wielkamucha Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 zobaczyta szczegóły to padnieta !Chętnie padniemy, proszę większego "kuzyna" . Dawaj, dawaj!Będzie miał jakieś światełka lub inne "bajery"? bzzz-bzzz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalaruch Posted April 18, 2012 Author Share Posted April 18, 2012 Bez światełek, ale za to napędzik. Starczy. Niech Barlog w tej dziedzinie bryluje. Ja będę pływać tylko w dzień. Ale za to mam noktowizor ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalaruch Posted April 27, 2012 Author Share Posted April 27, 2012 Pokombinowałem, zagiąłem fałd na dupsku i pokleiłem wszystko na pokładzie. Parę myków trzeba zrobić do RC, ale to na dniach. Czyli kombinacja żeby się ruszało co w modelu się nie rusza Póki co z rana czeka mnie szukanie bomby głębinowej, bo gdzieś mi się sama skatapultowała. Plecy bolą, Najman dostał w ciry - chociaż to dziś dobre. A dla Was kochani taki filmik: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BALROG Posted April 28, 2012 Share Posted April 28, 2012 yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy a gdzie jakieś fotki ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abir24 Posted April 28, 2012 Share Posted April 28, 2012 Fotki, fotki dawać fotki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalaruch Posted April 28, 2012 Author Share Posted April 28, 2012 Ok, fotki są, jeszcze drobne poprawki, doklejenie drobiazgów oraz dodatkowy maszt robiony ze zdjęcia na czuja Macie fotki. W pon. idzie podkład! Ok, w niedzielę robię maszt. Trzymajcie kciuki! Nie ma planów, więc będzie trochę SF... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KorniK Posted April 28, 2012 Share Posted April 28, 2012 Nie no fajna krypa, ładnie Ci to wychodzi. Postępy są nie to co u mnie w stoczni panuje jakaś dywersja :-P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalaruch Posted April 28, 2012 Author Share Posted April 28, 2012 U mnie też dywersja była. Teraz muszę nieco zmian poczynić w modelu. Maszt trzeba zrobić w/g zdjęć, ale raptem mam tylko 2 fotki... Będzie co będzie. Póki co - czas na pracę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abir24 Posted April 28, 2012 Share Posted April 28, 2012 Trzymam kciuki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkamucha Posted April 29, 2012 Share Posted April 29, 2012 Wprawdzie z sufitu z wrażenia nie pospadałyśmy, ale motorówka urocza. Szkoda tylko, ze torpedy na na zrzutniach, a nie klasycznie "w rurach" No i jedno tylko działko, w dodatku "dwudziestka"... Kicha, panie kolego... wielkiemuchy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalaruch Posted April 29, 2012 Author Share Posted April 29, 2012 Nie marudź bo wygonię z pierwszego rzędu do kąta na karnego jeżyka ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalaruch Posted May 15, 2012 Author Share Posted May 15, 2012 Żeby Pawlik miał co gadać i się naśmiewać - lecimy z tematem ! Mając 2 dni w pracy, i w miarę luźne popołudnie zabrałem Atomosem mój warsztacik do warsztatu. Wcześniejsza nocka zeszła na malowaniu podkładu (fotki z telefonu): Po zrobieniu w domu wieczorem researchu na temat MASa 558, znalazłem 2 fotki i jeden schemat... Tak więc kolejny dzień spędziłem na malowaniu kadłuba oraz pokładu: Jak widać obiboki już tam stoją sobie zamaskowani Wróciwszy dziś do domu miałem zrobione już maskowanie kadłuba, czyli nieregularne wielokąty. Zostało pomalowanie części podwodnej, inaczej zwanej DNEM. I było dno, bo 3h kombinowania z taśmą zrobienia w miarę prostej linii...I NIC! Krótka rozmowa z Balrogiem, aż po głowie mi zaczęła skakać piłeczka... Wyruszyłem do przedpokoju do kosza zabawek siostrzeńca, gdzie odkryłem LEGO - nie ruszane przeze mnie od 16 lat. Wybebeszyłem co się dało i skonstruowałem boską maszynę Jako że w kuchni stół jest najpłastrzy, zacząłem dosłownie "jechać" z tematem Linia dość prosta, trochę korekty gumką, nowa wysokość (czyli zdjęcie paru kloców) i uśmiech na mej twarzy zagościł. Teraz jadę z czarną farbą, po wcześniejszym zamaskowaniu góry. Jutro kolejny odcinek telenoweli włoskiej! CIAO ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KorniK Posted May 15, 2012 Share Posted May 15, 2012 No nie ma to jak profesjonalna 6-cio kołowa trasowarka linii ;) Kamo bardzo fajnie się prezentuje. Czekam na dalszy postęp prac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BALROG Posted May 16, 2012 Share Posted May 16, 2012 Widzisz jakie mam dobre pomysły chociaż ja stosuje do tego klocek drewniany wiercę w nim otwór i wciskam pisaka do płytek CD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlik Posted May 16, 2012 Share Posted May 16, 2012 "...żeby miał co gadać i sie naśmiewać..." .... .Nie naśmiewam się i nie gadam tylko obserwuję to co waść czynisz. Wszak czyniąc widocznym swa pracę zgode na obserwację i ewentualną krytykę dajesz,zatem nie narzekaj i do roboty ,a potem świętowanie Mamy już jutro i dalszy odcinek pewnie w środku nocy po północy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlik Posted May 18, 2012 Share Posted May 18, 2012 No i miało być"...Jutro kolejny odcinek telenoweli włoskiej! " I co? ech, tawariszcz kalaruszkin! No i znowu będzie że gadam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalaruch Posted May 18, 2012 Author Share Posted May 18, 2012 Echhh pawlik, plan poszedł wpizdu, dziś nic nie zrobiłem. Po konkursie porobię aktualne fotki. Znów mam zastój, ale co zrobiłem to moje ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlik Posted May 19, 2012 Share Posted May 19, 2012 No jesteś usprawiedliwiony, coś mi tam chudziutki powiedział, trzymam kciuki za poprawę zdrowia nie twojego boś jak byczek ,ale za tego któremu to potrzebne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalaruch Posted May 29, 2012 Author Share Posted May 29, 2012 Coś tam ciągle grzebię, póki co weekend w robocie...ndz, pn, wt - same nocki, a w dzień odsypianie. Czwartek i piątek dniówki. Masakra ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BALROG Posted May 29, 2012 Share Posted May 29, 2012 ładnie ale coś ci pasy krzywo wyszły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalaruch Posted May 29, 2012 Author Share Posted May 29, 2012 Załamanie pokładu, no mega idealnie nie jest. Na żywo wygląda lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkamucha Posted June 2, 2012 Share Posted June 2, 2012 Rzeczywiście, lekko jakby skrzywione, ale ja bym też położył to na karb zakrzywienia pokładu. Generalnie cała motorówka wygląda bardzo fajnie, a te makaroniarskie pasy dodają jej uroku, Signore scarafaggio. Tylko czy kotwica też była malowana w te kolorki? bzzz-bzzz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalaruch Posted June 2, 2012 Author Share Posted June 2, 2012 Kotwa nie, będzie malowana potem, z pędzla. Póki co model stoi bo wzięło mnie na robienie Kurska ;) Jeden GRANIT w wyrzutni, a drugi w fazie marszowej. Wyglądają niesamowicie! Teraz pokrywy wyrzutni dosztukować i do malowania! PS. I tak na okrętach nie malowali tego tak od linijki więc nawet w 1:1 są pewne babole ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rhayader Posted June 3, 2012 Share Posted June 3, 2012 Bardzo fajnie się prezentuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalaruch Posted June 14, 2012 Author Share Posted June 14, 2012 Znalazłem trochę czasu na zamontowanie maszynki sterowej. Empirycznie obadałem przesunięcie linki cięgnowej przy max. wychyleniu steru - otrzymałem 12,5mm. Kąt obrotu serwo to 38,4 stopnia. Ze wzoru na odcinek łuku otrzymam r=l*(360)/(2pi*a) gdzie a=38,4. No i po obliczeniu muszę mieć 18,65mm. To do dzieła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts