bart207skw Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 witam. mam gorącą prośbę o instrukcje stosowania sidoluxu jako lakieru. ktory sidolux wybrac. kiedy klasc kalki. jak sidolux reaguje na oszklenie, na plynu pod i na kalki. jak nanosic sidolux. poprosze o jaks instrukcje. nieisety szukalem info na forum ale nic nie znalazlem tak lopatologicznie wyjasnionego jak w watkach np o washu czy watheringu. jesli sa poszukiwane przez mnei posty poprosze o linka. z gory dziekuje i pozdrawiam. Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Ogólnie sidolux to słaba alternatywa dla dobrego lakieru gloss ,lepiej zainwestowac w lakier Gunze,Tamiya i nie będzie niespodzianek które czasem sie trafiają szczególnie na farbach metalicznych,co do działania na oszklenie to szczerze polecam znacząco podnosi przejrzystość i wygląd oszklenia/spokojnie można pomalowac pędzlem / co do nanoszenia sido na model to chyba najlepsze efekty daje pędzel/To takie moje przemyslenia co sidoluxu Cytuj
bart207skw Napisano 1 Marca 2012 Autor Napisano 1 Marca 2012 dzieki za odpowiedz pomysle nad tym. z lakierami do tej pory mialem niewielka stycznosc. mialem polmat humrola ale jakos po polozeniu mi sie bąble porobily wiec zrezygnowalem. kupilem tez kiedys mr.hobby lakier polmat w sprayu. popryskalem model ale tam juz nie bylo bombelkow ale bomble wiec tez zrezygnowalem. moze to ze3 nigdy nie uzywalem aerografu i mam pod tym katem niesprawna reke tez mialo swoj wplyw na wielkosc bombli. Cytuj
bart207skw Napisano 3 Marca 2012 Autor Napisano 3 Marca 2012 sidolux dzis przetestowany. niezly efert. przy okazji jednak zaopatrze sie w profesjonalne lakiery. ale co by nie mowic efekt fajny, nawet lepszy niz sie spodziewalem. dziekuje i pozdrawiam. Cytuj
Mierzu Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Sidolux najlepszy do podłóg PCV. Nanosić można i pędzlem i aerografem. Bez koniecznośći rozcieńczania. Cytuj
tombie01 Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Witaj - co mogę dodać to to abyś go zwsze dobrze wymieszał przed użycie (wstrząsnoć butelką) przed kalkami i/lub brudzeniem nakładaj więcej niż jedną warstwę (po uprzednim wyschnięciu- ok pół godziny) Zgadzam się z Robertem ale ja stosuję tak, przed kalakmi i łoszem daję sidolux, jak pobrudzę i okalkuję model całość jadę lakierem z wyższej półki dedykowanym do modelarstwa (tu masz też wybór na mat , satyna i połysk) - pamiętaj jak brudzisz artystycznymi farbami olejnymi lakier którego użyjesz zamiast sido musi być akrylowy. Cytuj
bart207skw Napisano 9 Marca 2012 Autor Napisano 9 Marca 2012 dziekuje za odpowiedzi. kontynujac wątek. z racji podlog z paneli mam sidolux do nablyszczania drewna. da rade? i jak sidolux dziala na oszklenie vacu? na zwyklym spardzilem. jest ok. Cytuj
kowal76 Napisano 13 Marca 2012 Napisano 13 Marca 2012 Witam Mam pytanko , czy można mieszać sidolux np. z lakierem matowym Pactry aby uzyskać półmat ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi