee48ed7.jpg

Cisza więc może zacznę. Reaktywacja Micky wyszła bardzo fajnie.Przydałaby się jakaś podstawka. Jedna rzecz mi się nie podoba- sterylnie czyste włazy od środka, poza tym super. Pytanie= masz papiery na to kamo czy to sf?

fajnie że Ci się podoba

Model nie jest odzwierciedleniem oryginału, nie wiem nawet czy czołg z takim numerem istniał (ten na moim to czysty przypadek). Jeśli jednak tak i nawet ktoś posiada zdjęcie oryginału to proszę mi nie próbować udowadniać że wyglądał on inaczej. Podczas budowy pomysły na wykonanie modelu czerpałem z tego zdjęcia, nie oznacza to jednak że model jest jego 100% przełożeniem - to tylko moja luźna inwencja

51a99ff3cf1a.jpg

miał to być tani, szybki i przyjemny projekt ratujący kolejny złom

kamo natomiast jest zgodne - jest to podobno 2. SS Panzer Division "Das Reich" 1943 , niestety nie mam twardych dowodów na to malowanie bo wszystkie mi znane zdjęcia tak jak to powyżej są czarno-białe ale istnieje wiele rysunków takich jak te:

c265df0e0091.jpg

0369e3042924.jpg

oraz sporo modeli w podobnych barwach.

PS: co do włazów masz rację, podobnie beczka - na zdjęciach dopiero zauważyłem, moje przeoczenie

Fajnie wymalowane. A jak piszesz że wszystko pędzlem to chylę czoła.

Dzięki ale nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś, dla jasności - chodziło mi o oznaczenia (krzyże i numery), kamo standardowo malowane aerografem

bez przesady aż tak dobry to ja nie jestem żeby pędzlem malować kamo

Łyżka dziegciu- na czym się dyndają szekle z przodu??oryginały nie maiły tych uszu...

hmmm... jesteś pewien

d24ce9c50c82.jpg

b66c167bfdeb.jpg

w przypadku tego czołgu nigdy nie mów nigdy

choć faktycznie, może lepiej wyglądało by to na mocowaniach do trału

a4499c0d0992.jpg

A ten T-34 na pierwszych dwóch zdjęciach to nie jest ten, który powędrował do Ameryki? Bo Jankesi sobie tam go ciut poprzerabiali pod siebie, żeby go w ogóle doprowadzić do stanu używalności, takie mocowania szekli m.in dodali oni, z tego co wiem, na jednym egzemplarzu. A Tamyia na nim się wzorowała i "babol" poszedł w świat. Więc bym się nie sugerował, no chyba, że źródło zdjęć jest "radzieckie". ;)

A ten T-34 na pierwszych dwóch zdjęciach to nie jest ten, który powędrował do Ameryki? Bo Jankesi sobie tam go ciut poprzerabiali pod siebie, żeby go w ogóle doprowadzić do stanu używalności, takie mocowania szekli m.in dodali oni

tak, masz rację to ten, może faktycznie lekko naciągany

ale wydaje mi się że gdzieś widziałem coś takiego też na jednym z niemieckich zdobycznych - nie mogę jednak znaleźć tego zdjęcia,

a skoro brak dowodów to można uznać że macie rację

niemniej jednak spodobał mi się taki motyw i tak zostało ale jest to dość łatwe do usunięcia jak by co

Tamyia na nim się wzorowała i "babol" poszedł w świat.

a to ciekawe czemu bo model przedstawia wzór 43 a oryginał jest przecież starszy