Skocz do zawartości

Oznaczanie farb przez Hellera

Marak

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie jaką numerację farb podaje w swych instrukcjach Heller. Zawsze myślałem, że jest to numeracja Humbrola - jak dotychczas zawsze się to zgadzało.

Tymczasem w modelu Renault F1 2004 występują farbki: 227 (yellow), 228 (jasny blue) i 229 (ciemny blue).

W palecie Humbrola takich nie znalazłem, a odcieni niebieskiego może być kilkadziesiąt.

Ja swój egzemplarz malowałem tak:

jaśniejszy niebieski to mix MM 1562 i odrobina 1772,

ciemniejszy niebieski to czysty 1772.

Żółty to kalka, ale teraz żałuję, że nie malowałem.

Niebieskie kolory idealnie pasują odcieniami do kalek.

P.S. życzę powodzenia w starciu z tym gniotem, a szczególnie z oponami i pasami. Moim skromnym zdanie dno i wodorosty, co wcześniej pisałem na Mojehobby w komentarzach.

Marak może być też taka sytuacja że tych kolorów nie produkują dlatego nie można ich nigdzie znaleść

Marak może być też taka sytuacja że tych kolorów nie produkują dlatego nie można ich nigdzie znaleść

Być może, ale mam wykaz nieprodukowanych już humbroli i tam ich nie ma. Choc wykaz wcale nie musi być kompletny.

Ja swój egzemplarz malowałem tak:

jaśniejszy niebieski to mix MM 1562 i odrobina 1772,

ciemniejszy niebieski to czysty 1772.

Żółty to kalka, ale teraz żałuję, że nie malowałem.

Niebieskie kolory idealnie pasują odcieniami do kalek.

P.S. życzę powodzenia w starciu z tym gniotem, a szczególnie z oponami i pasami. Moim skromnym zdanie dno i wodorosty, co wcześniej pisałem na Mojehobby w komentarzach.

Dzięki za kolory. Gdzie moge znaleźć Twój komentarz. Z Twoja opinią jak najbardziej się zgadzam, ale dostałem go w prezencie i w końcu muszę go skleić. Najbardziej mnie wkurza, że przez wloty dokładnie widać, że w środku nie ma silnika. Gdybym miał zdjęcia bolidu bez osłon, to spróbowałbym cos zrobić samemu. Ale na googlach nic konkretnego nie znalazłem

Ja znalazłem takie fotki:

http://www.f1technical.net/forum/viewto ... f=4&t=2062 mniej więcej w połowie strony.

I tutaj, na dole strony:

http://www.f1technical.net/articles/4 wprawdzie to R25, ale na logikę R24 był w tym miejscu podobny.

A sam komentarz jest tu: http://www.mojehobby.pl/products/F1-RENAULT-04.html

Skoro już jesteśmy w temacie hellerowskich F1, to czy ktoś coś słyszał o ichniejszym McLarenie M7A w 1/24? Można to gdzieś kupić?