Skocz do zawartości

Fw 190 D9 1:48 Tamiya Bodenplatte

Piotr_P

Rekomendowane odpowiedzi

oczywiście standardowy błąd z pełnymi wnękami kół,w D9 nie było materiału ,który chronił wnętrze przed brudem-instalacja silnika nie pozwalała na to...

takie wymądrzanie się ....

fajnie wyszedł zaciek na zbiorniku paliwa,ogólnie mnie się podoba...

rozumiem...

ja swoja fokę z Tamiya porozcinałem do żywicy,przez chwilę myślałem ,ze zniszczyłem ten model ale wyszedł tak:

viewtopic.php?f=64&t=26372

Nieźle poszło z kalkami,ja pamiętam ,ze w moim popsuły sporo efekt,pomimo płynu zmiękczającego...

Edytowane przez Gość

Chociaz nie moja broszka-jest to model ktorego nie moze zabraknac na polce szanujacego sie modelarza.Jesli w polowie osiagnalbym poziom Twojej dlugiej bylbym

A tak wogole swietna praca, gratuluje.

Fajnie pomalowany, podobają mi się sensowne ślady eksploatacji (no, może poza obiciami, które idealne nie wyszły IMHO).

Ale Karol zawsze musisz coś skopać: tym razem są to koła podwozia głównego. Są krzywo wklejone i to w kilku osiach. Od spodu widać że lewe kółko zezuje w stosunku do pokrywy, a obydwa koła w rzucie od przodu są "rozkraczone", a powinny być prostopadłe do podłoża. Zresztą zerknij do jakichkolwiek planów. Mam nadzieję, że da się to poprawić, bo taki błąd stanowi rażący dysonas przy ogólnie więcej niż poprawnie wykonanym modelu.

No i znowu zapomniałeś "pacnąć" światła pozycyjne.

Ja się raczej szanuję, a nie mam, bo to po prostu nie moja bajka

Przyznać jednak muszę, kolego Karolkonw, że debiut w skali 1/48 masz całkiem udany. Z technicznego punktu widzenia oczywiście, bo merytorycznej strony Twojej pracy nie ośmielę się oceniać z powodów wymienionych powyżej. Powierzchnia lakiernicza świetna, prowadzenie aerografu zostało już bardzo dobrze dopracowane. Kalkomanie również leżą bardzo dobrze. Podoba mi się osiągnięte przez Ciebie półmatowe wykończenie.

Nad obiciami rzeczywiście trzeba jeszcze popracować, najlepiej na jakimś złomie modelarskim, tak aby przy następnym projekcie było już super.

Pozdrawiam

Kornik

na tych płaskich kołach dlatego ich nie wklejalem bo ... Kupiłem Dorę Eduarda i jak tylko przyjdzie wymieniam na ciut lepsze

Koła z Edka są za wąskie ja swoje będę poszerzał /w skali to ok 0,6mm ale jest bardzo widoczne /

Kornik- szczerze mówiąc to z powierzchni jaka wyszła i tego półmatu jestem zadowolony, świetnie się maluje w większej skali a satyna to efekt kombinowania z bezbarwnymi gunze

Kombinowanie się opłaciło

Co do kalek- to z publikacji Kagero "operacja Bodenplatte" to masakra jakaś była, ale gdyby ktoś miał potrzebę mam do oddania w prezencie kalki alianckie w trzech skalach:)

Możesz pokazać jakie to dokładnie kalki ?