mati13u Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Witam To mój drugi post na forum, więc wszystkich serdecznie witam. Udało mi się zdobyć aerograf i poligon doświadczalny dla niego - Polską tankietke TK-3. już zakończyłem etap malowania. została ona pokryta sidoluxem. teraz czeka mnie imitacja brudu na modelu, model jako taki został już ubrudzony(wash, pigment, suchogąbkowaie) to gąsienice pomimo tych zabiegów wyglądają ,,normalnie", jak je ,,ubrudzić"? oto zdjęcia: Zdjęcia nie uwzględniają pokrycia sidoluxem. proszę o konstruktywna opinię. Oraz porady. Pozdrawiam Mati13u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Hej.Mysle ze na poczatek powinienes skupic sie poprawnym sklejeniu modelu z zachowaniem geometrii i im czysciej tym lepiej. Potem dopiero zabieramy sie za brudzenie ale po zabezpieczeniu modelu sidoluxem.Zawsze mamy kontrole,jak zle mozna zmyc i od nowa. I czytamy warsztaty doswiadczonych modelarzy-jest ich tu wielu. Pierwsze koty za ploty-witaj na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Również witam kolegę. Przede wszystkim na tych zdjęciach nie za bardzo widać obecny stan gąsienic. Widać tylko, że są trochę brązowe miejscami. Gąsienice też możesz brudzić pigmentami, będą imitować ziemię, która wbiła się gdzieś w ogniwka, albo między nie. Pamiętaj jednak o przetarciu srebrną farbą powierzchni, które stykają się z kołami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 12 Maja 2012 Autor Share Napisano 12 Maja 2012 Dziękuję za porady. Jak szanowni Użytkownicy forum oceniają poprawność i jakość sklejenia? jako pigmentów uzywam startych suchych pasteli. Gąsienice zostały pokryte pigmentem i srebrną farbą, ale mi nie wyszło(chyba:) ). Pozdrawiam Mati13u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Poprawność i jakość sklejenia. Przyzwoicie, aczkolwiek jest kilka błędów jak np. krzywe gąsienice i uchwyty. Na spodzie kadłuba widać niezaszpachlowane połączenia dolnej płyty z bocznymi. Myślę, że to dobre miejsce, by poćwiczyć szpachlowanie. Zawsze się czegoś nauczysz, a nie będzie to bardzo widoczne, gdy model stoi na półce. W ogóle przy testowaniu nowych technik dobrze jest robić to na niewidocznych fragmentach modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Oj.... nie pomalowało się bandaży kół nośnych, nieładnie, już mi to pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Hmmm.... Model nie jest taki zły, ale te gąsiennice są nie równo nałożone i tak jak kolega kub bandaże trzeba pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Brawa za zainteresowanie tematyką polskiej broni pancernej;) A teraz przysłowiowa "łyżka dziegciu": 1. Gąsienice musisz koniecznie poprawić. Psują cały model. 2. Wg mnie trochę za mocno pobrudziłeś cały model. Plamy kamuflażu są praktycznie niewidoczne. Trzeba było może dać tylko lekkiego wash'a a całość np. pokryć jakimś filtrem...? 3. Jeśli chodzi o gąsienice i ich malowanie (i brudzenie) to popatrz sobie np na tego linka: http://www.scalemodelguide.com/guide/painting/painting-tank-tracks/ Co prawda tekst jest po angielsku, ale są fotki Zresztą i sam tekst nie jest trudny do przetłumaczenia. Na pewno sobie poradzisz Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 13 Maja 2012 Autor Share Napisano 13 Maja 2012 Co to bandaże kół nośnych? Wiem że gąsienice są fatalne :(, są one gumowe i miałem z nimi problem. są też ogniskowe, lecz wolałem się nie podejmować ich sklejania-są na mój gust dla mnie zatrudne(dlatego zawiesiłem pracę nad brummbar-em dragona-leży pudełko i czeka...) Pozdrawiam Mati13u PS.proszę Moderatora o przeniesienie do działu warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Bandaż koła nośnego to ta guma dookoła niego, którą należy malować na czarno. Nie wiem, po co one są, ale chyba mają jakiś związek z amortyzacją. Koło nośne to inaczej jezdne, czyli to, na którym czołg stoi/jeździ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Bandaże kół nośnych (czyli tych dużych, na dole) to takie hmm... obwódki na krawędzi każdego z kół. Były one w kolorze czarnym. Krótko mówiąc- każde z kół od krawędzi do tej obwódki mniej więcej na środku koła powinieneś maznąć na czarno. Na fotce poniżej zaznaczyłem Ci które to dokładnie elementy: Gąski przykleiłeś na stałe czy nie? Jeśli chodzi o ogniwkowe gąski do tego modelu to krótko mówiąc są one do kitu. Małe i bardzo łatwo je połamać przy wycinaniu z ramek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Małe i bardzo łatwo je połamać przy wycinaniu z ramek. Nie przesadzaj, wystarczy je wycinać obcinaczem do paznokci a nie skalpelem. Te bandaże miały coś z amortyzacją ale głównie ze zużywaniem się gąsienic oraz hałasem. Zapomniałem jeszcze dodać że trzeba też domalować bandaż na rolkach powrotnych oraz kołach nośnych będących w zapasie na tylnej płycie. Pooglądaj sobie zdjęcia tego pojazdu http://czolg.blox.pl/2009/08/Foto-Tank-TK-3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Obcinaczem do paznokci?? Nie chciałbym potem szukać ogniwek po całym pokoju...;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Model wymaga jeszcze trochę pracy. Obcinaczem do paznokci??Nie chciałbym potem szukać ogniwek po całym pokoju...;P Najlepiej włożyć ramkę do przezroczystego worka i tam to wycinać. Duże szanse że nic się nie zgubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Mi części wylatują w przestrzeń okołowarsztatową dużo częściej przy nożyku, niż przy obcinaczu. Ciekawy pomysł z workiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Pomysł z workiem rzeczywiście ciekawy i wart przetestowania;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 13 Maja 2012 Autor Share Napisano 13 Maja 2012 co jeszcze trza dopracować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Najważniejsze to te gąsienice. Poza tym mógłbyś poprawić te gumowe bandaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi