Skocz do zawartości

JS-2 Italeri 1:72

fazzi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przedstawiam Wam mój kolejny model . Sklejalność 'taka se' troche szpachlowania jest. Sklejalność gąsienic słaba ( w porównaniu do UM nawet masakryczna). Detale całkiem ok. Przedniej klapy włazu dowódcy nie ma, dojdzie razem z figurką. Beczki itd - Academy, koło od IV - dragon. Malując pierwszy raz zastosowałem CM z prawdziwego zdarzenia, niestety niewiele z niego zostało.

I jak zawsze : prosze o rady i konstruktywną krytykę ;o) .

Przepraszam za jakość zdjęć ale fotografowania nie mogę ogarnąć w ogóle. Jakby się ktoś zlitował i parę rad na privie przysłał to był bym wielce wdzięczny

Zapraszam do oglądania:

img1368j.jpg

img1382c.jpg

img1375aq.jpg

img1370my.jpg

img1390ob.jpg

img1383e.jpg

img1380to.jpg

img1379ud.jpg

img1374sh.jpg

img1373pz.jpg

img1372hw.jpg

img1367q.jpg

img1366rx.jpg

pozdrawiam

Fazzi

rzeczywiście tego błota trochę za dużo chyba, ale to kwestia gustu, reszta całkiem sympatycznie:) moim zdaniem przydałoby się trochę plam/zacieków na tylnej części kadłuba i (chyba że jest, ale nie widać tego na zdjęciach) okopcenie lufy:)

A gdzie podziała się polówka włazu? Te resztki na płycie nad silnikowej mi się nie podobają. Koło zdejmij (poco ktoś miał by brać je brać?), a kanister gdzieś przymocuj na przykład linką do uchwytu na zewnętrzny zbiornik paliwa.

Ogólnie sprawia fajne wrażenie choć nie rozumiem tych zacieków szczególnie na wieży. Skąd one?

Witam

Niestety model jest wykonany "nierówno" i budzi nieco mieszane uczucia.Widać, że starałeś się zastosować na nim jak najwięcej technik i uzupełnić go o różne ponadprogramowe dodatki. Z drugiej jednak strony daje się zauważyć pewien chaos w całości wykonania.

"Zmęczenie" błotników i malowanie IS-a wyszły całkiem nieźle, reszta natomiast już gorzej. Obicia lakieru jak na tę skalę są ogromne, wspomniane już wyżej błoto trochę zbyt intensywne, zaczepy na dodatkowe zbiorniki wyglądają sztucznie, a drąg ma jakiś dziwny kolor (niebieski ?). Zastanawia mnie również brak połówki pokrywy włazu dowódcy. Przy tak intensywnych śladach eksploatacji trochę dziwią również dość sterylne wydechy.

Według mnie trochę zbyt wiele rzeczy chciałeś osiągnąć za jednym razem, jednocześnie za bardzo się przy tym spiesząc. Chwali się to, że próbujesz różnych technik i chcesz się doskonalić. Trzeba to jednak robić rozważniej i przed naniesieniem śladów eksploatacji na właściwy model warto poeksperymentować najpierw na złomie modelarskim.

Powodzenia przy następnym projekcie!

Pozdrawiam

Kornik

Jak pisałem, połówki włazu nie ma, będzie jak dojdzie figurka dowódcy ( będzie się opierał o nią). Drąg : przyjąłem że został zdobyty z jakiegoś płotu czy czegoś w tym rodzaju : z tąd ten kolor.

pozdrawiam

Fazzi

Model fajny ale zgadzam się w całej rozciągłości z opinią kornika.Za dużo i za bardzo.

Drąg niebieski z płotu... naciągane trochę, a już w ogóle mi nie pasuje koło od Panzera na Jotesie... Po co? na pewno nie podpasuje....

Na pamiątke może, jako stołek, żeby w ogródku postawić, różne są pomysły

pozdrawiam

FAzzi