Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zrobiłem sobie klosze lamp . W modelu były odlane z białego plastiku i pochromowane.

Najpierw trzeba było zrobić wnętrze lamp (odbłyśniki, dobrze mówię?) z folii alu:

IMG_2087.jpg

IMG_2089.jpg

IMG_2088.jpg

Tak prezentują się z wytłoczonymi wcześniej kloszami:

IMG_2091.jpg

IMG_2092.jpg

Robienie dziurek w modelu:

IMG_2090.jpg

I zamontowanie lamp:

IMG_2094.jpg

IMG_2095.jpg

Po tym etapie wypolerowałem folię ze zmarszczek. Trzeba przy tym bardzo uważać, bo można ją przerwać.

Następnie musiałem wsadzić w szpary powstałe przy łączeniu z modelem kawałki drucika, zalać je CA, pomalować i dodać klosze. W środek każdej z lamp wkleiłem też kawałeczek cyny lutowniczej, żeby udawała żarówkę. Oto efekt:

IMG_2102.jpg

IMG_2101.jpg

IMG_2100.jpg

IMG_2098.jpg

Napisano

Koła jak na samoróbkę są fajne, ale te światła, nie są dobre. Brakuje im wzoru na szkle, a zawinięta folia rzuca się w oczy. W takim modelu wszystko ma być perfekt gładkie, błyszczące, dokładne, a nie jest. Chromy, deska rozdzielcza, grill, krzywa rama szyby, nie wiem jakie doświadczenie masz, może Ciebie efekt zadowala.

Napisano

Nie miałem pojęcia, jak zrobić wzorek . Nałożyć na kopyto kawałek pończochy? Roztopiłby się i mogłoby to wyglądać jak bezkształtna masa. Już kilka razy sam plastik barwił mi folię i trzeba było tłoczyć od nowa.

Rama jest krzywa i taka niestety zostanie. Normalnie gruba szyba nadałaby jej kształt, ale cienka folia nie jest w stanie.

Lakier i chromy nie są doskonałe, ale to drugi model psikany z puszki i czasem porobiły się jakieś bąbelki, czasem zacieki, jeden bok musiałem malować od nowa. Chrom kładziony z aero wyglądał bardzo dobrze, ale był nietrwały, a poprawki pędzelkiem nie dały lepszego efektu.

Wiem, że jeszcze sporo mi brakuje, ale traktuję modelarstwo jako hobby, które często przegrywa z brakiem czasu czy zmęczeniem. I tak wyrabiam sobie przy tym cierpliwość, z kolejnymi modelami będzie jej więcej;). Moje modele podobają mi się i sprawiają wiele frajdy , ale oczywiście zgadzam się z krytyką i nie obrażam się .

Dodam też, ze model jest już skończony i czeka na chwilę czasu na sesje zdjęciową

Napisano

Niestety muszę się przyłączyć do opinii kolegi Copycat, bo światła mocno odstają od całości. Z kołami odstawiłeś kawał świetnej, modelarskiej roboty, ale na chromy i polerkę lakieru można by poświęcić więcej czasu. Tak ładny i rzadko spotykany model stanowczo na to zasługuje.

Jednym słowem pasji to koledze na pewno nie brakuje, ale ale ostatnia prosta stanowczo zbyt szybko i po łebkach.

Pozdrawiam

Kornik

• 2 weeks later...
Napisano

Nowe klosze:

IMG_2103.jpg

IMG_2104.jpg

Fakturę słabo widać, jak porobię lepsze foty do galerii, to może będzie się inaczej prezentować. Zrobiłem to tak, że na formę, z której robiłem wytłoczki, przykleiłem kawałek wstążki(?), który wygląda jak drobna siatka.

• 2 weeks later...