jkorjat Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 ... bo każdy polski modelarz kiedyś musi ;) Ja się na swojego w dzieciństwie nie załapałem (brat mnie uprzedził i go całkiem ładnie złożył ;) ) więc nadrabiam zaległości Jako że z migiem robota aktualnie jest "dorywcza" jak coś wyschnie to znowu dłubie, a że weekend w pełni, żona w robocie postanowiłem skleić "szybkiego" w standardzie Przy okazji model ma mi posłużyć jako pole eksperymentu przed migiem z washem temprowym i płynami do kalek :P Inbox: prezent od mastercrafta : Malowanie będzie takie : Farby : humbrola 26 khaki i ...i tu mam zagwozdkę albo polish blue II pactra a70 albo humbrol 65 ?! Prace w toku i przy okazji widać polish blue w akcji ;) p.s. nie doszukałem się zakazu prowadzenia dwóch wątków warsztatu naraz, mam nadzieje że nie naruszam regulaminu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieszko988 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Oldschool ;) Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2012 a co tam, jak oldschool to oldschool aktualizacja południowa : i praca idzie dalej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackozbogdanca Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Kolega ma niedomalowany silnik, nawet w kilku miejscach poza tym farba chyba nie była dostatecznie rozcieńczona, widać jakieś farfocle i grubą powłokę, zeszlifuj porządnie nadlewki przy silniku. Postaraj się o to zadbać, a na pewno będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Szkoda, że Kolega skleił już połówki kadłuba, bo z tego co wiem to "Jedenastka" Była srebrna/naturalnie aluminiowa w środku... Chyba, że źle mówię (w takim razie proszę by ktoś mnie poprawił ). Pozdrawiam i trzymam kciuki za kolejną Pezetelkę, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2012 farba zeszła przy przymiarkach do osłony silnika, będzie poprawione co do wnętrza to po przejrzeniu kilku zdjęć faktycznie zauważyłem że niebieskiego ni jak w środku ni ma. Kierowałem się instrukcją, a ta jako w mastercrafcie...;) no i ból zdaje się że statecznik pionowy nie trzyma symetrii teraz szlifowanie i przygotowanie do malowania, wzmocnienia skrzydeł przykleję po malowaniu. Pytanko koła od zewnętrznej khaki ? Wzmocnienie podwozia zeszlifować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Koła całe khaki (no może prócz opon ). A "wzmocnienia" chyba można zeszlifować, ale kształt przekroju musi być okrągły, bo z tego co wiem to były gumowe liny ciągnące się od piast kół do amortyzatorów we wnętrzu kadłuba... Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Cześć jkorjat! Podoba mi się Twoje entuzjastyczne podejście do budowy modeli, ale mam wrażenie, że nie zrobiłeś wiele by poznać Pezetelkę. I o ile wielu innych konstrukcji znać nie trzeba (choć warto, gdy buduje się dany model), to Pezetelki po prostu nie znać nie wypada. Jeśli mogę, to pozwolę sobie zaproponować, abyś np. sprawił sobie nowy nr Aeroplana albo sięgnął do dość bogatych materiałów wcześniej opublikowanych choćby Monografie Lotnicze. Po prostu szkoda Twego wysiłku, a Jedenastce należy się szacunek. I przecież nie trzeba się spieszyć.. Mam nadzieję, że nie uznasz moich uwag za niestosowne, w razie czego z góry przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2012 Cześć jkorjat! Podoba mi się Twoje entuzjastyczne podejście do budowy modeli, ale mam wrażenie, że nie zrobiłeś wiele by poznać Pezetelkę. I o ile wielu innych konstrukcji znać nie trzeba (choć warto, gdy buduje się dany model), to Pezetelki po prostu nie znać nie wypada. Jeśli mogę, to pozwolę sobie zaproponować, abyś np. sprawił sobie nowy nr Aeroplana albo sięgnął do dość bogatych materiałów wcześniej opublikowanych choćby Monografie Lotnicze. Po prostu szkoda Twego wysiłku, a Jedenastce należy się szacunek. I przecież nie trzeba się spieszyć.. Mam nadzieję, że nie uznasz moich uwag za niestosowne, w razie czego z góry przepraszam Niestosowne ? Broń Boże, toć to prawda za którą jakoś nagle zrobiło mi się wstyd . Rzeczywiście wygrzebałem tylko kilka fotek od wujka gogla, i kierowałem się instrukcją.Co do samego modelu podszedłem, szybki z pudła do washa i kalek. :( Aeroplan miałem dziś w łapkach, ale ta cena... blachy parta bym kupił do tej pezetki, a miałbyć szybki weekendowy. Tego nie zmienie już, ale gdzieś na horyzoncie w planach jest takowy z blachami, ( model tani, i fajny w sam raz na pierwszy kontakt z blachami ) ale już nie na łanach konkursu. Do tego kolejnego obiecuję się bardziej przyłożyć również merytorycznie a tym czasem paskudny humbrol wyschnąć nie chce?! od rana miękki i lepiący .... dlatego wole pactry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 4 Lutego 2012 Autor Share Napisano 4 Lutego 2012 i drugi latacz w toku, podszedłem do niego trochę po łepkach, ale staram się to poprawić w trakcie. Wiem jedno na pewno nie jest to moja ostatnia 11 ;) wstępnie pomalowany khakim, zeszlifowałem "wzmocnienie " podwozia ( choć tak naprawdę ta część nadaje się tylko na szablon do zrobienia jej prawidłowo ;) ) trochę poprawiłem profil kabiny. Przemalowałem środek w zasięgu pędzla na alluminium fotel na czarno. a i pozwoliłem sobie na wizualne oszustwo z silnikiem, ale niewiem czy to zostawić. Brakuje kilku elementów, przykleję potem żeby nie przeszkadzały w malowaniu silnik trzyma się narazie bez kleju na tych kalkach jest tablica z zegarami, wpadłem na szatański pomysł , nie ma jej gdzie przykleić, ale jakby ją wzmocnić cyjanoakrylem, polakierować mógłbym ją wkleić jako część. Mam to to w zestawie więc to chyba nie open ?nie ? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Nie wiem, czy nos zbyt bardzo nie wystaje... A ten efekt wizualny to moim zdaniem taki sobie . Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 szybki warsztacik- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 na tych kalkach jest tablica z zegarami, wpadłem na szatański pomysł , nie ma jej gdzie przykleić, ale jakby ją wzmocnić cyjanoakrylem, polakierować mógłbym ją wkleić jako część. Mam to to w zestawie więc to chyba nie open ?nie ? ;) W końcu kalek możesz używać do woli. Szkoda że robisz 11 w standardzie choćby dla samej satysfakcji. Było trzeba poczekać do końca konkursu a teraz wziąć iny model w standard jak nie czujesz się na siłach by zrobić 11 z waloryzacją konkursową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 niestety wyniku mojej nieudolnej pomyłki P 11 trafia do "kosza". Błędnie przykleiłem kalki szachownic, na wzór po 1993... ponieważ wyznaję zasady rozpoczęty- skończony to i do takiego stanu model mam zamiar doprowadzić ale że wstyd i siara taka że pokazywać go nie będę. A tym czasem wątek zamknięty ... klęska Generalnie model jest fajny więc w najbliższym czasie zabiorę się za niego ponownie nie będąc już ograniczonym obwarowaniami konkursu zrobię go tak jakbym chciał, jeśli zdolności pozwolą. Z tej jedenastki i tak nie jestem zadowolony ponieważ po obejrzeniu wielu zdjęć modelu chciałbym z niego wyciągnąć 'ciut' więcej . Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Oj... szkoda A może wystartujesz jeszcze w standard z pzl p.7 bo model nawet w standardzie prezentuje się o niebo lepiej od 11, a i jest w miarę łatwy więc pewnie byś zdążył tylko lekko się sprężając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 Oj... szkoda A może wystartujesz jeszcze w standard z pzl p.7 bo model nawet w standardzie prezentuje się o niebo lepiej od 11, a i jest w miarę łatwy więc pewnie byś zdążył tylko lekko się sprężając. hehe właśnie oglądam p7 i się zastanawiam czy go zacząć bo faktycznie "prosto z pudła" mógłby być ciekawszy pewnie go rozgrzebie ale do końca konkursu nie zdążę na pewno więc nie nie będę się śpieszył i niepotrzebnie zakładał wątku konkursowego:( p.s. po obejrzeniu p7 ipkinssa zastanawiam sie czy jednak nie zajać się np... malowaniem ścian zamiast modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 p.s. po obejrzeniu p7 ipkinssa zastanawiam sie czy jednak nie zajać się np... malowaniem ścian zamiast modeli Mam podobnie i podobnie jak w Twoim przypadku - IŁ-2 właśnie dziś lotem koszącym trafił do... kosza. Coś nie mogę się oprzeczyć przeczuciu, że konkurs mi jakoś nie służy - dwie wyrzutki mi się trafiły i obydwie w ramach tego samego konkursu... Brrr... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 A wracając do źle ułożonych szachownic... Rozumiem, że są polakierowane? Bo jeśli nie to może by się gdzieś w zapasiku znalazły na podmianę, a te źle ułożone by odeszły delikatnie mocząc je wodą... (uwaga - pomysł nie sprawdzany w praktyce ). Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 A wracając do źle ułożonych szachownic... Rozumiem, że są polakierowane? Bo jeśli nie to może by się gdzieś w zapasiku znalazły na podmianę, a te źle ułożone by odeszły delikatnie mocząc je wodą... (uwaga - pomysł nie sprawdzany w praktyce ). Pozdrawiam, JK niestety dół płata położyłem wcześniej żeby klejące kalki nie przeszkadzały w kolejnym etapie, razem dziś rano poszedł lakier, zorientowałem sie przy kładzeniu góry płata... ostatnie zdjęcia pzl : wkurzony , resztę kalek położyłem jak widać, model wyszedł delikatnie mówiąc średnio więc już nie widzę sensu go ratować. Będzie stał na półce do czasu ukończenia "następcy":) Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 No nic... Wypadki się zdarzają... Ale i tak jestem za tym by Kolega go skończył! Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 skończony będzie na pewno , ino w galerii raczej się nie znajdzie. olśniło mnie i wygrzebałem kalki z szachownicą od zakupionej eksperymentalnej czapli.W ramach eksperymentu spróbuje je zdrapać, wodą/zmywaczem p.s. wcześniej była ballada wrześniowa czy już mi się całkiem w głowie miesza ?;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 skończony będzie na pewno , ino w galerii raczej się nie znajdzie. A to dlaczego? Babol jak babol. Ja i tak nie wiem o co chodzi i go nie widzę Fajny model, mam nadzieję, że jednak pojawi się w galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 p.s. wcześniej była ballada wrześniowa czy już mi się całkiem w głowie miesza ?;) Była, była ale jest tyle tekstów Pana Kaczmarskiego, że już nie wiem który wybrać . A swoją drogą polecam Jego muzykę ! Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 24 Lutego 2012 Autor Share Napisano 24 Lutego 2012 i kaczmarskiego polecać nie trzeba , często się racze jego muzyką ;) post mikołaja75 w rozmowach ogólnych trochę mnie ruszył, faktycznie niby tylko 10 zł, ale jednak, wiec walczę z nim dalej choć ze świadomością słabego efektu :( zresztą jak patrze na to co teraz robią najmłodsi na forum, to mam ochotę się schować;) zdarłem kalki : jak widać z winy płynu na kalki, dobrze przylegały, sama woda nie pomogła było trzeba zdrapać, miejscami razem z farbą. przy okazji straciłem pasy na górze płata więc w ruch poszedł zmywacz: i znowu pactra sido i nowe kalki szachownice są od czapli, pasy z nowego pzl p 11 dziś zakupionego na przyszłość jest słabo, ale kończę... a miał być na jeden weekend. jak sie wyrobie to dorobię anteny , a jak nie... to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 Jak na taki "error" to całkiem nieźle wyszło ;) Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi