Skocz do zawartości

E-75 Flakpanzer, Trumpeter 1:35

Demonion

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś za przysłowiową flaszkę otrzymałem lekko przechodzony model od znajomego. Ramki były połamane, alę nic nie zostało uszkodzone, częściowo był wykonany kadłub ale odwrotnie były zamontowane wózki jezdne (chyba spawane to było a nie klejone).

Po całym dniu walki efekt chyba znośny:

IMAG0117.jpg

IMAG0118.jpg

IMAG0120.jpg

IMAG0121.jpg

Jako ciekawostkę mogę podać, iż wieża nie ma obrotu o 360 st z uwagi na blokujące osłony silnika. Uff koniec na dziś bo już plecy bolą i czas na

Pierwsza próba rozjaśniania i cieniowania bryły kadłuba. Mam mieszane uczucia co do efektu.

IMAG0126.jpg

IMAG0127.jpg

IMAG0128.jpg

IMAG0129.jpg

IMAG0130.jpg

IMAG0131.jpg

Zdjęcia słabe jakościowo z uwagi na wykonanie telefonem żony bo złośnica pożyczyła mój aparat.

IMAG0132.jpg

IMAG0134.jpg

IMAG0135.jpg

Gorąco proszę o opinie i rady.

Dzieki Grześ, a jake zajefajne rdzawe mi gąski wyszły, poprostu miodzio lodzio. Jutro będę przed pracą utrwalać baze. Tylko szybko pytanko: Czy przy nakładniu plam kamuflażu również trzeba go miejscowo rozjaśniać i sciemniać, czy utrzyma tonacje?

A jakie chcesz uzyskać przejścia? Bo jak gładkie to może być cięzko rozjaśnić plamy kamo bez maskowania. Możesz po malowaniu duże powierzchnie cieniować farbami olejnymi.

Staram się unikać farb olejnych z uwagi na dzieciaki pałętające się po mieszkaniu, choć maskol zamówie w przyszłym tygodniu, zręsztą cieniowanie olejną to chyba straszne jej rozcieńczenie. Pożyjemy zobaczymy. Małymi kroczkami do perfekcji

Ja w Grancie kamo trochę cieniowałem. Ale nie wiem za bardzo jakie kamo planujesz. Maskol osobiście odradzam. Próbowałem malować i potem przy odrywaniu go brzegi farby się rwały. Ostatecznie zastosowałem blue tac i jestem z niego zadowolony. Pozostawił trochę tłuste ślady, ale udało mi się je usunąć white spiritem.

Jeśli chcesz zaoszczędzić na przesyłce to ponoć Patafix jest do kupienia w Rossmanie. Wojtek Fajga używał w swoim warsztacie i wyszło super

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=32048&start=135

Jeśli chodzi o kamo to się wacham między dowolnością artystyczną (forma plamiaka) lub coś zbliżonego do frontu wschodniego z 1944. Kolorystyka dowolna bo wyszedł mi olivegrun a została farba o barwie "jasnej oliwki" czy coś koło tego.

A sam patafix raczej zakupie bo dość ciekawy to materiał wspomagający. O koszty przesyłki się nie martwie bo maskol wraz z inną chemią będzie jechał w towarzystwie E-100 lub VK.45.02(P)H. Dobra teraz cza wymalować drobnice przed montowaniem.

PS.

Dzieło mojej 5 letniej córy. Chiński Chelenger w skali 1/72 (złożenie makabra) ale malowanie wspaniałe

IMAG0143.jpg

Czego to człowiek nie zrobi by mieć chwile spokoju.

PS2

Pytanie: Jak założyć tą cholerną line na kadłub?! męcze się już z tym jakiś czas.

IMAG0147.jpg

Założenie gąsienic i sam układ jezdny jedna wielka porażka. Cholerstwa nie mieszczą się w osłonach i cza się na

IMAG0148.jpg

IMAG0150.jpg

IMAG0155.jpg

W podsumoawaniu model to lekki bubel. Wygląda na to, że trampek na siłe stworzył wersje E-75, sama wieża nie jest wyskalowana odpowiednio do kadłuba, podwozie w szczególności tylna sekcja wraz z kołem napinającym nie wytrzymuje naprężeń generowanych przez gąsienicę (likwidacja luzów nic nie dała), sama gąsienica ledwie się mieści pod osłonami bocznymi powodując ich wypchnięcie więc w każdej chwili mogą odpaść błotniki.

Gąski to gumisie? Jeśli tak to nie ty pierwszy masz problem z ich ułożeniem.

Całość ładnie się prezentuje .

Jakoś malowanie mi nie siada... wzorowałeś się na czymś czy to własna inwencja twórcza ??

No i czy cyferki na wieży miały iść pod skosem ??

Malowanie inwencja twórcza choć oparta o niektóre wzory z frontu wschodniego, cyferki pod kątem z org kalkomani po Tygrysie bo sam model nie posiadał takowej. Z daleka dość ładnie się prezentuje. Ale wiem jedno, że tylko jak będę miał wolne fundusze ponad miare to będę klepać serie E. W tygodniu coś sobie zamówie ale prace to dopiero ruszą jak wróce z delagacji.