pan_piotrek Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Zacząłem dzisiaj lepić pojazd jak w tytule . W odróżnieniu od innych moich modeli mam zamiar zrobić ten w miarę merytorycznie. Na razie bawię się z wnętrzem, trochę sztuka dla sztuki bo mało z tego będzie widać, ale robota przyjemna. Tak więc mam zamiar wykonać model w polskim malowaniu. Producent przewiduję dwa , pierwszy to pojazd z 2 Warszawskiej Dywizji Pancernej z Włoch z 1945 a drugi to pojazd z 1 Dywizji Pancernej z walk w Niderlandach w 1944 r. Przychylam się raczej do tej drugiej opcji. Pytanie gdzie można znaleźć jakieś fotografie pojazdów z tej dywizji i z tego okresu walk? Academy zapewniło w paru miejscach różne wersje elementów do wyboru więc chciałbym oprzeć się na jakimś źródle. Póki co postępy wyglądają tak: Opierałem się głównie na szkicach zamieszczonych w wyd. Militaria dot. M-10 oraz zdjęciach pochodzących z publikacji Ospreya. Także pomogły trochę zdjęcia z tej strony: http://www.toadmanstankpictures.com/achilles.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Ciekawy warsztat. Zasiadam w loży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Zapisuj fotografie na dodatkowym dysku, żeby nie przepadły jak dysk padnie To będzie dokumentacja, co zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Masz we mnie kibica! Powodzenia! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Po długiej przerwie, wyszedłem z sterty opiłków i kawałków plastiku z wreszcie w miarę prawidłowym pierwszym elementem stelażu na amunicję Tak wygląda: A tak ma wyglądać skończona całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 Wnętrze na razie wygląda tak. Oczywiście nie jest to produkt finalny i parę poprawek trzeba nanieść. Jestem zadowolony z stelaży, miejscami trochę krzywe ale i tak nie będzie widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 UUUU.. wnętrze robi wrażenie. Jakim białym malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Nieźle ci ten środek wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 Dzięki, Biel to Vallejo, nie chciało mi się podkładu kłaść więc bardzo delikatnie się trzyma powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 Obserwuję ten wątek, szkoda tylko że aktualizacje co 2 miesiące . Szkoda bo ciekawy projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Teraz trochę przyspieszę ;) Kilka zdjęć skończonego wnętrza. Przy okazji chciałbym poruszyć kwestie oznaczeń. Academy proponuję jak pisałem proponuję polskie oznaczenia z Włoch i Normandii. Postanowiłem ostatecznie wykonać Włoską wersję. Academka podaję że pojazd pochodził z 1 batalionu 7 pułku artylerii przeciw pancernej z 2 dywizji pancernej Włochy Maj 1945 Poczytałem trochę i wyszło mi że na pewno nie Maj, bo dywizje sformowali w Czerwcu i raczej 2 Pułk bo 7 nie istniał. W armor photogallery nr 14 Achilles znalazłem zdjęcie tego egzemplarza i jak się okazało faktycznie 2 Pułk, także kalki są delikatnie błędne bo oznaczenie było 235120, a nie T 235120. Brakuję także numerku na lewym przednim błotniku. Wydaję mi się również że "śruby" na wieży powinny zostać usunięte. Z tego co widziałem większosć pojazdów była ich pozbawiona, ale musiałby ktoś bardziej obeznany w temacie potwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Ładne to wnętrze. A głupio się zapytam - co to jest to zielone na zasobnikach z amunicją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 To zielone to pasy którymi zabezpieczano amunicję na najwyższych "półkach". Parę postów wyżej widać na zdjęciu które wrzuciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin93 Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Chyba trochę za bardzo się spieszysz kolego bo jest kilka miejsc do poprawki Ogólne wrażenie jest dobre, ale... : -ścianę u dołu po lewej stronie mógł byś podmalować żeby nie prześwitywał plastik -amunicje mogłeś trochę staranniej pomalować bo przejście zieleni na złoty jest strasznie nieregularne -przód radiostacji (ta skrzynka co jest po prawej) z tego co wiem powinien być zielony -podłogę możesz lekko przetrzeć stalowym suchym pędzlem tak by było widać, że była używana Więcej uwag w sumie nie mam, ale pamietaj jak coś robić to porządnie Oglądam dalej i pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Radiostacja wydaję mi się że powinna być biała z przodu. (zdjęcia pożyczone z wątku kolegi Peter Z na sPWM) Biały domalowywałem parę razy bo słabo się trzyma. Umknęło mi tym razem. Metalizowanie przykrył pigment ale nie ma sprawy poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Na drugim zdjęciu które dodałeś jest inny kolor niz białe tło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 To może jeszcze to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin93 Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Możliwe, że mój monitor przekłamuje, ale jak dla mnie jest to lekko szary kolor Biały do mnie jakoś nie przemawia P.s nie nie czepiam sie tylko lubie jak ktoś się przykłada do tego co robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Jak dla mnie to biały. Spójrz na górną skrzynkę. Dolna jest trochę w cieniu i stąd ten efekt. I przykładam się Wiesz ile zdrowia kosztowało wyrzeźbienie tych wózków amunicyjnych ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin93 Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Niech Ci będzie ;) Domyślam się, że pewnie było sporo nerwów i godzin spędzonych nad tymi elementami Czekam na dalsze aktualizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Kolor to coś w rodzaju kości słoniowej. 95% białego + 5% żółtego. Biała jest tarcza tego zegara w dolnej z prawej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 29 Lipca 2012 Autor Share Napisano 29 Lipca 2012 Fotki na szybko zaraz po malowaniu, podwoziem sie nie przejmujcie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 Rozjaśniłem detale, pierwszy raz to robię ale wydaję mi się że wyszło w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 Młocing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 Jak na mój gust to troszkę za mocno go obiłeś. Ponadto przy tak wielkiej ilości i na płaskich powierzchniach coś musiałby powstać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi