Wojtek91 Napisano 6 Czerwca 2007 Share Napisano 6 Czerwca 2007 Witam Dawno temu znalazłem model Citroena Xsary WRC z Hellera. Model ten nie jest najlepszej jakości i wiele części w nim brakuje. Z tego modelu raczej wg mnie nie dało się zrobić porządnego modelu samochodu więc postanowiłem zrobić coś nietypowygo, a mianowicie przerobić zwykły samochód WRC na uliczny tuningowany samochód miejski! Trochę prac już wykonałem są to m. in.: zmodyfikowany przedni i tylni zderzak, boczne "fartuchy" (czy jak się to tam nazywa. ang: Side skirts) oraz przeróbka wnętrza i wnętrza drzwi. Oczywiście jeszcze dużo pracy przede mną. Na razie daje kilka fotek modelu w warsztacie. Oceniajcie, doradzajcie itp. Mam nadzieję, że ten projekt wam się spodoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 6 Czerwca 2007 Share Napisano 6 Czerwca 2007 Cześć! Witam na forum. Zapraszam do przywitania się w dziale "Tutaj się witamy i przedstawiamy". Te "fartuchy" to nic innego jak tzw. progi. Mam nadzieję, że uda Ci się wykrzesać coś ciekawego z tego kawałka plastiku. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 6 Czerwca 2007 Share Napisano 6 Czerwca 2007 Witaj kolego ;) Mam nadzieje że poprawisz Hellera , 3mam kciuki, jak potrzeba w czymś pomocy pisz ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 6 Czerwca 2007 Share Napisano 6 Czerwca 2007 Witam No robótka pojawiła się superancka Na obecnym etapie prac powiem tylko tyle, że przedni i tylni zderzak pasują do tego francuskiego wozidełka Nie pozostaje mi nic innego jak tylko trzymać kciuki i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luchner Napisano 6 Czerwca 2007 Share Napisano 6 Czerwca 2007 Jo niech ........ to maleństwo! Ostrzeżenie za słownictwo. Admin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 6 Czerwca 2007 Share Napisano 6 Czerwca 2007 Jo niech ........ to maleństwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek91 Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2007 Ok robota z autkiem idzie pełną parą. Posyłam na razie zdjęcia kół i dokładne zdjęcie progów. Jedno jest z pudełka (białe) a drugie po modyfikacji (szare), które według Was jest lepsze? Na razie daje tylko te foty bo na razie szczególnych zmian nie ma. W tym modelu jest bardzo dużo szpachlowania i robota posuwa się z tego względu powoli, ale za niedługo postaram się dać zdjęcia tablicy rozdzielczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 8 Czerwca 2007 Share Napisano 8 Czerwca 2007 Jak do tuningu, to tylko szare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek91 Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2007 Jak już pisałem oto zdjęcia tablicy rozdzielczej. Po kolei: 1.przed, 2. W trakcie i 3.po. Oczywiście jeszcze troche roboty z tym mnie czeka np "pokolorować" reszte części. Proszę o komentarze. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 8 Czerwca 2007 Share Napisano 8 Czerwca 2007 Narazie wszystko spoko, wszystko si. Deska rozdzielcza jak najbardziej ok. Zastanawiam się co się da wykrzesać z Hellera. Zasiadam na widowni i będę bacznie się przyglądał tej relacji. Życzę powodzenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 9 Czerwca 2007 Share Napisano 9 Czerwca 2007 Do tuna fele tylko szare lub czarny mat z czerwonym rantem, a lakier biały mat. No a deska ładna tylko zegary trochę krzywe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pszczółka Napisano 11 Czerwca 2007 Share Napisano 11 Czerwca 2007 Witam Widze że bierzesz się za podobny projekt co ja kiedyś zrobiłem pokaze ci jak mój wygląda bo mam identycznego Życzę miłej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek91 Napisano 12 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2007 Dzięki za posty! Maciek92: Zegary są trochę krzywe no bo przy przyklejaniu "kropelką" miałem problem i się pogięły. :/ ale raczej nie będzie to aż tak widoczne(mam nadzieje ). Z tymi czarnymi felgami z czerwonym rantem to może być dobry pomysł. Pomaluje tak felgi i zobacze jak będą pasowały, a co do malowania samego auta to mam już plan jak go pomalować ale pokaże to później jak model będzie gotowy do malowania. Pszczółka: Jest taki mały zbieg okoliczności no bo właśnie jak zobaczyłem twój model (chyba w Bielsku na konkursie) przyszło mi do głowy aby zrobić coś podobnego, bo ten model bardzo mi się spodobał. Można powiedzieć, że bez tego modelu nie byłoby teraz mojego modelu. Wielkie dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek91 Napisano 15 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2007 Witam sorry, że tak post za postem... ale przejdźmy do konkretów częściowo złożyłem citroena do kupy i efekty są na zdjęciach. Powoli zaczyna juz jakoś wyglądać . Zmieniłem mocowanie spojlera i oczywiście szpachlowałem co z resztą widać na zdjęciach. Komentarze mile widziane. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 15 Czerwca 2007 Share Napisano 15 Czerwca 2007 No widać że zaczyna przypominać cytrynkę Dodam jeszcze, że mocowanie spoilera podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haker Napisano 15 Czerwca 2007 Share Napisano 15 Czerwca 2007 no samochód jest jednym słowem odpicowany na maxxa jeśli był takim gratem jak mówiłeś . Zainspirowałeś mnie żebym zrobił coś podobnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek91 Napisano 19 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2007 Oto nowa dostawa zdjęć, a w nich następująco: -fotele (pasy robione od podstaw). Jedno gotowe drugie w polowie. -gotowa deska rozdzielcza. -przymiarka części wnętrza. -fotki wewn. części drzwi (w robocie). Stare pasy (odlane z plastiku) zeszlifowałem i dorobiłem nowe z blaszek i kawałków gąsienic z king tigera ( najpierw miały być z pogiętego drutu, ale nie mogłem zrobić takich samych bo co następne to były inne ). Na tablicy rozdzielczej dorobiłem radio, a do kierownicy dorobiłem guzik z Nitro . Wnętrze to ciągła szpachla, ale już to wygląda lepiej i nic nie wystaje. Miłego oglądania. Jak zwykle proszę o komentarze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 19 Czerwca 2007 Share Napisano 19 Czerwca 2007 Super bajer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 21 Czerwca 2007 Share Napisano 21 Czerwca 2007 Deska do kitu. Wyszpachluj ją zegary poszukaj jakieś bo te to chyba są papierowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek91 Napisano 26 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2007 Witam Po dłuższej pracy skończyłem budowę wnętrza Citroena. Co do deski rozdz. to jeszcze z nią popracowałem, ale zegary zostały bez zmian. Jest to mój pierwszy model tego typu, więc nie spodziewałem się, że wszystko pójdzie i będzie wyglądać elegancko. Oprócz wnętrza są jeszcze koła. (Jeszcze tylko poprawić srebrne obręcze i będą ok). A co do reszty to napisze później, bo nic się nie zmieniło tylko ilość farby podkładowej aby odkryć nowe zadziory w karoserii. Mam pytanie czy jest jakiś sposób aby zrobić wycieraczki na przedniej szybie? Daje zdjęcie abyście mogli zobaczyć jak to wygląda. Mam pomysł aby jedną usunąć i zrobić jedną większą, ale nie wiem czy to będzie dobre. Proszę o pomoc w tej sprawie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 W tej skali dostepne są wycieraczki z blaszki fototrawionej, niekiedy bywają na allegro, niestety nie pamiętam producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek91 Napisano 4 Lipca 2007 Autor Share Napisano 4 Lipca 2007 Prace wreszcie ruszyły (ponownie) . Wreszcie skończylem szpachlowanie, więc przyszedł czas na malowanie . Testowo pomalowałem model jedną z farb, które kupiłem i wyszło jeszcze troche rys itp ale to już nic w porównaniu do tego co było. Chwilka i bedzie wszystko ok . Tak nawiasem to dostałem małą nauczkę za mój pośpiech, za szybko wymieszałem farbkę i podczas pierwszego malowania farbka była jak woda i praktycznie zalała model. Ruszyłem ze zmywaczem a on oprócz farby rozpuślił szpachle i klej w niektórych miejscach . Trzeba było zaczynać od nowa, ale teraz już wszystko jest ok błędy naprawione i mam nadzieje, że już nic takiego się nie powtórzy. Zdjęć nie robiłem aby się jeszcze bardziej nie skompromitować. Mniejsza oto daje zdjęcia farb, którymi będę malować, zdjęcie samochodu po testowym malowaniu (zdjęcie z lampą błyskową) i szblony jakimi będę się posługiwał ( nie są w 100% kompletne ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 4 Lipca 2007 Share Napisano 4 Lipca 2007 Jak na Hellera to idzie tobie w miarę dobrze. Kolor kasty, nie powiem, jest oryginalny. A co do wycieraczek, to wiem że fototrawione robi Mr. Model. A pomysł z jedną wycieraczką nie uważam za dobry, lepiej zrób dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek91 Napisano 7 Lipca 2007 Autor Share Napisano 7 Lipca 2007 Witam W modelu zaszły małe zmiany a więc po kolei: -zmieniłem kolorystykę auta odpadła farba Scorpy green i zmieniony został model master na lepszy odcien zielonego. -nowe koncówki wydechu gdyż stare byłu źle wykonane. -nowe lusterka (tylko brakuje samych luster). -a co do wycieraczek zostaje wersja z jedną dlatego, że już zdążyłem usunąć doszczętnie jedna z wycieraczek. Model został już pokryty szablonami i za niedługo dam fotki gotowego modelu. Oto zdjęcia wydechu i lusterek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek91 Napisano 20 Lipca 2007 Autor Share Napisano 20 Lipca 2007 Witam! Informuje, że model Citroena został ukończony! Jak już wiele razy wspominałem jest to model testowy, a za razem pierwszy model samochodu osobowego, więc model nie jest rewelacyjny. Oto zdjęcia. Komentarze mile widziane. Pozdrawiam P.S. Sorry, że post pod postem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi