Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Swego czasu był juz na forum in-box tego modelu, ale zdjęcia już się nie wyświetlają, a że udało mi się kupić zestaw na allegro to czemu by nie pokazać jeszcze raz zdjęć tego ciekawego zestawu.

Pudełko:

scaled.php?server=651&filename=dscn0049mh.jpg&res=medium

Instrukcja:

scaled.php?server=9&filename=dscn0045x.jpg&res=medium

Po czasie się zorientowałem, że zrobiłem zdjęcie tylko jednej z dwóch stron, ale dodam tylko, że jest ona czytelna i zorzumiała.

Części:

scaled.php?server=16&filename=dscn0043cn.jpg&res=medium

scaled.php?server=824&filename=dscn0042c.jpg&res=medium

scaled.php?server=40&filename=dscn0040w.jpg&res=medium

scaled.php?server=40&filename=dscn0044ud.jpg&res=medium

Jakość odwzorowania paneli czy drobnych części jak dla mnie świetna, połówki kadłuba z ładnymi liniami i nitowaniem. Części przezroczysje wykonane metoda vacu, wszystkie drzwi noczne wykonane jako jeden element, powinno to się dobrze prezentować. Gładka podłoga kabiny transportowej trochę razi, ale da się z tym coś zrobić.

Kalkomanie:

scaled.php?server=833&filename=dscn0047u.jpg&res=medium

Zestawowe kalkomanie pozwalają na wykonanie dwóch malowań z 36 specpułku (pod numerami linki):

0915

504

0504 - czyli ten sam śmigłowiec, co powyżej, tylko w łaciatym malowaniu, z ładnymi godłami z resztą.

oraz dwa śmigłowce czeskie:

0718, oraz 0710 czyli egzemplarza utraconego przez Czechów w katastrofie w 2001 roku.

Ponieważ ja chcę wykonać model W-3WA uczestniczącego w PKW Irak kupiłem wykonane przez Pepsi-Adama kalkomanie do tego smigłowca:

scaled.php?server=94&filename=dscn0050d.jpg&res=medium

0904

Napisano

Michał chyba z TG nie będziesz mógł zrobic 0904 ,to śmigłowiec 8 serii produkcyjnej i jak dobrze pamietam ma inną tablicę przyrządów ale to już niech Adam osądzi i dziób do głębokiej przeróbki.

Napisano

Przeróbek będzie sporo, nie ma modelu, ktory odwzorowywałby sylwetkę uzbrojeńca. Dziób, wyrzutnie ASO-2W, inne okna boczne (kształt i ilość), w końcu pylony na uzbrojenie i działko GSz-23 na burcie i cała masa innej drobnicy. Nie mówię, że będzie to weekendowy model ;)

Napisano

Mikele, a jak zestawowe kalkomanie? Są drukowane na przeźroczystym podkładzie łącznie z białymi elementami? Bo trochę z fotki trudno powiedzieć

Michał chyba z TG nie będziesz mógł zrobic 0904
Bez przesady... Fakt, że w sklepie nie ma gotowych zestawów do przeróbki jednej wersji na drugą nie znaczy, że nie da się tego zrobić.
Napisano
Mikele, a jak zestawowe kalkomanie? Są drukowane na przeźroczystym podkładzie łącznie z białymi elementami? Bo trochę z fotki trudno powiedzieć

No zdjęcie robiłem z wieczora, to jakość słaba, jak wrócę do domu to zrobię ponownie. Film jest dość gruby, ale przezroczysty, ale czy siądą dobrze czy nie to nie mam pojęcia.

Napisano

Dorobiłem trochę zdjęć:

Kalkomanie zestawowe:

scaled.php?server=638&filename=dscn0051v.jpg&res=medium

scaled.php?server=687&filename=dscn0052x.jpg&res=medium

Zbliżenia na szczegóły:

Kadłub:

scaled.php?server=706&filename=dscn0053l.jpg&res=medium

scaled.php?server=594&filename=dscn0054r.jpg&res=medium

Pulpity w kabinie załogi:

scaled.php?server=842&filename=dscn0056h.jpg&res=medium

scaled.php?server=32&filename=dscn0057kv.jpg&res=medium

scaled.php?server=195&filename=dscn0059ge.jpg&res=medium

Piasta WN i tłumik drgań:

scaled.php?server=99&filename=dscn0060j.jpg&res=medium

Fotele pilotów:

scaled.php?server=703&filename=dscn0061wi.jpg&res=medium

Elementy podwozia głównego, ramy foteli i sterownice i inna drobnica:

scaled.php?server=831&filename=dscn0062b.jpg&res=medium

Okaptowanie silników i SO:

scaled.php?server=829&filename=dscn0064l.jpg&res=medium

Nadmuchiwane pływaki, bliżej niezidentyfikowana głowica obserwacyjna, filtry wlotów powietrza i dysza wylotowa oraz siedziska indywidualne w kabinie transportowej:

scaled.php?server=254&filename=dscn0065w.jpg&res=medium

Znalazłem kilka pęcherzy powietrza, ale w zywicy o to nie trudno.

Napisano
Mikele

Michał chyba z TG nie będziesz mógł zrobic 0904
Bez przesady...

Nie przesadzam ani trochę,z pudełka nie zrobisz tego śmigłowca co potwierdza Adam a zakres przeróbek jest bardzo duży.

Napisano
panowie nie ma rzeczy nie mozliwych - Mikele kibicuje choc bedzie ci cięzko- jak cos słuze pomocą - moze jakas dioramka z plamą mam fajne fotki z Iraku

Pomysł z diorama dobry A warsztat sądzę jeszcze w tym roku, Su-22M4 własnie się kończy, zostają mi oba Mi-24 do dokończenia, póxniej An-2 no to następny w kolejce będzie W-3WA.

• 2 weeks later...
Napisano

61eaf2ea2ea87e27med.jpg

Tak wygląda prawie wykończony kadłub, bez malowania - to będzie W-3T z krótkiego okresu, zanim przerobiomo go na RL. Mam prośbę, szczególnie do p. Adama Pękali, czy ma zdjęcia 0417 z tego okresu ok. 1992. Mnie udało się znależć jedno zrobione na krakowskich Błoniach p. Adama autorstwa.

Wojciech

• 1 month later...
Napisano

A to już wina obiektywu aparatu, niestety. Model Top Gun dobrze lezy w znanych planach z Modelarza, Lotnictwa z Szachownicą, HpM, materiałow WSK Świdnik, także jak Chodzi o podwozie. Zdjęcie filipińskiego Sokoła nie jest zrobione idealnie prostopadle, o czym swiadczy wysunięte do przodu prawe koło podwozia głównego. Do poprawy mam natomiast zastrzał, który powinien, w widoku z boku, być prostopadły (prawie) do poziomu lotniska.

aa11afb443d2134dmed.jpg

Napisano
a wszystkie zastrzały płozy ogonowej w oryginale są mocowane poniżej owego statecznika, a nie jeszcze przed nim.

To akurat nie jest wina producenta ,da się to inaczej wkleic