witek@ Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2011 CD.dziś jakoś nie ma weny Brak weny powiadasz... Oj żeby mnie taki brak weny dopadł...cztery dni, a model w połowie drogi do galerii No powiedzmy ,że ok 20% już za mną ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 CD.dziś jakoś nie ma weny Brak weny powiadasz... Oj żeby mnie taki brak weny dopadł...cztery dni, a model w połowie drogi do galerii No powiedzmy ,że ok 20% już za mną ;-) Mądrale Od Wigilii próbuję zrobić choćby najmniejszą pierdółkę przy swoim modelu i... kończy się na wyjęciu elementów z pudełeczka, poprzymierzaniu ich i schowaniu po 3 godzinach myślenia o głupotach... Widziałem ten model w sklepie kilka ładnych lat temu, jest taki nietypowy, że tylko pochwalić za wybór tematu. Znając wykonanie poprzednich modeli, o jakość mogę być spokojny Zasiadam i kibicuję, bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 29 Grudnia 2011 Share Napisano 29 Grudnia 2011 Ciekawy okręt o nieortodoksyjnej (choć niespecjalnie pięknej) sylwetce Z przyjemnością się przyglądam tej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 29 Grudnia 2011 Share Napisano 29 Grudnia 2011 Znając wykonanie poprzednich modeli, o jakość mogę być spokojny Dokładnie tak, a w tym kamo będzie wyglądał zaj... , już czekam na malowanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 29 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2011 Znając wykonanie poprzednich modeli, o jakość mogę być spokojny Dokładnie tak, a w tym kamo będzie wyglądał zaj... , już czekam na malowanie Ehhh chłopaki....z tym wykonaniem nie przesadzajcie ;-) Co do kamo to boje się tego kamo jak diabeł święconej wody,łatwo nie będzie. Na razie walczę z doprowadzeniem wyrobu Tamiya do wyglądu Rodney-a w 1943 więc trochę zmian muszę wprowadzić. Tak sobie tym razem zaplanowałem pracę,że w zasadzie robię to w trakcie prac przesuwając się z okładaniem nadbudówek blaszkami,Dziś np. przypadkiem wgłębiając się w rysunki śródokręcia z Aj-Press-u zostałem zmuszony do wygolenia nożykiem połowy śródokręcia i zaklajstrowaniu tego szpachlą w płynie.Choćby z tej przyczyny dziś relacji foto nie będzie bo mimo 2,5h spędzonych nad modelem postępy prawie nie widoczne.Mam nadzieję,że uda się zbudować merytorycznie najlepszego Rodney-a w 700-tce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 29 Grudnia 2011 Share Napisano 29 Grudnia 2011 Mam nadzieję,że uda się zbudować merytorycznie najlepszego Rodney-a w 700-tce. Tego Ci życzę i coś mi się widzi, że ten plan się powiedzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkarolczak Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Rzuć okiem na budowę blaszkowego Rodney`a Grzesia w 1/350, tam masz to pięknie rozrysowane step by step... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2011 Rzuć okiem na budowę blaszkowego Rodney`a Grzesia w 1/350, tam masz to pięknie rozrysowane step by step... Jacek a gdzie na tą budowę mogę zerknąć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Ja bym nad taką nadbudówką siedział z 3-4 weekendy a ty 3-4 dni . Super jestem po wrażeniem postępu i jakości prac nad modelem. Nadal obserwuje toje zmagania choć to akurat nie moja jedyna słuszna skala Szczęśliwego nowego roku Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkarolczak Napisano 1 Stycznia 2012 Share Napisano 1 Stycznia 2012 Witek - tutaj: http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=2328&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 2 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2012 No to po sylwestrowo-noworocznym imprezowaniu czas było zasiąść przy modelu co zaowocowało wspięciem się na kolejny poziom stosowanych przekleństw a przyczyną jest zestaw blaszek LR Royal Navy radar set.Spora ilość części z tego zestawu ociera się o nanotechnologie co zdecydowanie przerasta moje umiejętności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 2 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2012 Witek - tutaj: http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopi ... 28&start=0 Wielkie dzięki.Ta relacja dużo pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 No to ciąg dalszy zmagań z blaszkami RN RADAR SET mamy za sobą.Tym razem poległem na radarze typ 281 Long range air warning.Niestety produkt Lion Roar zdecydowanie okazał się za delikatny po 3h walki poddałem się decydując na blaszkę z White Ensign Models z zestawu do Rodney/Nelson.Blaszka przedstawiając ten sam radar a różnic przynajmniej kilka.Niestety wyrób LR mimo,że dla mnie "niemontowalny" okazał się wierną kopią tego radaru natomiast radar z WEM to już fikcja literacka projektanta.Mimo to pozostanie radar z WEM Pozostało jeszcze do zamontowania kilka stanowisk radarowych typ 283 i 282 i po ich zamontowaniu zabawę z antenami radarów będzie można uznać za skończoną.na chwile obecną całość wygląda tak.Efekt nieco psuje makro.Na żywo wygląda to dużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Stycznia 2012 Super Moderator Share Napisano 6 Stycznia 2012 A gdzie jakieś kufajki na tych wieszakach ? Wrażenie pozytywne - domalujesz wszystkie zakamarki w tej formie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 - domalujesz wszystkie zakamarki w tej formie ? Myślę,że tak.Może nie będzie łatwo ale powinno się udać.Po za tym nadbudówka i maszt to cały czas oddzielne elementy. No dobrze....cały moduł śródokręcia z masztem i nadbudówką oblaszkowany.Teraz pytanie czy na tę drobnicę położyć jeszcze podkład ?? czy lepiej nie...mam naprawdę dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 No to po namyśle podjąłem decyzje o położeniu podkładu : Niestety podkład wyciągnął wszystkie niedoskonałości szpachlowań i szlifowań więc mam powtórkę z rozrywki : W trakcie szlifowania i kładzenia kolejnej warstwy szpachli : No to mniej więcej tyle myślę,że dziś doprowadzę nadbudówkę do stanu odpowiedniego.Jeśli to się uda biorę się za pom -pom 40 mm blaszka z Flychawk-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Stycznia 2012 Super Moderator Share Napisano 7 Stycznia 2012 Koniecznie zrób coś z tym niezaszpachlowanym połączeniem... Inaczej będzie wielkie bicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 Koniecznie zrób coś z tym niezaszpachlowanym połączeniem... Inaczej będzie wielkie bicie Postaram się faktycznie nad tym jutro popracować nie powinno to być szczególnie trudne.Na chwilę obecną doprowadzam nadbudówkę do stanu używalności.nawet wykonałem do tego celu zestaw narzedzi ściernych pozwalających wśród blaszek nadbudówki skutecznie i bezstresowo szlifować ;-) a na dobranoc dla ukojenia nerwów wydłubałem pierwszego 8 lufowego pom-pom-a 40mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Moje nerwy po złożeniu trzech takich pom-ponów , raczej do ukojonych się nie zaliczały. I nie byłem zadowolony z podobnego rezultatu. Szybko ściągnąłem pom-pony z NIKO . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2012 Moje nerwy po złożeniu trzech takich pom-ponów , raczej do ukojonych się nie zaliczały. I nie byłem zadowolony z podobnego rezultatu. Szybko ściągnąłem pom-pony z NIKO . Nie jest źle ze sklejalnością tych blaszkowych cudeniek. Niestety wyrób Niko to zestaw pom-pom 4 lufowy a ja na Rodney-a potrzebuję zestaw pom-pom-a 8 lufowy więc wyboru nie mam zbytnio. Mało tego przed chwilką stwierdziłem,że te blaszkowe nie mieszczą się na stanowiskach przy kominie Chyba nie pozostaje nic innego jak przerobić te stanowiska. Słowo się rzekło i podstawy pod pom-pom-y będą teraz częściowo orginalne a częściowo z aoshimy z jakiegoś złomu modelarskiego.Wstępnie wygląda to tak : Kurcze blade ;-) Masakrycznie wyglądają te pom-pomy w makro...na żywo ładnie się prezentują....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 ...a bedziesz imitował blachy poszycia czy zostawiac burty tak jak sa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2012 ...a bedziesz imitował blachy poszycia czy zostawiac burty tak jak sa ? No właśnie tu się waham.Gdyby wchodziło w rachubę odtworzenie prostych poziomych pasów poszycia to bez zastanowienia bym je zrobił.Tu w przypadku Rodneya jest do zrobienia imitacja o nazwijmy to strukturze płyt chodnikowych w dodatku nie do końca symetrycznie i nie bardzo wiem jak się sensownie za to zabrać.Chyba,że macie jakieś pomysły to z chęcią bym z nich skorzystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 ...a bedziesz imitował blachy poszycia czy zostawiac burty tak jak sa ? No właśnie tu się waham.Gdyby wchodziło w rachubę odtworzenie prostych poziomych pasów poszycia to bez zastanowienia bym je zrobił.Tu w przypadku Rodneya jest do zrobienia imitacja o nazwijmy to strukturze płyt chodnikowych w dodatku nie do końca symetrycznie i nie bardzo wiem jak się sensownie za to zabrać.Chyba,że macie jakieś pomysły to z chęcią bym z nich skorzystał. - pytam bo mnie to interesuje O ile w kartonie raczej wielkiego problemu nie powinno byc, ale z plastikiem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2012 ...a bedziesz imitował blachy poszycia czy zostawiac burty tak jak sa ? No właśnie tu się waham.Gdyby wchodziło w rachubę odtworzenie prostych poziomych pasów poszycia to bez zastanowienia bym je zrobił.Tu w przypadku Rodneya jest do zrobienia imitacja o nazwijmy to strukturze płyt chodnikowych w dodatku nie do końca symetrycznie i nie bardzo wiem jak się sensownie za to zabrać.Chyba,że macie jakieś pomysły to z chęcią bym z nich skorzystał. - pytam bo mnie to interesuje O ile w kartonie raczej wielkiego problemu nie powinno byc, ale z plastikiem..... idealnie było by uzyskać takie efekt ale obawiam się ogromu pracy i wielu pułapek ;-) http://www.modelshipgallery.com/gallery/bb/hms/nelson2-700-bv/bv-index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2012 Kolega Robo podpuścił z imitacja poszycia burt i efekt podpuszczenia wygląda na razie tak : Jak obkleję dookoła obie burty liniami poziomymi to wtedy zacznie się zabawa w linie pionowe ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi