Robert Ostrowski Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Napisz jak rozcieńczałeś czym ,jak malowałeś ciśnienie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Malowałem z ciśnieniem 3 bar ( chyba za dużo?) a farbę rozcienczałem woda przegotowana w proporcji 1:1 ale dałem ciut więcej wody ( na 10 kropli farby 13 kropli wody tak łatwiej napisać ), co źle robię??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 3 bary to stanowczo za dużo ,zmniej do ok 1,5 albo niżej popróbuj na złomie i nie rozcienczaj tak ,na poczatek daj połowę wody tej co wcześniej dałeś i zobaczysz jak będzie krył ,tym metalizerem naprawdę da się fajnie pomalować /wyżej przykład/ Jakim aerkiem i z jaką dyszą malujesz? Edit Tak sobie teraz pomyslałem choć na metaliku z vallejo nie testowałem ale zamiast wody dolej sidoluxu/rozcieńcz sido nie wodą/ na normalnych farbach vallejo dizała ,sam jestem ciekaw efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Wszystko ladnie, ale sa rozne rodzaje farb metalicznych nawet u Vallejo. Ta wyglada na jakas srebrzanke z grubymi ziarnami pigmentu. Chlopak sie meczy z nia to niech bierze cos co dziala bez kombinacji. A maluje sie zawsze z cisnieniami w ok. 1bara a nie 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 ciśnienie zależy od stopnia rozcińczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 A ja Ci powiem bahamut, że oczywiście korzystaj ze wszystkich porad, ale traktuj je jako pewne przybliżenie. Nikt oprócz Ciebie nie ma Twojego sprzętu i farbek. Zrób kilka prób proporcji i ćwicz na innych kawałkach plastiku, starym modelu itp. Zapisz sobie dane przed malowaniem i przyporządkuj je do sesji malarskiej. Po kilku próbach wybierz to, które Cię najbardziej satysfakcjonuje i dopiero zastosuj na modelu (jeżeli dobrze pamiętam już sporo lat temu taką metodykę opisywał A. Ziober - nie chcę przypisać sobie cudzych przemyśleń i rozwiązań). Wiem, że to upierdliwe, ale i tak uważam, że lepsze od traktowanych "lekce" kąpieli w cleanluxach czy innych miksturach i malowania 43 warstw aż do skutku. No i nabywasz doświadczenia w malowaniu i nie ryzykujesz na "żywym organizmie" modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Zastosowałem się do porady o zmniejszeniu ciśnienia i innym rozcieńczeniu farbki tym razem dałem więcej farby niż wody i wygląda to tak przy świetle dziennym ( sorry za tło ale nie miałem za dużo czasu na zdjęcia ) : Jednak przy świetle żarówki chyba jeszcze widać ten brokat: Żeby na złomie testować muszę podkład położyć bo akrylowa spływa z modelu a to zrobię dopiero jutro, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Wydaje się ,że jest dobrze ,a na zbliżeniach i przy mocnym świetle to te metalizery tak będą wyglądały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Uwaga o ciśnieniu i gęstości to świetny sposób by namieszać w głowie, komuś kto ma problem. Z gruntu prawdziwa, nie niesie ze sobą wyjaśnienia złożoności problemu. Najprościej ujmując zależność ta nie ma prostego przełożenia na powłokę lakierniczą na modelu. Moim zdaniem wpis Mikołaja jest nie do przecenienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Hej, Robert - czy puściłbyś takie malowanie na swoich 21-wszych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Hej Mikołaju ,napisałem ,że wydaje się że jest OK na zdjęciu całego modelu tak jest a zbliżenia pokazują coś innego ale z fotografia tak czasami jest ,że obnaża sporo rzeczy których gołym okiem nie widac .Dla pewności bym do tego metalizera z buteleczki rozcieńczył sido w stosunku 1 sido 4 farby i pomalował i powinno byc dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Spróbuje jeszcze tak zrobić. Ale z ciekawości chyba i tak zamówie tego humbrola, zawsze się przyda a 6zł to nie majątek ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 To zamiast humbrola kup sobie z Gunze Mr Metal Aluminium ten do polerowania za 14zł i nie będziesz żałował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Do tego Gunze bym musiał jeszcze dokupić Mr.Color Leveling Thinner tak? A później kłaść moge metalizer na podkład akrylowy czy jakiś inny lepszy będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Tak thiner kup ale ja malując piwata nie rozcienczam go bo jest naprawdę rzadki mam dysze 0.3 a już przy H&S Ultra 0.2mm nie idzie nawet rozcieńczony. Podkład tradycyjnie surfacer ja na niego jeszcze kładę czarny połysk i na to ten metalizer,po położeniu trzeba wypolerować np.papierem toaletowym albo miekką ściereczką tak że by włosków nie było.Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 No to teraz mam już wszystko jasne , zamówię tego gunze bo szczerze mówiąc nie podoba mi się pomalowany tym vallejo zmyje tą farbe co teraz mam i ruszę z pracą jak paczka przyjdzie. A czy pod ten metalizer mogę położyć czarną błyszczącą ale revella akrylową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Jasne że tak, tylko tą czarną to na goły plastik nie będziesz kładł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Nie, najpierw położę podkład , czarna błyszcząca i na to metalizer. Jednak to pewnie w następny weekend dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Nie, najpierw położę podkład , czarna błyszcząca i na to metalizer. Jednak to pewnie w następny weekend dopiero. Tak bedzie dobrze ,tylko zrób próby jak Mikołaj radzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Zrobię, zanim paczka przyjdzie to będę miał czas na przygotowanie złomu. Bardzo dziękuję za wszystkie porady :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 To zamiast humbrola kup sobie z Gunze Mr Metal Aluminium ten do polerowania za 14zł i nie będziesz żałował Witam jakiego bezbarwnego uzywasz ? ja dalem zwykly i efekt polerowania (wyglada super) szlag trafil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Używam Vallejo plus kilka kropel sido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Używam Vallejo plus kilka kropel sido Dzieki trza bedzie wyprobowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 7 Lipca 2012 Autor Share Napisano 7 Lipca 2012 Mała aktualizacja : pomalowałem model revellowskim akrylem czarnym błyszczącym: Oraz drobnice : Testowałem również na złomie metalizer gunze ( 1 warstwa) : Nie wyszło chyba źle co? W sumie gdybym wiedział wcześniej , że będę potrzebować nowy metalizer to bym preshadingu nie zmywał tylko pokrył cały samolot czarną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 11 Lipca 2012 Autor Share Napisano 11 Lipca 2012 Pomalowałem model oto jak to wyszło : - drobnica: - samolot: No i tak to wygląda , wyszło kilka niedoskonałości w szpachlowaniu no ale już raczej nie będę tego poprawiać Muszę jeszcze trochę domalować przy dyszy bo nie równo jest . Pozostało mi do pomalowania przednie podwozie i owiewka.Przetarłem trochę model chusteczką ale nie wiem czy coś pomogło . Mam pytanie teraz na model normalnie mogę położyć sidolux i na to kalki czy w przypadku metalizerów inaczej się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi