arkady Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Witam, zaraziłem się trochę tematem Space Marine. W ramach odpoczynku od dioramki z Marinami robię Space Marine Bike. Model kupiłem na aukcji, bez pudełka - same ramki (ok. 20 PLN z przesyłką). Inspiracją jest . Z góry przepraszam za ograniczoną ilość zdjęć, część 'przypadkiem' wcięło. Po pierwszych przymiarkach model trochę mnie rozczarował. Połówki kół są przesunięte, spasowanie ramy (błotniki) również pozostawia wiele do życzenia. Niezbyt ciekawa jest też kolejność sklejania: najpierw trzeba pomalować koła, gdyż wchodzą w połówki ramy. Polecam też wcześniej pomalować nadkola w środku, bo później nie będzie do nich dostępu. Opony pomalowałem na czarno (vallejo model color -vmc - black) a felgi na vallejo game color (vgc) ultramarine blue. Dry -brush vgc space wolves grey. Włożyłem w ramę i skleiłem 2 połówki. I tu było ze 2 wieczory szpachlowania i szlifowania, aby nie było widać miejsc złączenia połówek. Później malowanie: podkład czarny+vgc imperial blue, na to ultramarine blue na blachy i gloriuos gold na wykończenia. Elementy silnika to chaingun metal (wszystkie vgc). Poprawiłem też wydechy (dzięki SPIM:)): rurkę chroniącą włosie pędzla pociąłem na 2mm krążki, nakleiłem na kawałek plastyku (dla usztywnienia). Do środka wkleiłem 'kratkę' z torebki herbaty ekspresowej (zdaje się, że zielony lipton). Pomalowane chaingun z zewnątrz i black w środku. Na razie tyle, Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 No i już jest fajny, a będzie lepszy. SPIM jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 22 Lutego 2012 Autor Share Napisano 22 Lutego 2012 Witam, dorobiłem przednią osłonę z reflektorem. Sposób SPIM'a podobał mi się, ale po kilku próbach musiałem odpuścić. Też wykorzystałem diodę 5mm, uciąłem jej czubek. Skalpelem najpierw naciąłem na około a potem... nagle pękało. Odciąłem trochę dłuższy kawałek i go zeszlifowałem od odciętej strony. Ponieważ dioda była za bardzo przezroczysta, zmatowiłem ją papierem 2000. Przykleiłem też kierownicę, trochę pobawię się jeszcze z jej malowaniem. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 27 Lutego 2012 Autor Share Napisano 27 Lutego 2012 Witam, dodałem uzbrojenie: i bagażnik: Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 9 Marca 2012 Autor Share Napisano 9 Marca 2012 Witam, z antenki odciąłem czaszkę i użyłem do przyozdobienia baku. Niestety przykleiłem ją trochę za nisko i kolidowała z pasem figurki. Po poprawce było już ok. Następnie motor pomalowałem sidoluxem i dodałem kalki: Figurka też się maluje: Zdecydowałem się najpierw skleić ręce z tułowiem a potem (już na motorze) dokleję tułów do nóg. Przymierzajcie spokojnie i dokładnie - tułów musi być trochę pochylony, aby plecak wszedł przed oparcie siedzenia. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Coż, mało co ktoś tu pisze poza autorem. Ciekawe jak to całościowo będzie wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Ja robię odwrotnie. Maluję osobno nogi, tułów i ręce. Później przyklejam nogi do motoru i przymierzam tułów z rękoma. Ustalam pozycję i kleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 12 Marca 2012 Autor Share Napisano 12 Marca 2012 Witam, jeździec bez głowy:) W międzyczasie zabrałem się za podstawkę. Ma imitować kawałek drogi asfaltowej. Korek (eks-podstawka pod herbatę) nakleiłem na kawałek skleiki i trochę 'podziabałem' - pobocze i dziury. Ubytki w 'asfalcie' częściowo wypełniłem szpachlą w płynie (tak, jakby ktoś próbował kiedyś je naprawiać). Całość poszła na czarno. dorobiłem ramkę z deseczek modelarskich. Asfalt pomalowałem vc basalt grey i dry-brush z białego. Na pobocze i w dziury poszły drobne kamyczki i piasek (na rozwodniony wikol). Pobocze zapuściłem washem sephia (bo to miałem pod ręką - na zdjęciu jeszcze mokre). Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 15 Marca 2012 Autor Share Napisano 15 Marca 2012 Witam, ostatnio pracowałem nad podstawką. Pomysł polegał na dodaniu bariery ochronnej przy drodze. Słupki wykonałem z resztek ramek (podoba mi się ich trapezowaty kształt) i wyprofilowanej blaszki miedzianej (0,25 mm chyba). Na drodze przykleiłem szablon (połowa 'route 66') i całość (po zabezpieczeniu taśmą) zagruntowałem podkładem w spraju. Na koniec trochę pobrudziłem, dodałem zacieki. ...i trochę roślinności. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Niezły pomysł z tą barierą, jak rozumiem, sam profilowałeś? Fajna podstawka , ogólnie rzecz biorąc. Natomiast sam motór i easyridera przydałoby się chyba mocniej zróżnicować, a poza tym wybrudzić....ale chyba niepotrzebnie się wymądrzam , poczekam na efekt końcowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 15 Marca 2012 Autor Share Napisano 15 Marca 2012 Hej, tak - sam profilowałem. Użyłem 2 pasków miedzi o szerokości 1cm i długości ok 4-5 (chciałem żeby elementy bariery zachodziły na siebie). Najpierw na metalowym wkładzie do długopisu wygiąłem 'garb', potem boki odgiąłem na płasko. Wbrew pozorom 'zniszczenie' bariery było trudniejsze niż jej zrobienie:) Co do brudzenia to się zgadzam, choć nie bardzo mam pomysł jeszcze co użyć. Na takiej drodze wyobrażam sobie raczej pył i kurz niż błoto... Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Tak dla kurzu i pyłu - nie dla błota. Bardzo mi się ta bariera podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 kurz, kurz i jeszcze raz kurz. a barierka pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 24 Marca 2012 Autor Share Napisano 24 Marca 2012 Witam, wreszcie znalazłem chwilę, żeby podgonić model. Pomalowałem i przykleiłem głowę. Do podstawki wkleiłem 2 kawałki szpilki które wchodzą w otwory wywiercone na spodzie opon. W ten sposób model trzyma się podstawki. Całość pociągnięta matowym lakierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Rasowy bajker . Ja używam twardego drutu, zgiętego o 90 stopni do przytwierdzania motorów i metalowych figurek. Ale szpilka też powinna dac radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Hi, wreszcie miałem okazję zrobić kilka zdjęć. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 rasowy ultramaryna ;). Fajna miniscenka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Bardzo ładnie wyszło, tylko ten plecak wygląda jak tornister do szkoły, zbyt pstrokaty ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi