Skocz do zawartości

T-55 Trumpeter + Eduard + RB 1/35

Vilgefortz

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Forum czytam od paru lat ale pierwszy raz sie zdecydowałem założyć warsztat. Zdecydowanie daleko mi do większości forumowych modeli ale może z Wasza pomocą uda mi sie skleić T-55 mniej lub bardziej przypominającego maszyny służące w LWP.

Za bazę posłuży mi trumpetrowski T-55 mod 1958

104186-10404.jpg

plus dedykowane blaszki Eduarda, plus lufa RB, plus gąsienice Armour Track Models.

Kilka rzeczy podczas budowy się wyjaśni np ilośc ogniwek w gąsienicach (możę 4 na strone brakować), kwestia przerobienia pokrywy wentylatora, boczny zasobnik na wieży...i pewnie dużo innych, o których może mi podpowiecie.

Trumpeterowskie wypraski do T-55 są w miarę uniwersalne - zawierają części od T-54 i T-55 dlatego można z tej edycji modelu zbudować maszynę inną niż przewiduje instrukcja (np właz ładowniczego).

Ok, na początek poskładałem na sucho kilka większych rzeczy i hmm...troche pracy i sporo szpachli będzie potrzebne. Tamiya to nie jest

Tu dobrze widać przesunięcia formy na kołach,

16825789.jpg

a tu trochę sie rozjechało pochylenie przedniego pancerza i bocznych burt

82852233.jpg

Wieża przeszlifowana bo wg mnie miała za wyraźną fakturę odlewu (powiedzmy ze jeszcze by przeszła) oraz dwa piękne ślady wyglądające jak kropla rozlanego kleju i odciska palca. Łyse miejsca po nich poprawie pędzelkiem i nitro? Będzie dobrze?

Koła jeszcze zaszpachluję szpachlówką w płynie i przeszlifuje drobniejszym papierem. Boczne szwy bandaży tez lekko zmniejszę.

Jacek

Edytowane przez Gość

Powiem tak - spiesz się powoli. Poczekaj na fachmanów bo jest ich kilku i na pewno ci doradzą co i jak. Czemu męczysz tą lufę skoro dajesz RB? I poczekaj z tymi bandażami, bo coś mi sie wydaje, że one na bokach te szwy powinny mieć.

Oj, co do tempa na pewno będzie to powoli a na fachowców własnie liczę.

Lufę założyłem tylko w celach poglądowych - chciałem zobaczyć jak toto będzie wyglądać...a ze RB jeszcze nie doszła wiec zamocowałem zestawową. Ale nawet jej nie oczyściłem.

Ok, z bandażami poczekam - generalnie na zdjęciach o ile są to sa bardzo delikatne np tu 21.JPG

Od 2 czy 3 dni kleje ten wynalazek od Tamki, składa się dosłownie jak Lego . . .

Model Trumpka ma żle zwymiarowaną wannę, jest za długa i za wysoka - tą drugą niedokładność można trochę skorygować na wahaczach żeby to jakoś wyglądało.

Warto kipić porządne liny holownicze.

Pozdr.

Zanim przyłączę się do podpowiadania, dwa pytania po 5 zł.

Czy posiadasz rysunek T-55 z góry i boku w 1:35 aby pilnować wymiarów?

Czy założyłeś sobie na komputerze katalog „Zdjęcia polskich T-55 w polskich kolekcjach” i zapisujesz tam wszystkie znalezione zdjęcia z Internetu?

Jeśli nie to warto abyś to zrobił.

Ciężko jest prowadzić kogoś za rączkę podczas budowy modelu T-55, budując w tym samym czasie inny model.

1. Planów nie mam.

2. Zdjęcia jak najbardziej - w tym wypadku właściwie każda cześć powinna byc skonfrontowania ze zdjęciem bo co element to jest różnica. A można było więcej odłożyć i kupić tamke ;)

Generalnie założeniem budowy jest zrobić z Trumptera coś co przypomina T-55 ale bez przesadnego scratchu. Np nie zamierzam ciąć i skracać wanny albo korygować kształtu wieży. Ale chociażby pokrywę wentylatorów juz chcę poprawić.

Zobaczymy na ile mi wystarczy umiejętności i cierpliwości.

Jarku - właściwie za rączkę nie musisz mnie prowadzić a tylko podpowiedzieć co nieco w wolnej chwili

Pisząc "Plany" miałem na myśli weryfikowanie wymiarów. Co w tym modelu jest złe i jak bardzo. Czy zdecydujesz się na ich korekcję to inna sprawa. Przecież ma być to model T-55-podobny i podobny do wersji polskiej.

W ciągu minuty znalazłem poprzez Google darmowe plany rosyjskiego T-55:

http://www.the-blueprints.com/blueprints-depot/tanks/tanks-t/t-55-2.gif

Zacznij od szukania równic charakterystycznych dla polskich T-55. Większość lubi tamkę i nie zwraca na to uwagi. Natomiast każdy krajowy pancerniak wytknie Ci to w modelu. Na forach można znaleźć to również bez problemu. Jak już będziesz wiedział co poprawić chętnie Ci podpowiem. Moje podwozie T-55 jest w szufladzie i nie jestem obecnie mocny w temacie bez szukania.

Powodzenia.

Zdecydowanie daleko mi do większości forumowych modeli

To nie jest Forum do współzawodnictwa. Ważne aby Tobie sklejanie modelu dawało frajdę. Sklejaj sobie z nami razem ten modelik a my już postaramy się o wsparcie. Nie od razu Rzym zbudowano. Dasz radę, trzymamy kciuki. I brawo za wybór tematu.

• 2 weeks later...

Nadal czekam na blaszki wiec na razie tylko prace przygotowawcze. Wyszlifowany (pod blaszki) dół wanny, błotniki, strop przedziału bojowego. Od spodu błotników załatane (prawie) wszystkie otwory. Doszła lufa wiec przygotowałem jarzmo do obsadzenia. Pasuje ok.

53573890.jpg

90237274.jpg

Dla tego elementu zawieszenia Trumpeter przewidział dość dziwną pozycję.

78146970.jpg

Wg instrukcji (obsługi czołgu) dla przednich kół powinien być zamontowany tak:

T55-D26.jpg

za http://www5b.biglobe.ne.jp/~TANK-GUY/no ... 55-D26.jpg

wiec i chyba dla tylnych także powinien być podobnie. O ile przód jeszcze da rade zmienić - tył, jak widać, w dolnym położeniu się nie zmieści.