Skocz do zawartości

HMS Rodney 1943 1/700 Tamiya

witek@

Rekomendowane odpowiedzi

CD.dziś jakoś nie ma weny

Brak weny powiadasz... Oj żeby mnie taki brak weny dopadł...cztery dni, a model w połowie drogi do galerii

No powiedzmy ,że ok 20% już za mną ;-)

• Odpowiedzi 167
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

CD.dziś jakoś nie ma weny

Brak weny powiadasz... Oj żeby mnie taki brak weny dopadł...cztery dni, a model w połowie drogi do galerii

No powiedzmy ,że ok 20% już za mną ;-)

Mądrale

Od Wigilii próbuję zrobić choćby najmniejszą pierdółkę przy swoim modelu i... kończy się na wyjęciu elementów z pudełeczka, poprzymierzaniu ich i schowaniu po 3 godzinach myślenia o głupotach...

Widziałem ten model w sklepie kilka ładnych lat temu, jest taki nietypowy, że tylko pochwalić za wybór tematu. Znając wykonanie poprzednich modeli, o jakość mogę być spokojny

Zasiadam i kibicuję,

bzzz-bzzz

Znając wykonanie poprzednich modeli, o jakość mogę być spokojny

Dokładnie tak, a w tym kamo będzie wyglądał zaj... , już czekam na malowanie

Ehhh chłopaki....z tym wykonaniem nie przesadzajcie ;-) Co do kamo to boje się tego kamo jak diabeł święconej wody,łatwo nie będzie.

Na razie walczę z doprowadzeniem wyrobu Tamiya do wyglądu Rodney-a w 1943 więc trochę zmian muszę wprowadzić. Tak sobie tym razem zaplanowałem pracę,że w zasadzie robię to w trakcie prac przesuwając się z okładaniem nadbudówek blaszkami,Dziś np. przypadkiem wgłębiając się w rysunki śródokręcia z Aj-Press-u zostałem zmuszony do wygolenia nożykiem połowy śródokręcia i zaklajstrowaniu tego szpachlą w płynie.Choćby z tej przyczyny dziś relacji foto nie będzie bo mimo 2,5h spędzonych nad modelem postępy prawie nie widoczne.Mam nadzieję,że uda się zbudować merytorycznie najlepszego Rodney-a w 700-tce.

Ja bym nad taką nadbudówką siedział z 3-4 weekendy a ty 3-4 dni . Super jestem po wrażeniem postępu i jakości prac nad modelem. Nadal obserwuje toje zmagania choć to akurat nie moja jedyna słuszna skala

Szczęśliwego nowego roku

Michał.

No to po sylwestrowo-noworocznym imprezowaniu czas było zasiąść przy modelu co zaowocowało wspięciem się na kolejny poziom stosowanych przekleństw a przyczyną jest zestaw blaszek LR Royal Navy radar set.Spora ilość części z tego zestawu ociera się o nanotechnologie co zdecydowanie przerasta moje umiejętności

p1140416.jpg

p1140418.jpg

p1140420.jpg

p1140423l.jpg

p1140426.jpg

No to ciąg dalszy zmagań z blaszkami RN RADAR SET mamy za sobą.Tym razem poległem na radarze typ 281 Long range air warning.Niestety produkt Lion Roar zdecydowanie okazał się za delikatny po 3h walki poddałem się decydując na blaszkę z White Ensign Models z zestawu do Rodney/Nelson.Blaszka przedstawiając ten sam radar a różnic przynajmniej kilka.Niestety wyrób LR mimo,że dla mnie "niemontowalny" okazał się wierną kopią tego radaru natomiast radar z WEM to już fikcja literacka projektanta.Mimo to pozostanie radar z WEM Pozostało jeszcze do zamontowania kilka stanowisk radarowych typ 283 i 282 i po ich zamontowaniu zabawę z antenami radarów będzie można uznać za skończoną.na chwile obecną całość wygląda tak.Efekt nieco psuje makro.Na żywo wygląda to dużo lepiej.

p1140501j.jpg

p1140505.jpg

p1140506.jpg

- domalujesz wszystkie zakamarki w tej formie ?

Myślę,że tak.Może nie będzie łatwo ale powinno się udać.Po za tym nadbudówka i maszt to cały czas oddzielne elementy.

No dobrze....cały moduł śródokręcia z masztem i nadbudówką oblaszkowany.Teraz pytanie czy na tę drobnicę położyć jeszcze podkład ?? czy lepiej nie...mam naprawdę dylemat.

No to po namyśle podjąłem decyzje o położeniu podkładu :

p1140510h.jpg

p1140512.jpg

p1140513x.jpg

Niestety podkład wyciągnął wszystkie niedoskonałości szpachlowań i szlifowań więc mam powtórkę z rozrywki :

p1140511.jpg

W trakcie szlifowania i kładzenia kolejnej warstwy szpachli :

p1140518.jpg

p1140515.jpg

No to mniej więcej tyle myślę,że dziś doprowadzę nadbudówkę do stanu odpowiedniego.Jeśli to się uda biorę się

za pom -pom 40 mm blaszka z Flychawk-a

Koniecznie zrób coś z tym niezaszpachlowanym połączeniem...

2012-01-07_223524.jpg

Inaczej będzie wielkie bicie

Postaram się faktycznie nad tym jutro popracować nie powinno to być szczególnie trudne.Na chwilę obecną doprowadzam nadbudówkę do stanu używalności.nawet wykonałem do tego celu zestaw narzedzi ściernych pozwalających wśród blaszek nadbudówki skutecznie i bezstresowo szlifować ;-) a na dobranoc dla ukojenia nerwów wydłubałem pierwszego 8 lufowego pom-pom-a 40mm

p1140519.jpg

Moje nerwy po złożeniu trzech takich pom-ponów , raczej do ukojonych się nie zaliczały. I nie byłem zadowolony z podobnego rezultatu. Szybko ściągnąłem pom-pony z NIKO .

Nie jest źle ze sklejalnością tych blaszkowych cudeniek. Niestety wyrób Niko to zestaw pom-pom 4 lufowy a ja na Rodney-a potrzebuję zestaw pom-pom-a 8 lufowy więc wyboru nie mam zbytnio. Mało tego przed chwilką stwierdziłem,że te blaszkowe nie mieszczą się na stanowiskach przy kominie Chyba nie pozostaje nic innego jak przerobić te stanowiska.

Słowo się rzekło i podstawy pod pom-pom-y będą teraz częściowo orginalne a częściowo z aoshimy z jakiegoś złomu modelarskiego.Wstępnie wygląda to tak :

p1140558u.jpg

Kurcze blade ;-) Masakrycznie wyglądają te pom-pomy w makro...na żywo ładnie się prezentują.......

...a bedziesz imitował blachy poszycia czy zostawiac burty tak jak sa ?

No właśnie tu się waham.Gdyby wchodziło w rachubę odtworzenie prostych poziomych pasów poszycia to bez zastanowienia bym je zrobił.Tu w przypadku Rodneya jest do zrobienia imitacja o nazwijmy to strukturze płyt chodnikowych w dodatku nie do końca symetrycznie i nie bardzo wiem jak się sensownie za to zabrać.Chyba,że macie jakieś pomysły to z chęcią bym z nich skorzystał.

No właśnie tu się waham.Gdyby wchodziło w rachubę odtworzenie prostych poziomych pasów poszycia to bez zastanowienia bym je zrobił.Tu w przypadku Rodneya jest do zrobienia imitacja o nazwijmy to strukturze płyt chodnikowych w dodatku nie do końca symetrycznie i nie bardzo wiem jak się sensownie za to zabrać.Chyba,że macie jakieś pomysły to z chęcią bym z nich skorzystał.

- pytam bo mnie to interesuje

O ile w kartonie raczej wielkiego problemu nie powinno byc, ale z plastikiem.....

- pytam bo mnie to interesuje

O ile w kartonie raczej wielkiego problemu nie powinno byc, ale z plastikiem.....

idealnie było by uzyskać takie efekt ale obawiam się ogromu pracy i wielu pułapek ;-)

http://www.modelshipgallery.com/gallery/bb/hms/nelson2-700-bv/bv-index.html

Kolega Robo podpuścił z imitacja poszycia burt i efekt podpuszczenia wygląda na razie tak :

p1140560.jpg

p1140561.jpg

Jak obkleję dookoła obie burty liniami poziomymi to wtedy zacznie się zabawa w linie pionowe ;-)