Constructor Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 Witam Szukam informacji na temat pojazdu (tankietki?) Pz. Inż. 126. Na jednym z for znalazłem informacje, że firma RPM lubi naginać rzeczywistość i ich modele to często fikcja, potem okazało się, że takie informacje pojawiają się w kilu innych portalach. Dalej szukam i czytam, że był to tylko protopyp. Padają informacje, że to hybryda podwozia od 7TP z wieżyczką od Renault FT 17 i NKM 20mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Nie ma na Wikipedii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 PzInż 126 to wynalazek firmy RPM. Całkowicie S-F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 18 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2012 Nie ma na Wikipedii? Nie ma. Niestety wiki to raczej liche źródło informacji :( PzInż 126 to wynalazek firmy RPM. Całkowicie S-F. Też takie informacje znalazłem na innych forach. Pytanie tylko dlaczego RPM opisuje ten pojazd w instrukcji jako "prawdziwy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Odpowiedź jest prosta- muszą jakoś zachwalić swój wyrób. Kto kupiłby pojazd o którym sam wydawca pisze że jest sf i w ogóle nie istniał?? A tak nawiasem mówiąc... Kto wie, gdyby wojna nie wybuchła 1 IX 1939 to być może konstruktorzy PzInż by coś takiego jak PzInż 126 sami skonstruowali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 2 Lutego 2012 Autor Share Napisano 2 Lutego 2012 Dzięki za odpowiedzi Jeszcze jedno pytanie. Zacząłem dłubać to "cudo". Kadłub już kiedyś rozgrzebałem. Wróciłem do modelu i zabrałem się za wieżyczkę. Ta w zestawie jest jakaś nijaka, więc postanowiłem zrobić swoją. Kształt mniej więcej miałby wyglądać tak jak na fotce. Skoro model to SF więc wieżyczka też będzie SF. Skoro pojawił się Gatling to musi też pojawić się jakieś pudło na amunicję. Wpadłem na coś takiego: Teraz pytanie: Jak to wygląda? Zamienić to na kwadrat czy zostawić taki półksiężyc? Może ma ktoś jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Gatling pojawił się parę ładnych lat po wojnie ale to szczegół A jeśli chodzi Ci o amunicję to wg mnie byłaby ona przewożona w środku pojazdu. Ta wieża była tak mała, że ledwo mieściła czołgistę. Ten tylny zasobnik mógłby np. mieścić jakieś dodatkowe narzędzia lub radiostację (tak jak w 7tp). Jeśli już idziesz na totalne SF to pomyśl np o zamontowaniu na wieży wyrzutników granatów dymnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Albo i jeszcze lepiej. Dopraw mu skrzydła husarii. Legenda bowiem głosi, że Pz. Inż. 126 swoim mitycznym szumem skrzydeł umieszczonych na bokach wieży, powodował, że Niemcy sr..li ze strachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Nie powiem, że Twoje konstrukcję nie mają swojego uroku, ale jeszcze nie dojrzałem do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 4 Lutego 2012 Autor Share Napisano 4 Lutego 2012 Nie powiem, że Twoje konstrukcję nie mają swojego uroku, ale jeszcze nie dojrzałem do nich. Wiem, mnie też przeraziło co poczyniłem jak złożyłem to do kupy Ale skoro ten model to SF to poszedłem na całość i zaszalałem. Poszła fantazja i powstaje takie coś Jeśli już idziesz na totalne SF to pomyśl np o zamontowaniu na wieży wyrzutników granatów dymnych... Aaaa to ciekawy pomysł A jeśli chodzi Ci o amunicję to wg mnie byłaby ona przewożona w środku pojazdu. Ta wieża była tak mała, że ledwo mieściła czołgistę. Ten tylny zasobnik mógłby np. mieścić jakieś dodatkowe narzędzia lub radiostację (tak jak w 7tp). W sumie to i tak będzie zamknięta kostka z detalami Gatling pojawił się parę ładnych lat po wojnie ale to szczegół Przypadkiem nie w 1860? W sumie to strzeliłem sobie w kolano bo zeszlifowałem wszystkie nity. Teraz muszę je odtwarzać na nowo :( Mam już patent, zrobiłem nawet kilka, ale zabierze mi to trochę czasu :( Jakby ktoś miał jeszcze jakiś ciekawy pomysł to z chęcią poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Gatling w wersji "na korbkę" a taka była pierwsza, to XIX wiek. Ale działko Gatlinga w formie takiej jak np MiniGun, z różnymi bajerami to już czasy współczesne:) A myślałeś nad np dodaniem trałów przeciwminowych? I np dodaniu takiej anteny prętowej (tak się chyba ona nazywa. Jeśli nie to mnie poprawcie) ala BT 7? Jak już robić SF to na maksa i bez trzymanki:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 5 Lutego 2012 Autor Share Napisano 5 Lutego 2012 Gatling w wersji "na korbkę" a taka była pierwsza, to XIX wiek. Ale działko Gatlinga w formie takiej jak np MiniGun, z różnymi bajerami to już czasy współczesne:) A myślałeś nad np dodaniem trałów przeciwminowych? I np dodaniu takiej anteny prętowej (tak się chyba ona nazywa. Jeśli nie to mnie poprawcie) ala BT 7? Jak już robić SF to na maksa i bez trzymanki:P Podaj jakieś zdjęcia tego trału i anteny prętowej. Na razie robię nity, Wyszły trochę duże i model nabiera klimatu Warhammer'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Jeśli chodzi o tą antenę w BT 7 to tutaj masz fotkę: http://www.dobroni.pl/rekonstrukcja-zdjecia,30015 A tutaj masz rysunek jak ona wygląda (skan z instrukcji zvezdy): http://www.mojehobby.pl/show_file.php?src=%2Fzdjecia%2F1%2F2%2F0%2F1265_2_zve3545_3.jpg A przykład trału przeciwminowego masz tutaj: http://www.mojehobby.pl/Zvezda-Soviet-Ta34-76-Tank-With-Mine-Roller-p-1-115037.html Popatrz sobie na fotki i instrukcję składania. Oczywiście w Twoim modelu trał musi być odpowiednio mniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 6 Lutego 2012 Autor Share Napisano 6 Lutego 2012 Christophorus21 pomysły ciekawe. Ten trał to faktycznie nadałby wyrazu modelowi. Teraz jednak utknąłem w miejscu z nitami :( Będę musiał chyba kupić profile okrągłe albo wycinać jakąś rurką z polistyrenu i doklejac do kadłuba :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 Problem z nitami rozwiązany Pytanie: Czy tą antenę można zamontować w innym miejscu? Np. na wieżyczce? Zamontowana na kadłubie będzie blokowała wieżę. Ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Możesz spróbować zamontować antenę tak, jak na 7 tp...?? Czyli z boku tylnej niszy wieży?? Tak jak na tych rysunkach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 20 Lutego 2012 Autor Share Napisano 20 Lutego 2012 Christophorus21 też o tym myślałem. U mnie jest to małe pudełko koło niszy więc tam mogę dokleić lub dorobić "stelaż" pod antenę . Przyjżałem się fotkom i widzę, że muszę nity podszlifować :( . Widzę, że z tematu robi się warsztat, ale więcej w nim pytań niż budowania. Nad modelem siedzę już od grudnia 2011 i zrobiłem może 1/5 wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Wiesz... Jeśli chcesz coś zrobić w zasadzie od nowa to nie ma przebacz- problemy się muszą pojawiać. I nie patrz na to ile czasu już poświęciłeś na budowę. Bo "Pośpiech jest najgorszym wrogiem modelarza" Trzymam kciuki i... życzę samozaparcia Jakby coś, to śmiało pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 21 Lutego 2012 Autor Share Napisano 21 Lutego 2012 Dzięki za wsparcie Pierwszy raz się tak zaparłem i wkładam tyle pracy w model. Na dzień dzisiejszy widzę białe kropki przed oczyma Jak już skończę wszystko to wrzucę warstat. Teraz nie chcę tego robić bo jak mi (odpukać) nie wypali to będzie kolejny gniot na forum :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi