sojomail Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam - proszę kolegów i koleżanki (jeżeli tu zaglądają) o pomoc ! Zdecydowałem że kupuję zestaw kompresor + aerograf. Po przestudiowaniu całego internetu wybrałem zestaw poniżej: http://e-spawalnictwo.com.pl/pl/kompresor-z-butla-aerograf-tg180-w-super-cenie.html Moje wymagania: - ma być komfortowy w użytkowaniu, czyli nie chlapać, pluć, dawać równomiernie ciśnienie + MA BYĆ JAK NAJCICHSZY - będzie używany sporadycznie, a modele, które sklejam nie wychodzą poza skalę 1:72 - tak więc chyba dobrze by było aerograf 0,2mm Prośba o opinie czy to dobry zestaw, czy coś jednak zmienić - chcę zamówić w ten weekend. Jedyne co mi chodzi po głowie jeszcze to aero + butla z gazem (sprężone powietrze lub CO2). Jednak cisza na pierwszym miejscu. Dzięki i pozdrawiam ! Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Uciąłeś link /jak edytujesz posta to tak sie dzieje albo nie wstawiłeś w / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2012 już http://e-spawalnictwo.com.pl/pl/kompresor-z-butla-aerograf-tg180-w-super-cenie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Kompresor mam identyczny ja jestem mega zadowolony ,maluje 35 ,72 i ostatnio 48 ,trochę sie grzeje przy dłuższej sesji ,na pewno głosniejszy od agregatu lodówkowego ale nie jakoś drastycznie ,słychać ale nie przeszkadza:szczerze polecam Co do aerka to nie znam ,zapewne pseudoiwata /kopia iwaty/ za tę cenę z kompresorem myślę ,że warto /zachowaj uwagę przy wkręcaniu dyszy i nie rób tego dołączonym kluczykiem jak już to bardzo delikatnie do pierwszego oporu bo cena dyszy = nowy aerograf/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Siema, Dzięki za info - mam pytanka jeżeli masz taki kompresor: 1. On ma funkcję auto-nabijania między 3 a 4 bary, jak dobije do 4 to na ile "psikania" wystarcza zanim zejdzie znowu do 3 i zacznie nabijać ? Tzn. mniej więcej ile minut malowania. 2. Ile czasu trwa nabijanie z 3 do 4 barów ? 3. Jak z głośnością ? Możesz mniej więcej do czegoś porównać ? Czy jak się zamknę w jednym pokoju to pobudzę ludzi śpiących dwa pokoje dalej ? Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Pytanie nr 3 jeśli dwa pokoje dalej to nie obudzisz ale jeśli w tym samym pokoju lub otwarte drzwi to obudzisz na bank powiedzmy dwa razy głośniejszy od lodówki Pytanie nr 2 nigdy nie mierzyłem ale myślę ,ze ok 1min-1,5 min Pytanie nr 3 a na to nie potrafię odpowiedzieć to zależy od wielu rzeczy jaki aerek ,co malujesz itd nie da się tego określić Jeśli cisza ma być na pierwszym miejscu to zbuduj lodówkowca albo kup sprężarke z 20 litrowym zbiornikiem /cena taka sama jak ten modelarski z Twojego linku/ nabijaj w dzień i w nocy bezszelestnie maluj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Aerograf jest ok, trochę treningu i można malować kreseczki rzędu 1-2mm Jeśli się go czyści pracuje fajnie, tyle że uszczelka na dyszy jest odrazu do wyrzucenia najlepiej zrobić ją z Maskolu TUTAJ jest opis jak wykonać taką uszczelkę i dokładny opis aerografu :cool : (ew-700 to to samo) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Siema,1. On ma funkcję auto-nabijania między 3 a 4 bary, jak dobije do 4 to na ile "psikania" wystarcza zanim zejdzie znowu do 3 i zacznie nabijać ? Tzn. mniej więcej ile minut malowania. 3. Jak z głośnością ? Możesz mniej więcej do czegoś porównać ? Czy jak się zamknę w jednym pokoju to pobudzę ludzi śpiących dwa pokoje dalej ? Dzięki ! W uzupełnieniu kol. Roberta. ad. 1. To pytanie jest trochę bez sensu, bo nie będziesz malował czterema barami. Ciśnienie optymalne musisz dobrać do farby, rodzaju powierzchni, a nawet temperatury w pokoju. ad. 3 Możesz znacząco wyciszyć kompresor stawiając go na odpowiednim podłożu, żeby nie latał i nie drżał. Ponadto możesz go obudować, ale wtedy nie należy zapomnieć o chłodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Siema,1. On ma funkcję auto-nabijania między 3 a 4 bary, jak dobije do 4 to na ile "psikania" wystarcza zanim zejdzie znowu do 3 i zacznie nabijać ? Tzn. mniej więcej ile minut malowania. W uzupełnieniu kol. Roberta. ad. 1. To pytanie jest trochę bez sensu, bo nie będziesz malował czterema barami. Ciśnienie optymalne musisz dobrać do farby, rodzaju powierzchni, a nawet temperatury w pokoju. Witam, Dzięki wszystkim za odpowiedzi ! Jeszcze odnośnie pytania 1. No tak - 4 barami nie będę malował. Z tego co wyczytywałem - gdzieś średnio około 1,2-1,5 bara wystarcza. Tylko jeżeli tam jest "coś", co załącza kompresor gdy ciśnienie w zbiorniku spadnie do 3 i ładuje do 4 barów, to znaczy że maluję parę minut w ciszy, znowu ładuje, znowu maluję w ciszy itd. A ciśnienie na wyjściu to mam np. 1,25 bara - bo tam jest reduktor tak ? Więc ciśnienie na wyjściu jest inne jak to w zbiorniku. No to pytanie kolejne - czy tę funkcję "auto" można wyłączyć ? Jeżeli można - to nabijam do 4 barów, i maluję np 15 minut zanim spadnie do 1,5 powiedzmy. Dobrze rozumuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Pytanie było jak najbardziej zasadne. To urządzenie to presostat. Możesz je zneutralizować odłączając sprężarkę od prądu. Nie sądzę, by w takiej sprężarce można było regulować zakres różnicy ciśnień na presostacie, najwyżej obniżyć ciśnienie załączenia i wyłączenie z automatu też, niestety. Problemem będzie tylko, że nie będziesz wiedział kiedy ciśnienie w zbiorniku spadnie poniżej Twojego roboczego, o ile nie będziesz co chwila zerkać na wskaźnik. Kwestię zasilania możesz łatwo załatwić włącznikiem nożnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Wyłącznik jest na sprężarce ,ja czasem też go wyłączam ,że by nie hałasował tylko tak jak gonzo pisze co chwile zerkam na manometr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 I wszystko jasne ! Temat uważam za zamknięty Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ! Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi