Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Możesz w kanty i w miejsca,gdzie chcesz mieć cień dać czarną farbę.W miejscach jaśniejszych zostaw bazową farbę. Na to rozrzedzoną farbę bazową cieńką warstwę (tak jak w Spimie preshading).Po położeniu bazy tam gdzie mają być rozjaśnienia daj rozjaśniną białą farbą bazę. Poszukaj na youtubie poradnika reggyego (reggy). Tam też jest o cieniowaniu.

Napisano

Oglądałem poradnik reggyego i następny model będę robić kropka w kropke . Na chwilę obecną przebija się czarna farba nałożona przed bazówką. Dodatkowo dokopałem się do instruktażu polegającym na mocnym rozcieńczeniu czarnej farby - na zasadzie smugi i nałożeniu jej po wykonaniu kamo. Narazie postaram się udać łatwiejszą drogą by nie spaprać dotychczasowego nakładu prac.

PS. Co do WOTa to gram w niego od momentu zamkniętej bety

PS II. Mała aktualizacja po nałożeniu kamuflażu (troszke nie wyszedł)

CIMG0856.JPG

CIMG0861.JPG

PS III

CIMG0865.JPG

CIMG0864.JPG

Napisano

Widziałeś kiedyś srebrne narzędzia, km i liny holownicze? Koniecznie do poprawy. Reszta całkiem przyzwoicie wygląda.

Napisano

Farba: Stalowa Pactra bez dodatków. I niestety cza będzie to zmienic ale to jak zaopatrze się w farby lub coś pomieszam z tym co jest na stanie.

Napisano
pomieszaj z czarnym a najlepiej pomaluj czarnym i zrób suchy pedzel stalowym i będzie dobrze

Można też użyć Humbrolki-27004 ( gunmetal) i potem silver, suchy pędzel bardzo delikatnie

Napisano

Niestety czarna farba wyszła (zdarzył sie tragiczny wypadek). Jednakże mam pytanie dotyczącą koloru RAL 7021 z uwagi na jego szarość odpowiadającą metalowi który został przegrzany (trzeba by go chyba tylko ciut rozjaśnić tak mi sie wydaje) - choc MG powinen raczej odpowaiadać stali ocynkowanej.

CIMG0884.JPG

PS. Coś aparat nie domaga faktura zdjęcia zbyt jasna wyszła.

CIMG0882.JPG

Napisano

Ja bym mg pomalował tak:

-na całość czarna farba,

-suchym pędzlem nanosisz metalizer (gun metal). Efekt będzie lepszy o wiele.Tak jak teraz jest za monotonny i za jasny.

Następna sprawa-ogniwa gąsienic nie pomalowane?Te zapasowe. Pamiętaj o korozji (nie były używane więc możesz dać rdzę).

Jaśniejszym kolorem kamo się nie martw - po washu ściemnieje.

Napisano

800px-Mg_34.jpg

Ja bym jednak proponował satynową czerń delikatnie przetartą metalizerem (albo wcale), tak jak sugerowali koledzy.

Napisano

Wszystkie "pierdolniki" na wierzchu są machnięte stalową Pactrą. Wielkie dzięki za rady i coś przy tym pogrzebie ale błagam nie wymagajcie odemnie za dużo bo już prawie łysy jestem a nie chce rwać ostatnich wiatrołomów.

A co do korozji to już coś tu mieszam z brązem i dodatkami.

Napisano

Metalizery Pactry niestety są słabe. Ja używam metalizerów humbrola (jest nawet specjalna seria metal cote) i o wiele lepiej kryją,wyglądają i można je polerować.A na kamo pactra jest Ok.

Zmiany jak nei na tym no na kolejnym modelu. Nie ma co na siłe robić .

Nikt nic o kamo nie powiedział a jest bardzo ładnie pomalowane .

Można prosić o zdjęcia całego modelu na jednolitym tle (czarne/białe)?

Napisano

CIMG0886.JPG - ciemny stół

I szybkie białe tło:

CIMG0887.JPG

CIMG0888.JPG

CIMG0890.JPG

CIMG0890.JPG

CIMG0893.JPG

CIMG0896.JPG

Moje najmłodsze wsadziło swe malutkie rączki i antena się złamała. Radość mojej żony poraziła mnie swą złośliwością

Napisano

Moje najmłodsze wsadziło swe malutkie rączki i antena się złamała. Radość mojej żony poraziła mnie swą złośliwością

Bo to złe kobiety są.. a antenę zrób ze światłowodu to ci się nie złamie

Napisano

Albo włosie pędzla (takiego do malowania dużych powierzchni)/rozciągnięta ramka.

Nie chcę się czepiać ale z gąsienivami też postąpił bym jak z mg.Czyli czarna baza i suchy pędzel z metalizera. Ale może szkoda to już rozbierać.

Napisano

To szkolny model, może jeszcze coś z nim zrobie ale w drobnym zakresie. Raczej wszystkie rady, nauki oraz nabyte doświadczenie przeleje już na następny model. A właśnie maże farbami chiński model za 10 zł celem doboru odpowiednich proporcji farb na przyszłość.