kub Napisano 23 Marca 2012 Share Napisano 23 Marca 2012 Witam wszystkich. Po raz pierwszy prowadzę tutaj relację choć obserwuje forum i wypowiadam się od pewnego czasu. Miałem siedzieć z tym modelem w domowym zaciszu bo moje umiejętności nie są zbyt dobre ale przyszły problemy i potrzebuje waszej pomocy. Mam nadzieję że dopilnujecie abym kiedyś skończył tą relację bo tempo pewnie błyskawiczne nie będzie. Model to Trumpeter w skali 1:35. a dokładnie jeszcze nie wiem bo kupiony był okazyjnie jako type 59-B choć chcę go przerobić na jakiś polski wóz t-54a lub t-55a jeśli się nieda to zrobię go w barwach chińskich lub irackich . Pierwsze moje pytanie to ta wieża do jakiego czołgu pasuję? Cz nadaję się do t-54a lub t-55a? Początek prac. Przepraszam za zdjęcia ale moja cegła nie jest zbyt chętna do współpracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 23 Marca 2012 Share Napisano 23 Marca 2012 z tego to raczej bliżej do T-54 ale bez przeróbek i tak się nie obędzie więc nie ma to większego znaczenia - ogólna bryła jest taka sama dobrze by byłe żebyś zdecydował już teraz co zamierzasz budować, znacznie ułatwi to budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 23 Marca 2012 Share Napisano 23 Marca 2012 Jeśli to był Type 59(czysty) to jest to chińska licencyjna odmiana T-54 ale tylko w początkowej serii sadząc jednak po oznaczeniu "B" jest Type 59 II z armata 105 mm z dwupłaszczyznową stabilizacją, układem automatycznego ładowania oraz nowoczesnym SKO. W tej wersji czołgu zmieniono silnik na nowy o mocy 434 kW (590 KM) więc jest to typowa chińska modernizacja.Musiał byś zapewne wymienić lufę i jażmo na 100mm bądź budując T-55(polski)dodać sprzęt noktowizyjny zrobić od podstaw,płytę nadsilnikową,jeśli chodzi o wieżę z tego co widzę wydaje się być poprawna ale nie budowałem tego modelu więc stwierdzam to tak z głowyi twoich zdjęć.Dopatrzyłem się jeszcze nadlewów na kolach jeśli nie są jeszcze przyklejone to warto by je jeszce szlifnąć, jutro poszukam jakichś konkretniejszych kwitów na te chińskie czołgi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 23 Marca 2012 Autor Share Napisano 23 Marca 2012 Chciał bym skleić t-54a. Najbardziej zastanawia mnie te podwyższenie pod włazem ładowniczego czy było też takie w naszych t-54? Na zdjęciach naszych t-55a nie znalazłem ich a przynajmniej tak wysokich choć może słabo szukałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Przeglądając różne kwity(większości rosyjskie)natknąlem się na plany w 1/35 T-54-1(mod.1951) i wyglądaj tak samo z koleii w T-55 wyglądają już zupelnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 Jak radzicie robić go jako irackiego type96 czy polskiego w trójbarwne kamo? Nie mogę się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 A czy lufa, to przypadkiem ten model z przedmuchiwaczem mniej więcej w środku długości lufy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 Tak, ale tak czy siak będę musiał wymienić tą lufę bo w wersji irackiej też była 100mm a ty mówisz o 105mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 zdecydowanie bliżej mu do T-54 co do lufy to kwestia kalibru jest najmniejszym problemem różnicy nie widać co do przdmuchiwacza lufy mialy T-54 po modernizacji z 1955 do standardu T-54A oprócz tego zamontowano sprzęt noktowizyjny dla kierowcy-mechanika tak więc budując wersje Iracka tylko z armatą 100mm 105 mm zastosowali ją chińczycy w Type 59 II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 Nadal się nie zdecydowałem którą wersję robię. Na razie niewielkie postępy... Wieża dostała fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Tył dostał siateczkę, przód światła i budowa powoli lezie do przodu. Stanęło na tym że robię wersję t-54a wyprodukowaną w ZSRR. Poszukuję też kogoś kto mógłby mi odsprzedać gąsienicę od t-55 tamiy. Mare_K, lufę wyślę we wtorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Cześć, jeśli masz na mysli gumowe gąski od T-55 to masz je u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Dzięki empit gąski ode bardzo za przesyłkę. Prace na razie soją bo testy gimnazjalne blisko, ale jak coś zrobię to wrzucę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 podejrzewam że będą za krótkie no ale zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Dzięki empit gąski ode bardzo za przesyłkę.Prace na razie soją bo testy gimnazjalne blisko, ale jak coś zrobię to wrzucę zdjęcia. Tak czytam to co napisałeś i zastanawiam sie jak te testy gimnazjalne zdasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2012 O... właśnie polskiego się boję Tłumaczenie tego co napisałem wcześniej. Dzięki empit, gąski dopiero teraz odebrałem, jeszcze raz dzięki bardzo za przesyłkę. Prace na razie soją bo testy gimnazjalne blisko, ale jak coś zrobię to wrzucę zdjęcia. Na swoją obronę powiem tyle że klawiatura mi się psuję i niektóre literki mi nie działają, a teraz piszę z innego komputera. podejrzewam że będą za krótkie no ale zobaczymy W czas informacja, ale sam to już sprawdziłem i brakuje naprawdę dużo. Na szczęścicie wpadłem na pomysł jak rozwiązać ten problem dzięki scence na podstawce, ale o tym później... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 O... właśnie polskiego się boję Prace na razie soją bo testy gimnazjalne blisko, ale jak coś zrobię to wrzucę zdjęcia. Na swoją obronę powiem tyle że klawiatura mi się psuję i niektóre literki mi nie działają, a teraz piszę z innego komputera. Co Ty masz z tą soją?? Powiedz od razu ze nie możesz pisać bo klawiatura Ci nie działa Dzięki empit gąski ode bardzo za przesyłkę.Prace na razie soją bo testy gimnazjalne blisko, ale jak coś zrobię to wrzucę zdjęcia. Tak czytam to co napisałeś i zastanawiam sie jak te testy gimnazjalne zdasz Niestety Robercie tego nie da się nie zdać... a potem płaczą ze matura z matmy obowiązkowa jest za trudna że to skandal a na polskim były głupie tematy i w ogóle na co nam te wszystkie ó ą ż ź ć itp. A potem są tacy mądrzy studenci co nie wiedzą w czym się wyraża tarcie albo co to jest Paskal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 20 Kwietnia 2012 Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Takiego planujesz zrobić ? http://www.fotovalkirumodelism.com/page.php?page=382 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Dzięki za link bo nie znałem tej strony. Nie robię t-55 tylko t-54 ale na tej stronie znalazłem swojego http://www.fotovalkirumodelism.com/page.php?page=540 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 9 Maja 2012 Autor Share Napisano 9 Maja 2012 Założyłem gąsienicę i dorobiłem łapki pod beczki oraz parę innych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 9 Maja 2012 Share Napisano 9 Maja 2012 Te gumowe gąski to koszmar. Kup chociaż plastikowe z Trumpka. Mają numer katalogowy 02035 TK-05. Kosztują około 8 dyszek ale model zyska na wyglądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 9 Maja 2012 Autor Share Napisano 9 Maja 2012 Niestety to jest teraz raczej nie możliwe: -Model miał być tani (sam kosztował 50 zł) -Wydatki nadchodzą wielkimi krokami (motorek, aparat, wyjazd) a na kieszeń nieletniego z niezamożnej rodziny którego siostra studiuję to trochę dużo. -wiem że gąsienicę z Trumpka to tragedia, ale wymieniłem je na lepsze z t-55 Tamiy wysłane przez kol. empita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 9 Maja 2012 Share Napisano 9 Maja 2012 Niestety to jest teraz raczej nie możliwe:-Model miał być tani (sam kosztował 50 zł) -Wydatki nadchodzą wielkimi krokami (motorek, aparat, wyjazd) a na kieszeń nieletniego z niezamożnej rodziny którego siostra studiuję to trochę dużo. -wiem że gąsienicę z Trumpka to tragedia, ale wymieniłem je na lepsze z t-55 Tamiy wysłane przez kol. empita. Echhhhh brak nadmiaru gotówki, to bolączka większości kolegów modelarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2012 Skubnąłem znajomemu lepszy aparat i wykonałem leprze zdjęcia. Prace posuwają się powoli z powodu innych projektów. No i parę chińskich ludzików którzy mają odgrywać rolę rosyjskich pancerniaków ale to jeszcze się zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 Tak odświeżę temat. Prace powoli idą do przodu, ale ponieważ kończę pracę z innymi modelami. Zdjęć nie będzie bo nie ma jeszcze czym się chwalić. Znowu naszły mnie wątpliwości co do malowania (bądź co bądź to był by polski wóz ). znalazłem takie zdjęcie i jeszcze jedno Co prawda tutaj czołgi po prawej stronie mają skrzynkę, ale te po lewej już nie. Więc albo część t-54a w Polsce nie miała skrzynek albo (według 2 zdjęcia) jest to spotkanie z sojuszniczą armią na ćwiczeniach gdyż nie widać na na tych czołgach po lewej szachownic. Ewentualnie gdyby ktoś chciał odstąpić taką skrzyneczkę to proszę o kontakt. Tak przy okazji (...) Tak czytam to co napisałeś i zastanawiam sie jak te testy gimnazjalne zdasz Znam już oficjalne wyniki i z "polaka" uzyskałem 81% Niestety Robercie tego nie da się nie zdać... a potem płaczą ze matura z matmy obowiązkowa jest za trudna że to skandal a na polskim były głupie tematy i w ogóle na co nam te wszystkie ó ą ż ź ć itp..(...) Miałeś rację ta matematyka była za ława ... w końcu zdobyłem 97% a średnia krajowa to 47% i oczywiście jako pasjonat historii z Historii i WOS-u.osiągnąłem 33 punkty na 34 możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi