Mysza Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) Przedstawiam znalezisko z zakładu pracy mojej narzeczonej Stan okrętu doskonale widać na zdjęciach. Najlepsze lata ma już zdecydowanie za sobą. Nie mam pojęcia kto i kiedy go wykonał. Model jest wykonany częściowo z drewna (cały kadłub i drobne detale), metalu i kilku kg miedzianych gwoździ Skala ODS'a to 1:100. Zaopatrzyłem się już w niezbędne wydawnictwa: Typy broni i uzbrojenia nr.59 oraz Mały Modelarz 9/1977. Mój plan zakłada naprawę uszkodzeń, uzupełnienie brakujących elementów i pozbycie się gwoździ. Jednocześnie chciałbym zachować pewien specyficzny klimat tego modelu Jutro łajba wpływa do stoczni Edytowane 5 Marca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 modele robiono z drewna i blachy cynkowej ( nie mylić z ocynkowaną ), blacha ta świetnie się lutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mysza Napisano 5 Marca 2012 Autor Share Napisano 5 Marca 2012 Zabaw z lutownicą przy tym modelu będzie bardzo dużo. Mam kilka dylematów z tym związanych. Pierwszy z nich dotyczy relingów, które są wykonane z drutu 0.5 mm i drutu nawojowego z jakiegoś silniczka elektrycznego. Stan ich jest fatalny i zastanawiam się czy jest sens je naprawiać czy nie lepiej wykonać od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Skala ODS'a to 1:10. Chyba 1/100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mysza Napisano 5 Marca 2012 Autor Share Napisano 5 Marca 2012 Chyba 1/100 Gdzieś mi zero uciekło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Relingi możesz poszukać wśród fototrawionych. Zależy na ile chcesz waloryzować. Jeżeli ma to być taki vintage to ja bym lutował na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Tak czy inaczej temat zacny. Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mysza Napisano 6 Marca 2012 Autor Share Napisano 6 Marca 2012 Relingi możesz poszukać wśród fototrawionych. Zależy na ile chcesz waloryzować. Jeżeli ma to być taki vintage to ja bym lutował na nowo. Elementy foto trawione raczej odpadają Jutro poszukam jakiegoś uszkodzonego silniczka i wymienię to co jest uszkodzone i pomaluje stosownym kolorem. Z bardziej skomplikowanych rzeczy muszę wykonać od podstaw stanowisko artyleryjskie. Prawdopodobnie wykonam je całkowicie z miedzi choć przy tej powierzchni oznacza to problemy z lutowaniem ale jakoś dam radę. Najwyżej wykorzystam kuchenkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 9 Marca 2012 Share Napisano 9 Marca 2012 Ha, w moim mieście kiedyś pełno tego stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi