Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale jaja... Dobrze, że to nie stało się w powietrzu. Musiało się urwać jakieś mocowanie wirnika, że w takie wibracje wpadł...

Napisano

Też mi się tak wydaje. Na filmiku widać jakby łopaty wirnika nie chciały się poruszać, co zaskutkowało wibracjami całego kadłuba. A w konsekwencji - zniszczeniem śmigłowca.

Nie jestem jednak ekspertem, nie wyśmiejcie mnie Mam nadzieję, że wypowie się tu ktoś z większą wiedzą

Napisano

Nie wiem tylko co to za śmigłowiec.

Jest to francuski Aerospatile AS350

Napisano

Rezonans ziemny. Taka przypadłość śmigłowców niezależna od typu i wielkości...

Ot, np Chinook:

I Gazelle na planie "McGyvera":

W ten sam sposób dednęła Agusta A109 SP-HXA z LPR.

Napisano

Rezonans przyziemny jest zjawiskiem niestateczności dynamicznej śmigłowca na ziemi, a powodowany jest obracającym się wirnikiem nośnym. Bierze swój początek ze sprzężenia poziomych wahań łopat WN z drganiami środka piasty wirnika, który jak wiadomo musi być wykonany w układzie przegubowym, podpartego na sprężystym podwoziu. Warunkiem zaistnienia jest zrównanie się lub zbliżenie częstotliwości drgań łopat WN z częstotliwością drgań własnych kadłuba, podpartego na sprężystym podwoziu. Oczywiście podczas konstruowania kadłuba, zespołu napędowego i zespołu przeniesienia napędu na WN bierze się pod uwagę wszystkie harmoniczne, ale są to tylko obliczenia- w skrajnie niesprzyjających warunkach zawsze może dość do takiego rezonansu.

W układzie sztywnym WN rezonans nie występuje- np. Bo105, Eurocpter Tiger, Westland Lynx itd.

Ponadto w języku polskim nie stosuje się słowa helikopter. Mamy swój śmigłowiec i niech tak pozostanie.