Skocz do zawartości

Spitfire MkI/MkIIa (AIRFIX) [1:72]

SkodaFka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ! Ruszam z 3 warsztatem teraz na stół idzie Supermarine Spitfire MkI/MkIIa w skali 1:72 firmy Airfix. Jakość wyprasek bardzo mnie zaskoczyła (zero nadlewów ani nic) w przeciwieństwie do PWS-26 a o ŁOSIU nie wspominając :F

Malowanie będzie albo Mk.IIa albo Mk.I jeszcze się nie zdecydowałem.

W zestawie jeszcze jest pan pilot ale pewnie go trochę popsuję malowaniem o ile go wgl wsadze.

Wszystko robię z pudła.

IN-BoX

60617219436962626552_thumb.jpg

74019973674324641761_thumb.jpg

Pozdrawiam, jeśli ktoś znalazł na forum ten model to podajcie linka ;)

Pomalowane już części kabiny pilota:

36371393748037167659_thumb.jpg

Złożona kabina:

79330974951641432895_thumb.jpg

39053713158449011965_thumb.jpg99220890911326691818_thumb.jpg

Kadłub i śmigło:

75809556682332358176_thumb.jpg

Kadłub wymalowałem - wiem że są gdzie nie gdzie braki ale chodziło tylko o to co będzie widać , pomalowałem kolorem Polish Khaki II - taki jak na łosiu.

69920074202943797586_thumb.jpg

I złożone wnętrze kadłuba:

05650101042897655684_thumb.jpg

44949877833248923283_thumb.jpg

Słabe foto ale już tyle kombinowałem że więcej mi się nie chce

Po pierwsze chciałbym zasugerować Ci zmianę strony hostingowej. Przeczytaj sobie to:

viewtopic.php?f=104&t=7808

po drugie, czy podobają Ci się zdjęcia które nam pokazujesz? Chciałbyś oglądać takiej jakości zdjęcia na innych warsztatach i w galeriach. Spójrz na to ze strony oglądających Twoje sfotografowane prace, bardziej obiektywnie i poprzez pryzmat samokrytyki. Nawet telefonem komórkowym można zrobić bardzo dobre zdjęcia. Przepraszam Cię, ale pokazując takie zdjęcia, nie szanujesz własnej pracy i tego co chcesz pokazać. O oglądających już nie wspomnę.

robert p od poprzedniego warsztatu walczę z telefonem i oświetleniem i nie jestem już wstanie ustawić tego aparatu (telefon Nokia X2-00) zmieniałem ostrość, rozdzielczość i nic. Po prostu nie jest wstanie uchwycić małych elementów, ludzie zwierzęta i inne o wiele lepiej wychodzą a tu ... :/

Witajcie! Mam do was pytanko:

W instrukcji składania przy zakładaniu kół rysunek ze stopniem rozpiętości kół. Ma ktoś sposób jak to ustawić ?

@UP nadal czekam na odpowiedź.

A tym czasem został złożony kadłub i zamontowane wydechy oraz śmigło następnie tylne skrzydła (chyba lotkami się nazywają)

04433515292727983123_thumb.jpg09449392889518871102_thumb.jpg

66831035890586427241_thumb.jpg

Kliknijcie aby powiększyć. Czekam na sugestie i odpowiedź na moje wczesniejsze pytanie ;) Pozdrawiam

Przyłączając się do powyższych uwag, dodam od siebie, że założone przez kolegę stachanowskie tempo raczej nie sprzyja budowie dobrych modeli. Mam też wrażenie, że mimo próśb o rady i komentarze, nie bardzo są czytane i stosowane.

Co do pytania o technikę - sugeruję udanie się stosownego działu forum, śledzenie warsztatów kolegów - zwłaszcza tych od Spitfirów oraz gromadzenie literatury.

Co do podwozia i jego rozstawu - to można przygotować odpowiednie szablony ustalające położenie goleni.

Życzę spokoju i zwolnienia tempa, a efekty będą na pewno satysfakcjonujące. Pozdrawiam

Witajcie! Mam do was pytanko:

W instrukcji składania przy zakładaniu kół rysunek ze stopniem rozpiętości kół. Ma ktoś sposób jak to ustawić ?

Ja bym nie tragizował z tym kątem kół, zawsze robie to 'na oko' dbając przede wszystkim o symetrie. Nie znam sposobu jak można było by to zmierzyć co do stopnia i wydaje mi się zę nawet najwięksi wyjadcze niczego tu nie używają.

Przy okazji podaję Ci linka do mojego warsztatu tego samego modelu w wersji MKIIa, wszyscy błagają cię o zamianę tempa pracy na rzecz jakości i ja równiez się przyłanczam to tego wniosku, widać że masz straszny zapał ale przekuj go w efekty jakości wykonanych prac, zgodzę się że wspaniałą szkołą modelarską jest złożenie kilku modeli pod rząd ale nie koniecznie w tydzień;

Kolejna sprawa to te zdjęcia - ja do dzisiaj używam do zdjęć telefonu ale z pomocą tego forum i rad kolegów zacząłem je wykonywać w miarę przyzwoicie a na pewno w sposób pozwalający coś obejrzec - kilka rad jeśli posiadasz takowe ustawienia w swoim telefonie

1. Wykonuj zdjęcia na jednolitym tle - automat odpowiedzialny za ostrość często 'łapie' inny szczegół tła niż model

2. wyłącz lampę w aparacie i zadbaj o dużo światła w pokoju

3. ustaw balans bieli na światło sztuczne

4.z racji na fakt, iż telefony nie posiadają stabilizacji drgań obie ręce wspieram na stole podczas wyzwalania migawki tak aby trzymany aparat nie miał żadnych najmniejszych wstrząsów

5. Ja posiadam w swoim telefonie ustawienia iSO i najmniejsza wartość to 64 i takową ustawiam;

No faktycznie zgadzam się z tombie01'm. Wklejam podwozie "na oko". Fakt, że we wcześniejszych Spitach popełniłem błąd zbyt szerokiego rozstawienia "pod obciążeniem", ale z czasem poprawię w pozostałych. Co innego s skalach większych. Tu jest najlepiej posłużyć się szablonem z kartonu. Robisz go raz i masz na wieczny czas. Ale i w 1:72 też jest to wykonalne.

Kolego przyłączam się do rad kolegów. Ja jak robie zdjęcie jakiegoś elementu to pstrykam nawet 15 zdjęć!! Później wybieram na komputerze odpowiednie i wklejam na forum. No i zacznij szpachli używać bo wydaje mi się że nie używasz jej na łączeniach a przydało by sie. Pozdrawiam Mariusz

P.S I nie zrażaj się jak nikt ci nie odpisuje na post.

Warsztat zamykasz, a w podpisie masz tego Spitfire'a jako ukończony model. Jak to w końcu jest ? Doczekamy się galerii ?