Pawel90 Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 Witam! Oryginał: Pojazd ten wykorzystywany był we wrześniu 1943 roku w okolicach Taganrogu, w ramach 44 Armii. Pojazd malowany pędzelkami, wszystko malowane farbami humbrol. Suche pastele poszły w ruch (tak właściwie mój pierwszy kontakt z nimi,efekt totalnego syfu zamierzony, ponieważ w przyszłości planuję go ustawić na podstawce prezentującej jak świeżo opuścił przeszkodę wodną (na dnie której była glina - stąd tak bordowy kolor). Mimo momentów poważnych kryzysów udało się doprowadzić warsztat do końca, z czego jestem zadowolony. Życzę miłego oglądania i zapraszam do komentowania. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 skoro efekt zamierzony, to się nie będę wcinał każdemu podoba się co innego. Kilka rzeczy rzuciło mi się w oczy, myślę, że jest jeszcze szansa poprawić. Koła podtrzymujące gąski są niedokładnie pomalowane (też mam z tym problem niestety), wydech trochę zalałeś farbą, zwróć uwagę na prawy uchwyt. I gąski na pancerzu pomalowane na zielono, to niestety niewypał proponowałbym pomalować je na stalowy kolor i podziałać na nie rdzą. I przydałby się wash (bądź mocniejszy wash) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mate64 Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 Zdjęcia mogą przekłamywać ale wygląda jakby był kiepsko pomalowany a nie brudny... Brudny nie powinien się świecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 16 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Koła podtrzymujące gąski są niedokładnie pomalowane (też mam z tym problem niestety), wydech trochę zalałeś farbą, zwróć uwagę na prawy uchwyt. I gąski na pancerzu pomalowane na zielono, to niestety niewypał proponowałbym pomalować je na stalowy kolor i podziałać na nie rdzą. I przydałby się wash (bądź mocniejszy wash) Wash mocniejszy może dostanie, póki co zostanie tak jak jest. Gąski - też pomalowałem specjalnie. Stwierdziłem, że jakiś żołnierz radziecki nie będzie się przejmował gąsienicami i narzędziami (które też konsekwentnie zostawiłem na zielono) i pomalował wszystko od razu na zielono, bez zdejmowania tego i malowania dokładnego każdego miejsca. Chociaż masz rację, że mogłoby wyglądać to atrakcyjniej w stalowym kolorze pokryte delikatną rdzą. Moim minusem było to, że gonił mnie termin do którego mogłem model skończyć, nie wykluczam że jeszcze to poprawię. Zdjęcia mogą przekłamywać ale wygląda jakby był kiepsko pomalowany a nie brudny... Brudny nie powinien się świecić. Malarz ze mnie średni, aczkolwiek zdjęcia modelu robione były jeszcze "na mokro", gdy nie wszystko zdążyło jeszcze wyschnąć, więc tu bym widział przyczynę połysku, ale przyjrzę się temu jeszcze i w razie lekkiego choćby połysku poprawię to. Bo błocko niech się świeci, toż to mokre. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 16 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2012 Do usunięcia - wysłało dwa razy jeden post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 Kilka rzeczy o których bym sie przyczepił. Na zdjęciu tyłu widać, że prawa gąsienica nie jest pobrudzona cała - wpewnym momencie bloto się kończy. Ponadto myślę, ze jakby były mokre to po terenie po jakim jada coś by ię do nich przyklejało z podłoża. NIe podoba mi się tłumik, a w zasadzie jego kolor. Tutaj na szybko zdjęcie z netu: Źródło: Autoświat.pl Wydaje mi się, że tłumiki pojazdów w czasie drugiej wojny mogły wyglądać kolorystycznie podobnie. Tak więc przerób ten róż na bardziej brąz. Ja maluję tłumik zrebrną farbą, a potem traktuję go olejami i je zmazuję. To powoduje że poprzez brąz prześwituje stal. Ale to tylko sugestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 16 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2012 Racja bazylms, dzięki za podpowiedzi, jak będę miał możliwość to poprawię te niedociągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mate64 Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 Przede wszystkim lepiej rozmieszaj farby, bo widać że słabo. to raz. Gąsienic może i by nie ściągali ale narzędzia raczej by odpięli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 Gąsienic może i by nie ściągali ale narzędzia raczej by odpięli. Nie znam się zbytnio, ale wątpię, żeby Czerwonoarmiści przy pracy w polowym warsztacie przejmowali się estetyką i zdejmowaniem narzędzi i innych bambetli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Stycznia 2012 Share Napisano 17 Stycznia 2012 I nie tylko z resztą czerwonoarmiści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jumo Napisano 17 Stycznia 2012 Share Napisano 17 Stycznia 2012 Malowania się czepiał nie będę zrobili to juz koledzy ale te ślady łączenia form....... Według mnie bardziej od braków warsztatowych ujemnie wpływa na odbiór tego dzieła niestaranność wykonania. Następnym razem może troszkę więcej dokładności i wtedy będzie o niebo lepiej . Tak jeszcze sobie patrzę i patrzę i .......macie kolego gąsienice założone odwrotnie .........aż tak niestaranni czerwonoarmiści nie byli..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2012 Dziękuję Wam za odpowiedzi i porady. Cóż. Zwłaszcza błąd z gąskami mnie zawstydził, nie powiem. Ale może w piątek siądę sobie spokojnie do tego modelu, już bez gonitwy czasowej i poprawię chociaż część tych błędów, aby móc być chociaż trochę bardziej zadowolonym z tej maszyny, a potem zostawię go i mam nadzieję, że JEŚLI będę kiedyś lepszym lepiaczem to będę mógł popatrzeć na ten model jako jeden z etapów rozwoju. I taka prośba - jeśli ktoś jeszcze widzi jakąś wadę, to proszę aby napisał, pomoże to i mnie i tej Pz.IV. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mate64 Napisano 17 Stycznia 2012 Share Napisano 17 Stycznia 2012 Popracuj też nad robieniem zdjęć, będzie łatwiej oceniać. Tryb z preselekcją przysłony, dobre oświetlenie z 2 stron, i przesłona 16 lub więcej, poprawi się głębia ostrości, będzie więcej widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi