Skocz do zawartości

Wybór skali

kub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich kruży zajrzeli do tego tematu.

Mam problem ze zdecydowaniem się jaką skalę wybrać.

Interesuję się głównie bronią pancerną ale i lotnictwem choć w lotnictwie zdecydowałem się iż będę robić głównie w 1:72 choć takie jak p.11c planuje sobie strzelić w 1:48.

Miotam się właśnie na skali w broni pancernej. Skleiłem już 5 modele w 1:35 oraz 6 modeli czołgów w 1:72, a na składzie mam teciaka w 1:48

Moje zainteresowania sięgają głównie polskich pojazdów ale w 1:48 jest co najwyżej t-34, w 1:35 modele pojazdów przedwojennych są słabe, a 1:72 zbyt mnie nie pociąga więc nie wiem co wybrać.

Może by powstał wątek w którym dzielilibyście się swoimi przekonaniami co do skali aby początkujący mogli łatwiej wybrać skalę w lotnictwie, pojazdach wojskowych, okrętach i statkach itp..?

Ja zacznę (oczywiście wszystkie moje oceny są subiektywne)

Pojazdy wojskowe

1:35

+modele duże

+rzucają się w oczy znajomym

+łatwiej można podrasować

-więcej kosztują

-potrafią sobą łatwo zmęczyć

1:48

+niższa cena niż 1:35 ale z powodu małej konkurencji Tamiya winduje ceny (wyjątkami są pojazdy które maja konkuręcje w postaci produktów Hobby bossa)

+dalej dość ładny detal i możliwość przeróbek

-dość ograniczony wybór

-brak pojazdów polskich a także powojennych

1:72

+dość niska cena

+niska cena blaszek w porównaniu do tych w 1:35

-duże trudności w "podrasowaniu" modelu

-mało zauważalne przez gości i traktowane jak zabawki

Mam nadzieję że ktoś jeszcze podzieli się tutaj swoimi przekonaniami które będą pomocne dla początkujących i niezdecydowanych, a temat nie odejdzie do lamusa.

Myślę, że najpierw powinieneś odpowiedzieć sobie na jedno pytanie:

Po co robisz modele?

- dla gości

- dla skali

- dla własnej przyjemności i satysfakcji?

Z tego co napisałeś, żadna skala Ci nie pasuje, bo a to modele męczące, a to ich nie ma, ale to co napisałeś o siedemdwójce jest najlepsze...

Popatrz sobie na forum na modele i warsztaty 1:72 i oceń sam czy są to tylko trudne do "podrasowania" zabawki, czy może jednak przyczyna leży gdzie indziej... np. w zbyt małych Twoich umiejętnościach.

I jeszcze jedno - blaszki to nie jest antidotum na wszystko!

To, że kupisz model i obkleisz go blaszkami nie zrobi z niego od razu świetnego modelu

Po co robisz modele?

Szczerze mówiąc nie wiem. Chyba dla satysfakcji iż skończyłem model najlepiej jak potrafiłem i ktoś kto ogląda iż model nie powie że jest tylko śmieszną zabawką. J przyznasz że modele w jednej skali wyglądają lepiej niż w różnych.

Z tego co napisałeś, żadna skala Ci nie pasuje, bo a to modele męczące, a to ich nie ma, ale to co napisałeś o siedemdwójce jest najlepsze...

Popatrz sobie na forum na modele i warsztaty 1:72 i oceń sam czy są to tylko trudne do "podrasowania" zabawki, czy może jednak przyczyna leży gdzie indziej... np. w zbyt małych Twoich umiejętnościach.

Nie twierdzę że modele w 1:72 to zabawki, ale piszę tylko iż je poprawić jest trudniej niż w mniejszych skalach. Z kolei moje umiejętności nie są co prawda duże ale z 18 modeli się mi przez ręce przewinęło.

I jeszcze jedno - blaszki to nie jest antidotum na wszystko!

Nie twierdzę tego ale przyznasz że ułatwiają prace i trzeba się chyba liczyć że czasem się je kupi aby ułatwić sobie życie.

Mnie taki temat nawet interesuje bo sam siedzę w 1/48 (tak samoloty jak i pancerka), a z ciekawości chciałbym sprawdzić z czym koledzy modelarze zmagają się w innych skalach.

Ja nie chciałem dostać odpowiedzi typu "sklejaj w skali 1:72 czy 1:35 bo taka jest dobra a resztą sobie nie warto zawracać głowy". Chciałem zobaczyć tylko co skłoniło innych modelarzy czy zlepiaczy do wybrania skali w której siedzą.

Kub jak dla Ciebie 1:72 to małe modele to zobacz B-52 czy Transala, największe jest Gato bo ma 132cm, modele są naprawde konkretne (wiem co mówie bo je mam) Wszystko zależy od tego co chcesz skleić, bo np. Willys w 35 bedzie mial powiedzmy około 20cm a SCUD pół metra więc pytanie wydaje mi się bez sensu...

Pozdrawiam

A ja robię modele bo lubię i już

Moim zdaniem ja bym wybrał Pancerkę 1:35, samoloty 1:72. uważam że sąto najlepsze skale do tych modeli i najbardziej rozpowszechnione. Masz do tych skal naprawdę całą masę dodatków do kupienia.

A tak naprawdę jeśli chodzi o mnie, skala jest nie ważna, jeśli jakiś model akurat mnie się spodoba itp to kupuję nie patrząc na skalę. Jasne że większość z nas bazuje na jednej skali, ja na 1:35, ale zdarzają mnie się i inne.

Ale to tylko moje skromne zdanie.