Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Forum śledzę od jakiegoś czasu, ale teraz postanowiłem z okazji składania Łosia założyć tutaj poświęcony mu temat ;) Modelarstwem "bawiłem się" trochę za dzieciaka (sklejanie na szybko i pomalowanie sprayem, jeśli to można nazwać modelarstwem), a teraz po ładnych kilku latach przerwy zaczynam od zera Skleiłem ostatnio Foczkę i Spitfire'a w 72 z Revella i właśnie powoli zabieram się za Łośka. Jest to też mój pierwszy model, w którym cokolwiek ingerowałem w fabryczne wypraski - czyli wycinanie lotek itd. Jakoś trzeba zacząć ;) Wrzucam więc zdjęcia jak wygląda stan obecny. Sorki za jakość, pstrykałem nie swoim aparatem.

Rozgrzebane wnętrze, malowanie jeszcze do poprawek:

img9867r.th.jpg

img9864l.th.jpg

Zmaltretowany ogon:

img9870v.th.jpg

img9872u.th.jpg

img9873y.th.jpg

No i skrzydła na dzień dzisiejszy:

img9874x.th.jpg

Postępy będą powolne, dziobę sobie po trochę co jakiś czas.

Napisano
Ja gdzieś czytałem, że Łosie miały wnętrze koloru... srebrnego...

Też o tym czytałem, ale odkąd pokazały się zdjęcia pokazujące ciemny kolor wnętrza pod szklarnią Łosia, zaczęły krążyć opinie o kolorze khaki, przynajmniej na widocznych z góry przez oszklenie wewnętrznych elementach. Halset zrobił zgodnie z instrukcją malowania która podaje bodaj jasnoszary jako kolor dla wnętrza modelu. Powodzenia przy budowie halset.

Napisano

O ile nie znajdziemy jakiegoś wiarygodnego kawałka Łosia będziemy się spierać. Mimo wszystko nie jestem na khaki... Może niektóre kawałki... Na razie Łosie u mnie spokojnie czekają na dobry czas

Napisano

Ja również zbieram opinie, oglądam zdjęcia, wyciągam własne wnioski i czekam. Łosie i u mnie oczekują na swój czas, ale chyba już niedługo, a wszystko to przez kolesia o niku ... Ipkinss

Napisano

Rzeczy niemożliwe, to robię od ręki, ale na cuda, na cuda to trzeba będzie poczekać.

Napisano

No tak, wiedziałem że znowu będzie dyskusja nad kolorem wnętrza ;) Faktycznie, jedni mówią że było koloru aluminium (pewnie prototypy), inni znowu że khaki (gdzieś czytałem że nawet jakiś chyba telegrafista Łosia tak twierdził), a jeszcze inni że szary - pewnie jakby nie pomalować to i tak ktoś napisze że źle

Wątek Ipkinssa dobrze przejrzałem kilka razy, tak jak inne warsztaty Łosi i jakieśtam wnioski powyciągałem Ja wnętrze zrobiłem szare tak jak kol. Roobert bo bardziej mi się podoba

Napisano

Zmagań z Łośkiem ciąg dalszy - postęp niestety niewielki, no ale zawsze jakiś. Sorki że tak piszę posta pod postem ale nie widzę przycisku do edycji.

Sklejone lotki na skrzydłach:

dscf4662a.th.jpg

dscf4661q.th.jpg

Kadłub już zamknięty:

dscf4663e.th.jpg

dscf4664t.th.jpg

No i wstępnie spasowane oszklenie, było trochę szlifowania :<

dscf4669qsm.th.jpg

Panowie i mam pytanie, może mi doradzicie - co zrobić z tymi ohydnymi karabinami? Da się je jakoś "wystrugać" żeby wyglądały zgrabniej? Ktoś to już przerabiał?

A i jeszcze jedna rzecz - oszklenie na przodzie wygląda jakby było zapaćkane klejem, tzn jest taki matowy fragment który szpeci cały element. To normalne u pana Mastercrafta?

Napisano

Słuchajcie, jedno ważne pytanie (sorry że tutaj, no ale nie wiedziałem gdzie zamieścić) - opłaca się inwestować w taki kompresor?

http://allegro.pl/kompresor-z-areografem-i2234470085.html

Właśnie przypadkiem trafiłem na aukcję i mnie naszło żeby się szarpnąć bo mam wolne parę groszy - pomalowałbym Łośka już z aero a nie pędzlami. Wygląda niby fajnie, przypuszczam że jest głośny ale to nie problem. Aero na tej aukcji to pseudoiwata czy jakiś szajs?

Napisano

Cześć halset, z ohydnymi karabinami za wiele nie zrobisz - popatrz na warsztat Ipkinssa i próbuj sam, np igły lekarskie. Wszelkie szlifowanie elementów fabrycznych to będzie półśrodek.

Oszklenie to albo zdecydowana polerka albo od podstaw, w zależności jaki zakres ulepszeń zakładasz.

Trzeba pamiętać, że Łoś w 72 to model mocno dający w kość, aby wyglądał dobrze nie wystarczy robić go z pudła.

Drogę masz przetartą - zatem powodzenia

Napisano

Aero nie wiem jakiej firmy, ale co do kompresorka mam taki w domu io nie jest głośnyy a całkim fajnie się maluje.

Napisano

Wygląda jak Stratusik austriacki. Mam bez filtra i chodzi jak złoto... A km-y wymień na partowskie z igłami... Aero fajnie chodzi, ale farbę musisz rozcieńczać - najlepiej wypraktykować Nie jest precyzyjny, ale ładnie psika

Napisano

Dzięki bardzo, zobaczymy co wyjdzie z tym aerkiem... Postaram się km-y poprawić jakoś tymi igłami, nie chcę dokupywać gotowych części bo to ma być model bardzo budżetowy, do poćwiczenia ;) Ale chętnie w przyszłości gdy nabiorę wprawy złożę takiego jeszcze raz, ale już na cacy, z blaszkami itd.

A tymczasem mały postęp z Łosiem:

dscf4670f.th.jpg

dscf4672.th.jpg

dscf4671s.th.jpg

dscf4673k.th.jpg

I w przerwie zacząłem sobie dłubać takie coś:

dscf4676f.th.jpg

Ale nie wiem czy jest sens się w to bawić, zresztą boję się trochę rozcinać fabryczny silnik bo jak coś spierniczę to cały model do kosza :P

Napisano

Cześć halset - proszę o odrobinę konsekwencji - albo chcesz nabierać wprawy albo uważasz, że nie ma sensu się w coś bawić. Model niskobudżetowy jest najlepszy do ćwiczenia własnych umiejętności. Osobiście nie uważam, aby blaszki itp. dawały jakieś szczególne szczęście. Np w Łosiu stosowanie blaszek dla struktury wewnętrznej kadłuba nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem.

A silniki niczego Ci nie popsują, nawet jeżeli się nie udadzą - przecież to tylko modułek. To co pokazałeś na razie wskazuje, że masz ideę i pomysł na rozwiązanie lepsze od tzw. silników fabrycznych. Nie bój się, tylko działaj