fiedotow Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Są tacy, którzy lubią szybkie samochody. Inni preferują „szybkie panie”. A ja po prostu lubię czasem szybki model. Za taki uznałem Spitfire Mk. IX Airfixa nowej edycji. Zawartość pudła które użyję: Plus kabina. Blaszka Eduarda Toczone uzbrojenie Mastera Jako, że w zestawie nie ma ściętych końcówek – można piłować) ale w magazynie miałem końcówki chyba Tamki Kaleczki AML Zacząłem jak zawsze od wnętrza. Zawieszenie fotela troszkę przerobiłem , ble ble ble ble ble ble… Tyle razy wałkowane było wnętrze z użyciem blaszek, że nawet nie robiłem zdjęć. Poza tym kabina miała być zamknięta i też by nie było wiele widać. No ale to wyszło jakoś tak (foty prześwietlone – innych brak) Po sklejeniu połówek powstała szczelinka w którą wkleiłem kawałek plastiku a reszta – wiadomo. Poprawki na masce… i usterzeniu. Aha… Ster kierunku podebrany z Hellena i poprawiony (tu jeszcze nie do końca) Płat sklejony i powiercone otwory pod uzbrojenie Otwory wnęk wcześniej powiększyłem by wkleić paski z plastiku 0,2mm Płat dostał uzbrojenie i chłodnice Podwozie z kilkoma blaszkami I wstępnie poskładałem do kupki (ups – nie o takiej) A po sklejeniu początki maskowania i malowania. Zacząłem od bieli… A, że podobnie jak w Relaksacyjnym Spicie 1:48 źle wykonane były w stosunku do płata „e” „bąbelki”, spiłowałem, miejsce po nich poszlifowałem a z Koperkowych zrobiłem nowe. Podkleiłem je płytką 0,5 mm i podniosły się, wydłużyły i nabrały prawidłowszego kształtu. Po przyklejeniu klejem do plastiku nałożyłem kroplę rzadkiego S-G, która rozpływając się stworzyła delikatne przejście osłona – płat W końcówkach wyciąłem miejsca pod światełka w które wkleiłem kawałki przezroczystego plastiku wyprofilowanego i wypolerowanego później. Oczywiście od spodu wykonałem pomarańczowe światło. I zacząłem malowanie. Nauczony przykrym doświadczeniem z Mk.VIII pomalowałem baz podkładu pierwszą warstwę a po wyschnięciu następną. Chyba wystarczy. Wszystko trwało trzy wieczory. Zaraz maskuję spód i robię natrysk zielenią. Czemu nie szarym – zobaczycie. Wasz Fiedotow, czyli ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Szybki Lopez ale z klasą jak zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Normalnie Wejście Smoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Brat nazwał mój pierwszy dzień w pracy ( ...dzieści lat temu) Wejściem Ćwoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Pewnie jak wrócę z "pochodu" to galeria już będzie....normalnie wariactwo....extra....!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Pochód za dwa dni ,do tego czasu Bogdan jeszcze jednego Spita smyrnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Na Pochód go szykuje....bo z gwiazdą....na pewno na Pochód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkodaFka Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 A mnie się dziwią że tak szybko modele robię ^ ^ Może nie tak super jakości ale też mam na warsztacie teraz spitka ale Mk.I Ale fajnie fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 A mnie się dziwią że tak szybko modele robię ^ ^ Może nie tak super jakości ... Bogdan to stary wyjadacz a Ty jesteś początkujący i pośpiech w Twoim przypadku jest dalece nie wskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Dalszy ciąg zabawy - maskowanie I malowanie. Dopiero co zrobiony natrysk, stąd takie różnice w odblasku. C.D.N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Co za taśma użyta to maskowania spodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Oramasc, jakże by inaczej. Jeśli troszkę jeszcze będziesz cierpliwy to odleję Ci kilka KM 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 No jasne polewaj Boguś poczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 A mnie się dziwią że tak szybko modele robię ^ ^ Może nie tak super jakości ... Bogdan to stary wyjadacz a Ty jesteś początkujący i pośpiech w Twoim przypadku jest dalece nie wskazany. No i Boguś skleja jednego 'spita' na miesiąc od -nastu lub -kiludziesięciu lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Dzięki Wam Szlachetni za słowa uznania. Sporo w nich przesady ale miłej Oto prace dzisiejsze od godziny 7:30. Maskowanie. Jako, że na tym Spicie w ZSRR zamalowano rondle pod gwiazdy łatwiej mi było Wyciąć szablony cyrklem Olfy i nałożyć na zieleń niż najpierw malować szarym i kombinować z maską wewnętrzną. Od spodu nie było problemy z wewnętrzną maską. Następnie położyłem maski kamuflażu. Sposób wykonania opisywałem podczas budowy Mk. VIII. Kolejnym etapem było psiknięcie szarym. Celowo nie podaję marki farb i ich numerów, by znowu nie rozpętać polemiki. Nt farb już niejednokrotnie pisaliśmy Tym samym szarym psiknąłem koła na spodzie Nie grzeszę cierpliwością raczej więc odsłoniłem część maskowania. A tak się prezentuje po zdjęciu maskowania. Kilka poprawek jak lepiej zaschnie. Podczas zdejmowania marek z dołu sterów wysokości odeszło trochę farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Celowo nie podaję marki farb i ich numerów, by znowu nie rozpętać polemiki. Nt farb już niejednokrotnie pisaliśmy Po fakturze farby stawiam na Humbrola Bardzo ładnie to kamo wyszło od masek ,będę musiał na swoim coś takiego wydziargać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Ja to nawet "na szybko" tak nie potrafię ... Brat nazwał mój pierwszy dzień w pracy ( ...dzieści lat temu) Wejściem Ćwoka Jakbym słyszał o sobie samym... bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Na chwilkę obecną tempo troszkę spadło a to za sprawą schnięcia podkładu pod kalki. Dość ładnie wyszło, tylko długo schnie. Więc kalki jutro i może na 1 maja na pochód będzie A póki co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Po fakturze farby stawiam na Humbrola Tak, tak. Nie dość że Humbrole zapewne, to kolory jak widać z sufitu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Po fakturze farby stawiam na Humbrola Tak, tak. Nie dość że Humbrole zapewne, to kolory jak widać z sufitu... Jeśli uważasz to za żart, to moim zdaniem jest on kiepski. Może i uważasz się za znawcę malowań RAF, ale nie oceniaj czegoś po jednym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Chyba dowcip mi się wydłużył, albo masz fiedotow za słabe poczucie humoru... No, ale skoro tak, to nie będę się odzywał, przynajmniej póki nie zobaczę gotowego modelu. PS Znawcą absolutnie nie jestem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2012 No dowcip nie wyszedł . Próbuję zestaw 163, 164, 165 HB. Taki opis gdzieś znalazłem i jestem ciekaw, jak to wyjdzie. Poza tym jak zaznaczyłem, to ma być szybki i w miarę Spitopodobny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Boguś kurna olek. Dajesz do pieca. Bardzo fajny Spitek z 'Mieszanego powietrza" się szykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Na gorąco. Położone kilka kalek. Kolorki pod lakierem ładniej wyglądają... CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz98 Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Aerograf do malowania czy spraye ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi