Skocz do zawartości

F-86F Sabre Academy 1/72

bahamut24

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 93
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

3 bary to stanowczo za dużo ,zmniej do ok 1,5 albo niżej popróbuj na złomie i nie rozcienczaj tak ,na poczatek daj połowę wody tej co wcześniej dałeś i zobaczysz jak będzie krył ,tym metalizerem naprawdę da się fajnie pomalować /wyżej przykład/

Jakim aerkiem i z jaką dyszą malujesz?

Edit

Tak sobie teraz pomyslałem choć na metaliku z vallejo nie testowałem ale zamiast wody dolej sidoluxu/rozcieńcz sido nie wodą/ na normalnych farbach vallejo dizała ,sam jestem ciekaw efektu.

Wszystko ladnie, ale sa rozne rodzaje farb metalicznych nawet u Vallejo. Ta wyglada na jakas srebrzanke z grubymi ziarnami pigmentu. Chlopak sie meczy z nia to niech bierze cos co dziala bez kombinacji. A maluje sie zawsze z cisnieniami w ok. 1bara a nie 3.

A ja Ci powiem bahamut, że oczywiście korzystaj ze wszystkich porad, ale traktuj je jako pewne przybliżenie. Nikt oprócz Ciebie nie ma Twojego sprzętu i farbek. Zrób kilka prób proporcji i ćwicz na innych kawałkach plastiku, starym modelu itp. Zapisz sobie dane przed malowaniem i przyporządkuj je do sesji malarskiej. Po kilku próbach wybierz to, które Cię najbardziej satysfakcjonuje i dopiero zastosuj na modelu (jeżeli dobrze pamiętam już sporo lat temu taką metodykę opisywał A. Ziober - nie chcę przypisać sobie cudzych przemyśleń i rozwiązań). Wiem, że to upierdliwe, ale i tak uważam, że lepsze od traktowanych "lekce" kąpieli w cleanluxach czy innych miksturach i malowania 43 warstw aż do skutku. No i nabywasz doświadczenia w malowaniu i nie ryzykujesz na "żywym organizmie" modelu

Zastosowałem się do porady o zmniejszeniu ciśnienia i innym rozcieńczeniu farbki tym razem dałem więcej farby niż wody i wygląda to tak przy świetle dziennym ( sorry za tło ale nie miałem za dużo czasu na zdjęcia ) :

dsc05902e.jpg

dsc05899q.jpg

dsc05901pt.jpg

Jednak przy świetle żarówki chyba jeszcze widać ten brokat:

dsc05903e.jpg

dsc05904tc.jpg

Żeby na złomie testować muszę podkład położyć bo akrylowa spływa z modelu a to zrobię dopiero jutro,

Uwaga o ciśnieniu i gęstości to świetny sposób by namieszać w głowie, komuś kto ma problem. Z gruntu prawdziwa, nie niesie ze sobą wyjaśnienia złożoności problemu. Najprościej ujmując zależność ta nie ma prostego przełożenia na powłokę lakierniczą na modelu. Moim zdaniem wpis Mikołaja jest nie do przecenienia.

Hej Mikołaju ,napisałem ,że wydaje się że jest OK na zdjęciu całego modelu tak jest a zbliżenia pokazują coś innego ale z fotografia tak czasami jest ,że obnaża sporo rzeczy których gołym okiem nie widac .Dla pewności bym do tego metalizera z buteleczki rozcieńczył sido w stosunku 1 sido 4 farby i pomalował i powinno byc dobrze

Tak thiner kup ale ja malując piwata nie rozcienczam go bo jest naprawdę rzadki mam dysze 0.3 a już przy H&S Ultra 0.2mm nie idzie nawet rozcieńczony.

Podkład tradycyjnie surfacer ja na niego jeszcze kładę czarny połysk i na to ten metalizer,po położeniu trzeba wypolerować np.papierem toaletowym albo miekką ściereczką tak że by włosków nie było.Polecam

No to teraz mam już wszystko jasne , zamówię tego gunze bo szczerze mówiąc nie podoba mi się pomalowany tym vallejo zmyje tą farbe co teraz mam i ruszę z pracą jak paczka przyjdzie. A czy pod ten metalizer mogę położyć czarną błyszczącą ale revella akrylową?

To zamiast humbrola kup sobie z Gunze Mr Metal Aluminium ten do polerowania za 14zł i nie będziesz żałował

watermarkimageashx.jpg

Witam

jakiego bezbarwnego uzywasz ?

ja dalem zwykly i efekt polerowania (wyglada super) szlag trafil

• 3 weeks later...

Mała aktualizacja : pomalowałem model revellowskim akrylem czarnym błyszczącym:

dsc05924fd.jpg

dsc05923i.jpg

dsc05921fm.jpg

dsc05920hv.jpg

Oraz drobnice :

dsc05925n.jpg

Testowałem również na złomie metalizer gunze ( 1 warstwa) :

test2qt.jpg

test1aq.jpg

testclw.jpg

Nie wyszło chyba źle co? W sumie gdybym wiedział wcześniej , że będę potrzebować nowy metalizer to bym preshadingu nie zmywał tylko pokrył cały samolot czarną

Pomalowałem model oto jak to wyszło :

- drobnica:

119yd.jpg

118zf.jpg

117nj.jpg

116tf.jpg

- samolot:

115jjc.jpg

114lc.jpg

113wi.jpg

112me.jpg

111hmi.jpg

110ndf.jpg

33175513.jpg

98569044.jpg

69301291.jpg

12166055.jpg

12817627.jpg

63058933.jpg

14884349.jpg

18025703.jpg

15570012.jpg

80592882.jpg

No i tak to wygląda , wyszło kilka niedoskonałości w szpachlowaniu no ale już raczej nie będę tego poprawiać Muszę jeszcze trochę domalować przy dyszy bo nie równo jest . Pozostało mi do pomalowania przednie podwozie i owiewka.Przetarłem trochę model chusteczką ale nie wiem czy coś pomogło . Mam pytanie teraz na model normalnie mogę położyć sidolux i na to kalki czy w przypadku metalizerów inaczej się robi?