Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf 109F2 1:48 ZVEZDA (proszę o powagę)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z cyklu Moje sklejanki

Witam, oto jeden z moich pierwszych sklejonych model po około 20-letniej przerwie modeli:

Nie jest to kwintesencja modelarstwa, ale na to pozwalają na razie moje zdolności. Malowane pędzlem.

Wisi u synka pod sufitem, stąd też sznurki

img0072lf.th.jpg

img0071xs.th.jpg

img0066q.th.jpg

img0063ht.th.jpg

img0062fz.th.jpg

img0058cm.th.jpg

img0057hn.th.jpg

img0054pr.th.jpg

img0053wn.th.jpg

zvd4802.th.jpg

Napisano

No jak w pokoju u synka to rozumiem czemu on taki pootwierany lata .... tylko zeby młody nie pomyślał że to tak było naprawdę...

Napisano

Wszystko z braku miejsca na to, żeby stał sobie gdzieś. A szkoda było mi robić model, który ma fajny silnik z zamkniętymi klapami. Tak więc lata pootwierany. Niemiecka konstrukcja - wytrzyma

Napisano

Jako modelarz- amator nie mam zastrzeżeń. Model mi się podoba. Jest OK.

Napisano

Po deklarowanej przez Ciebie 20-letniej przerwie - jest OK. Ważne, że synek się wdraża. Dawaj jakiś projekt od początku na warsztat i będziemy konsultować. Mój synek - ku mojej rozpaczy - na razie woli samochody, ale ma dopiero 2 lata, więc wybiję mu z głowy

Napisano

Dzięki za miłe słowa, wkrótce Ju-88A-4,1:48 na warsztacie (zamówiłem na forumowej giełdzie). Postaram się dokumentować.

Poniżej dzieło mojego 8-letniego syna (sam sklejał, ja malowałem):

img0078jk.jpg

To jest Hawker Typhoon Mk IB Figher 1:72 od Hobby Boss

• 2 weeks later...
Napisano
8-letni modelarz sklejał ,a ja nie widze kleju no no ... Pogratulować!

Synowi całkiem dobrze wyszło, ale klej widać. Tylko kiepskie zdjęcie

• 3 weeks later...
Napisano

@topik77: Dziękuję za "miłe" słowa. No cóż, zdaję sobie sprawę z moich marnych umiejętności. Nic tak jednak nie podnosi na duchu jak zachęta bardziej doświadczonych kolegów. BTW, poproszę o sugestię, na czym mógłbym wg Ciebie potrenować?

• 3 weeks later...
Napisano

Nie gniewaj się ale szkoda takiego modelu na takie treningi. Weź lepiej potrenuj na 1/72 bo tam błędy tak nie kłują w oczy. Polskie firmy mają dość liczną i niezłą ofertę. Ten model messera to naprawdę top klasa a poza tym na dużych powierzchniach widać wszystko. Jak już koniecznie chcesz 1/48 to lepiej kup coś z Pegasusa. Fajna kolekcja na początek i nie droga. I jeszcze jedna rada. Jak malujesz pędzlem to pomaluj to kilka razy cienkimi warstwami. Zrób jedną niech dobrze wyschnie i wtedy dopiero drugą bo inaczej każde maźnięcie widać. I najlepiej używaj akryli do pędzla bo pięknie pokrywają i mało smug zostaje ale warunek jest taki jak pisałem wcześniej, kilka razy ale cienko.

Napisano

@topik77. Dzięki za rady. Oblookam ofertę Pegasusa i spróbuję techniki malowania wg Twojej rady. Co do Messera. Nie był aż tak drogi, mi się podoba

Napisano

Nie przesadzajmy, Zvezda jest naprawdę tania jak na 1:48 a do tego całkiem nieźle się skleja. Nie jestem zwolennikiem teorii że na początek trzepa kupić najtańszy model bo problemy ze zrobieniem z takiego taniego paździerza czegoś co przypomina samolot mogą skutecznie zniechęcić do modelarstwa.

• 3 weeks later...
Napisano
Nie przesadzajmy, Zvezda jest naprawdę tania jak na 1:48 a do tego całkiem nieźle się skleja. Nie jestem zwolennikiem teorii że na początek trzepa kupić najtańszy model bo problemy ze zrobieniem z takiego taniego paździerza czegoś co przypomina samolot mogą skutecznie zniechęcić do modelarstwa.

Ja też nie jestem zwolennikiem sklejania paździerzy ale wydaje mi się że można potrenować na prostszych modelach i skoncentrować się na istotnych elementach np malowaniu.

Napisano
Ja też nie jestem zwolennikiem sklejania paździerzy ale wydaje mi się że można potrenować na prostszych modelach i skoncentrować się na istotnych elementach np malowaniu.

Chodzi w zasadzie o to żeby był dobrze spasowany ale nie nadmiernie skomplikowany. Z tym sie zgadzam. Przyjmując te kryteria z Messerów na początek nadaje się np. Academy G6 w 1:48 który jest dobry jak tanie wino bo "dobry i tani".

Tradycyjnie samosklejająca jast Tamiya ale zauważalnie droższa.