Skocz do zawartości

Dla miłośników szybkich samochodów, pań i modeli - Spit ZSRR

fiedotow

Rekomendowane odpowiedzi

Są tacy, którzy lubią szybkie samochody. Inni preferują „szybkie panie”. A ja po prostu lubię czasem szybki model.

Za taki uznałem Spitfire Mk. IX Airfixa nowej edycji.

35878631.jpg

Zawartość pudła które użyję:

35883218.jpg

90705579.jpg

Plus kabina.

Blaszka Eduarda

88029010.jpg

Toczone uzbrojenie Mastera

86777008.jpg

Jako, że w zestawie nie ma ściętych końcówek – można piłować) ale w magazynie miałem końcówki chyba Tamki

79916928.jpg

Kaleczki AML

14081943.jpg

Zacząłem jak zawsze od wnętrza. Zawieszenie fotela troszkę przerobiłem

25205317.jpg

, ble ble ble ble ble ble… Tyle razy wałkowane było wnętrze z użyciem blaszek, że nawet nie robiłem zdjęć. Poza tym kabina miała być zamknięta i też by nie było wiele widać.

No ale to wyszło jakoś tak (foty prześwietlone – innych brak)

97583706.jpg

72950409.jpg

Po sklejeniu połówek powstała szczelinka w którą wkleiłem kawałek plastiku a reszta – wiadomo.

57986769.jpg

Poprawki na masce…

57168202.jpg

49617507.jpg

i usterzeniu. Aha… Ster kierunku podebrany z Hellena i poprawiony (tu jeszcze nie do końca)

46277074.jpg

Płat sklejony i powiercone otwory pod uzbrojenie

25331202.jpg

Otwory wnęk wcześniej powiększyłem by wkleić paski z plastiku 0,2mm

17282537.jpg

Płat dostał uzbrojenie i chłodnice

23586744.jpg

Podwozie z kilkoma blaszkami

50571899.jpg

I wstępnie poskładałem do kupki (ups – nie o takiej)

51415249.jpg

A po sklejeniu początki maskowania i malowania. Zacząłem od bieli…

94900828.jpg

A, że podobnie jak w Relaksacyjnym Spicie 1:48 źle wykonane były w stosunku do płata „e” „bąbelki”, spiłowałem, miejsce po nich poszlifowałem a z Koperkowych zrobiłem nowe. Podkleiłem je płytką 0,5 mm i podniosły się, wydłużyły i nabrały prawidłowszego kształtu.

38320674.jpg

Po przyklejeniu klejem do plastiku nałożyłem kroplę rzadkiego S-G, która rozpływając się stworzyła delikatne przejście osłona – płat

57181429.jpg

W końcówkach wyciąłem miejsca pod światełka w które wkleiłem kawałki przezroczystego plastiku wyprofilowanego i wypolerowanego później.

44514250.jpg

46504540x.jpg

Oczywiście od spodu wykonałem pomarańczowe światło.

13791214y.jpg

I zacząłem malowanie. Nauczony przykrym doświadczeniem z Mk.VIII pomalowałem baz podkładu pierwszą warstwę a po wyschnięciu następną. Chyba wystarczy.

93945330.jpg

91538105.jpg

Wszystko trwało trzy wieczory. Zaraz maskuję spód i robię natrysk zielenią. Czemu nie szarym – zobaczycie.

Wasz Fiedotow, czyli ja

A mnie się dziwią że tak szybko modele robię ^ ^ Może nie tak super jakości ale też mam na warsztacie teraz spitka ale Mk.I

Ale fajnie fajnie

A mnie się dziwią że tak szybko modele robię ^ ^ Może nie tak super jakości ...

Bogdan to stary wyjadacz a Ty jesteś początkujący i pośpiech w Twoim przypadku jest dalece nie wskazany.

No i Boguś skleja jednego 'spita' na miesiąc od -nastu lub -kiludziesięciu lat

Dzięki Wam Szlachetni za słowa uznania. Sporo w nich przesady ale miłej

Oto prace dzisiejsze od godziny 7:30.

Maskowanie.

Jako, że na tym Spicie w ZSRR zamalowano rondle pod gwiazdy łatwiej mi było Wyciąć szablony cyrklem Olfy i nałożyć na zieleń niż najpierw malować szarym i kombinować z maską wewnętrzną.

70288434.jpg

Od spodu nie było problemy z wewnętrzną maską.

78664789.jpg

Następnie położyłem maski kamuflażu. Sposób wykonania opisywałem podczas budowy Mk. VIII.

79348087.jpg

14817970.jpg

Kolejnym etapem było psiknięcie szarym. Celowo nie podaję marki farb i ich numerów, by znowu nie rozpętać polemiki. Nt farb już niejednokrotnie pisaliśmy

47189257.jpg

Tym samym szarym psiknąłem koła na spodzie

14738535.jpg

Nie grzeszę cierpliwością raczej więc odsłoniłem część maskowania.

94409801.jpg

A tak się prezentuje po zdjęciu maskowania.

35541371.jpg

91603401.jpg

Kilka poprawek jak lepiej zaschnie. Podczas zdejmowania marek z dołu sterów wysokości odeszło trochę farby.

Celowo nie podaję marki farb i ich numerów, by znowu nie rozpętać polemiki. Nt farb już niejednokrotnie pisaliśmy

Po fakturze farby stawiam na Humbrola

Bardzo ładnie to kamo wyszło od masek ,będę musiał na swoim coś takiego wydziargać

Na chwilkę obecną tempo troszkę spadło a to za sprawą schnięcia podkładu pod kalki. Dość ładnie wyszło, tylko długo schnie. Więc kalki jutro i może na 1 maja na pochód będzie

A póki co...

94963892.jpg

Po fakturze farby stawiam na Humbrola

Tak, tak. Nie dość że Humbrole zapewne, to kolory jak widać z sufitu...

Jeśli uważasz to za żart, to moim zdaniem jest on kiepski. Może i uważasz się za znawcę malowań RAF, ale nie oceniaj czegoś po jednym zdjęciu.

No dowcip nie wyszedł . Próbuję zestaw 163, 164, 165 HB. Taki opis gdzieś znalazłem i jestem ciekaw, jak to wyjdzie. Poza tym jak zaznaczyłem, to ma być szybki i w miarę Spitopodobny model