RH Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Storch w barwach okazjonalnych z cyklu "Proletariusze wszystkich krajów łączcie sie " Dla nie których będących w tamtych czasach członkami parti , w jedynym słusznym malowaniu ,dla innych przekleństwo tamtych czasów i upokorzenie .A dla młodych nie pamiętających IMPERIUM ZŁA to tylko historia .No ale była taka jaka była i samoloty też wtedy były . W powojennej Polsce zostalo wiele sprzętu poniemieckiego i co dało sie odremontować służyło w lotnictwie LWP,Ten akurat egzemplarz zostal odremontowany i otrzymał nazwę "Zjednoczona Klasa Robotnicza" Maszyna byla wyremontowana ponad plan dla uczczenia Kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS w 15XII 1948. Wspomnę jeszcze o jednej ciekawostce związanej z tym samolotem (szkoda że takie przygody nie przydarzają sie teraz )Zaczerpnąłem ja z książki Pana A. Morgały A mianowicie w 1947 r żołnierze odkryli we wsi Chrostowo rozebrany kompletny samolot wraz z częściami zamiennymi ukryty w stodole gospodarza ,a we wsi Jarszewo 17 silników lotniczych i skrzynie z częściami płatowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Słuszny model,słuszny...po linii p...atriotycznej.Tylko coś czysty - ale rozumiem że, to na podniebną defiladę z okazji ''któregoś tam zjazdu''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Ot i poliaczek. To ze bocian latał pod szachownica to dla mnie nowosc..wstyd. To zdaje sie kolejny Storch ze stajni Tamiyii w Twoim wykonaniu. Słuszna linia..słuszna Z partyjnym pozdrowieniem K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Ale za taki zielony sanacyjny to obóz pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Maszyna byla wyremontowana ponad plan dla uczczenia Kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS w 15XII 1948. ... w wyniku którego powstała PZPR (zatem zjad założycielski, a nie "któryś tam") - to dopelnienie informacji dla młodszych modelarzy malowanie górnych powierzchni przypomina nieco przedwojenne polskie khaki. To zamierzone, czy kwestia ustawień aparatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 21 Marca 2012 Autor Share Napisano 21 Marca 2012 Maszyna byla wyremontowana ponad plan dla uczczenia Kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS w 15XII 1948. ... w wyniku którego powstała PZPR (zatem zjad założycielski, a nie "któryś tam") - to dopelnienie informacji dla młodszych modelarzy malowanie górnych powierzchni przypomina nieco przedwojenne polskie khaki. To zamierzone, czy kwestia ustawień aparatu? Istnieje tylko jedno zdjęcie tego samolotu(przynajmniej ja takie mam ) i do tego czarno białe , A poza tym nic o tym nie wiem .(Najwięcej o malowaniu tego samolotu powiedzieli by ludzie ,którzy przy tym byli , ale najprawdopodobniej już ich nie ma ,niestety .Tak że mi pozostało zrobić według instrukcji malowania z Techmodu ,a tam podany był kolor Fs 30118 czyli taki polski khaki . Jeżeli jacyś koledzy mają o malowaniu tego samolotu większą wiedzę opartą na autopsji to nie widzę przeciwwskazań do zaprezentowania jej tutaj.Ale wiem ze to raczej nierealne ,wiec niech pozostanie taki jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Jeżeli jacyś koledzy mają o malowaniu tego samolotu większą wiedzę opartą na autopsji to nie widzę przeciwwskazań do zaprezentowania jej tutaj. To jakieś nieporozumienie. Po prostu spytałem z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 21 Marca 2012 Autor Share Napisano 21 Marca 2012 Jeżeli jacyś koledzy mają o malowaniu tego samolotu większą wiedzę opartą na autopsji to nie widzę przeciwwskazań do zaprezentowania jej tutaj. To jakieś nieporozumienie. Po prostu spytałem z ciekawości. Wiem o tym ,po prostu rozbudowałem troszkę moją odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi