Turo Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2012 Mikele wielkie dzięki za podpowiedzi , miejsca te są już zaszpachlowane. Jeżeli chodzi o szpachle przy klapach to wydaje mi się że jest dobrze, Su 20 jak i 22 posiada w tym miejscu taką jak by nadbudówkę: Przy ostatnich pracach wyeliminowałem za ciężki tył doważając przód ołowiem i skrzydła plasteliną. KKR już praktycznie skończony i "podczepiony", niestety poszedłem na łatwiznę i zrobiłem go jednak w najbardziej klasycznym malowaniu tj. srebrny : Belki przy kadłubowe są już bliższe oryginałom, na swoje miejsce trafiły też tylne golenie: Jeżeli chodzi o spód kadłuba to wydaje mi się że już znaczna większość części potrzebnych przed malowaniem trafiły na swoje miejsca, reszta tj. koła oraz przednie podwozie trafi już po pomalowaniu spodu, może uda mi się w tym tygodniu prysnąć spód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 A nie utrudniłeś sobie roboty z malowaniem przyklejając zbiorniki i zasobnik rozpoznawczy już teraz? Strasznie duzo ciężkich zakamarków będzie, chocby klapy podwozia głównego. Poza tym - na KKR powinieneś jeszcze domalować dielektryczne osłony anten (te zielone prostokąty). źródło: www.forum.krzesiny.org.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turo Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2012 Przyznam się że pierwszy raz tak robię, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Specjalnie jakoś się nie boję o wielkie niedomalowania ponieważ oprócz KKR'a wszystko będzie w tym samym kolorze co znacznie ułatwia sprawę i dla tego też na to się zdecydowałem, ale czy słusznie, to się okaże , KKR postaram się dokładnie zakryć aby nie było później niepotrzebnych problemów. Jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju osłony zostaną naniesione na końcu malowania, pędzelkiem, bynajmniej taki mam plan . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turo Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Spód został już pryśnięty, wszelkiego rodzaju niedociągnięcia zostaną poprawione już pędzlem jakoś na dniach. W między czasie na swoje miejsce powinny trafić ogumienia i przednie podwozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Coś niepokojącego dzieje sie przy st.poziomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 To chyba sól, na maskowaniu do obić, niemniej jednak przez moment pomyslałem, że się farba zważyła ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Obicia w tym miejscu? tam to chyba nie powinno sie nic ocierac a tym bardziej obijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turo Napisano 18 Lutego 2012 Autor Share Napisano 18 Lutego 2012 Z braku nadmiernej ilości wolnego czasu dopiero teraz aktualizuję temat. Generalnie samolot jest już pomalowany, teraz cały czas poprawianie błędów. Mimo że samolot był malowany aerografem, z racji sporych poprawek pędzlem "czar aerografu" znikł . Co do samego kamuflażu, a bardziej jego rozłożenia jest ono poprawne tylko w pewnym stopniu ( mam 3 schematy i na żadnym nie ma wszystkich stron s-tu, tak że byłem zmuszony znaleźć pewien kompromis- teraz pytanie czy skutecznie ? no tak nie do końca z racji za dużej ilości jasnej zieleni). Teraz kilka zdjęć przed, w trakcie i pomalowaniu: Z takich większych miejsc do malowania zostały jeszcze wnęki podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Wygląda dobrze Cieszy, że kolejny warsztat zmierza ku końcowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Nie zapomnij o drobnicy, która powinna być w naturalnej barwie duralu - osłony ogniowe przt wylorach luf, pylony podwieszeń. Same lufy pomaluj na czarno i tylko końcówki luf pociągnij metalizerem. Kamuflaż wygląda ok, ale klapy na ruchomej części skrzydeł pomalowałeś niepoprawnie. Całe w kolorze duralu były na Su-22M4 i Su-22UM3K, na Su-20 granica między barwą metalu a kamuflażem przebiegała tak samo jak na samym płacie, zarówno na górnej jak i na dolnej powierzchni: Zbiorniki górne powierzchnie powinne być w kamuflażu, o ile się nie mylę na wszystkich polskich sukach były stosowane albo niemalowane, duralowe zbiorniki, albo w takim samym kamo jak i cały samolot, jednolitych niebieskich jeszcze nie widziałem. Tak samo malowanie KKR-1 mnie osobiście zaskakuje, sądziłem, że pomalujesz na niebiesko. Tak czy inaczej, samo malowanie mi się podoba, Su-20 mają ciężki do odtworzenia kamuflaż. Poza tym, spod lakieru nie przebijają żadne niedoskonałości łączenia części, a to już sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turo Napisano 18 Lutego 2012 Autor Share Napisano 18 Lutego 2012 Jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju drobnicę powoli się nią zajmuję- zauważyłem że na Su-20 bardzo często pylony przy kadłubowe były w kolorze spodu np: z ciemniejszymi nalotami niebieskiego. Co do klap przyznam się że nawet na to nie zwróciłem uwagi i "poleciałem" jak w 22. , mam nadzieję że dzisiaj już to będzie poprawione . Malowane zbiorniki wchodziły z biegiem czasu, początkowo trochę ich było w kolorze spodu płatowca lub zbliżonym do niego, widziałem nawet zbiorniki jasnoszare. KKR początkowo miał być niebieski z kamuflażem, niestety za nic nie mogłem dopasować koloru i poszedłem na łatwiznę dając cały duralowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Zbiorniki górne powierzchnie powinne być w kamuflażu, o ile się nie mylę na wszystkich polskich sukach były stosowane albo niemalowane, duralowe zbiorniki, albo w takim samym kamo jak i cały samolot, jednolitych niebieskich jeszcze nie widziałem. Fabrycznie baniaki były srebrne, część później była niebieskich, potem dochodziły różne kamuflaże (99,9% spód błękit, góra kamuflaż - jak samolot). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERT Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Witam No, no, no, model wygląda świetnie życzę dalszych sukcesów w pracy nad nim. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turo Napisano 24 Lutego 2012 Autor Share Napisano 24 Lutego 2012 Pracę trochę "poszły" do przodu, s-t dostał już podwozie i owiewkę. Błędy powoli są zamalowywane i drobnica powoli malowana : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Trudny model zwłaszcza w standardzie, ale podoba mi się wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turo Napisano 28 Lutego 2012 Autor Share Napisano 28 Lutego 2012 Dzisiaj "przyszły" kalkomanie, oraz kilka szczegółów zostało pomalowanych. Aktualny efekt: Niestety zdjęcie robione z lampą i kalkomanie się świecą, co nie zmienia faktu że faktycznie się świecą . Jutro postaram się dodać trochę śladów eksploatacyjnych i będzie już koniec- mam nadzieję że po tych operacjach model trochę nabierze na wyglądzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Bardzo fajna suczka ;) gdzie kupiłeś kalkomanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 No proszę - a takiego finału się nie spodziewałem - wszystkie znaki na niebie i forum nie wskazywały że na mecie pojawi się tyle Su,-gratuluję czekamy na galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Przyznam szczerze, że w mojej opinii, kamuflaż był nietrafiony, jednak po nałożeniu kalkomani model się broni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turo Napisano 29 Lutego 2012 Autor Share Napisano 29 Lutego 2012 gdzie kupiłeś kalkomanie? Kalkomanii nie dokupowałem, są to pudełkowe kalkomanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Fajnie to wyszło, dawaj galerię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERT Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 No na prawdę piękna suka, jak bym się nie podziwiał relacji, to powiedział bym, że to prawdziwy samolot Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turo Napisano 29 Lutego 2012 Autor Share Napisano 29 Lutego 2012 No i przyszła wiekopomna chwila , model udało się w końcu skończyć z czego jestem bardzo zadowolony. Przede wszystkim, bardzo ale to bardzo dziękuję osobą które wspierały mnie podczas prac nad tym modelem udzielając się mniej lub więcej w "moim" wątku. Z samego modelu jestem tak sobie zadowolony, z racji nieudanego do końca malowania aerografem, nie do końca poprawnego rozłożenia kamuflażu oraz z faktu że samolot posiada xxx osi pionowych i poziomych . Jakby nie patrząc model dostarczył mi trochę nowych doświadczeń z czego również jestem zadowolony. Poniżej wstawiam jedno zdjęcie końcowe, a na więcej zdjęć oraz ocenianie zapraszam do galerii- http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=173&t=31940 PS. Niestety jak widać na zdjęciu, wkradła się jedna niechciana szachownica . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi