kub Napisano 26 Maja 2012 Share Napisano 26 Maja 2012 Witam wszystkich kruży zajrzeli do tego tematu. Mam problem ze zdecydowaniem się jaką skalę wybrać. Interesuję się głównie bronią pancerną ale i lotnictwem choć w lotnictwie zdecydowałem się iż będę robić głównie w 1:72 choć takie jak p.11c planuje sobie strzelić w 1:48. Miotam się właśnie na skali w broni pancernej. Skleiłem już 5 modele w 1:35 oraz 6 modeli czołgów w 1:72, a na składzie mam teciaka w 1:48 Moje zainteresowania sięgają głównie polskich pojazdów ale w 1:48 jest co najwyżej t-34, w 1:35 modele pojazdów przedwojennych są słabe, a 1:72 zbyt mnie nie pociąga więc nie wiem co wybrać. Może by powstał wątek w którym dzielilibyście się swoimi przekonaniami co do skali aby początkujący mogli łatwiej wybrać skalę w lotnictwie, pojazdach wojskowych, okrętach i statkach itp..? Ja zacznę (oczywiście wszystkie moje oceny są subiektywne) Pojazdy wojskowe 1:35 +modele duże +rzucają się w oczy znajomym +łatwiej można podrasować -więcej kosztują -potrafią sobą łatwo zmęczyć 1:48 +niższa cena niż 1:35 ale z powodu małej konkurencji Tamiya winduje ceny (wyjątkami są pojazdy które maja konkuręcje w postaci produktów Hobby bossa) +dalej dość ładny detal i możliwość przeróbek -dość ograniczony wybór -brak pojazdów polskich a także powojennych 1:72 +dość niska cena +niska cena blaszek w porównaniu do tych w 1:35 -duże trudności w "podrasowaniu" modelu -mało zauważalne przez gości i traktowane jak zabawki Mam nadzieję że ktoś jeszcze podzieli się tutaj swoimi przekonaniami które będą pomocne dla początkujących i niezdecydowanych, a temat nie odejdzie do lamusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 Myślę, że najpierw powinieneś odpowiedzieć sobie na jedno pytanie: Po co robisz modele? - dla gości - dla skali - dla własnej przyjemności i satysfakcji? Z tego co napisałeś, żadna skala Ci nie pasuje, bo a to modele męczące, a to ich nie ma, ale to co napisałeś o siedemdwójce jest najlepsze... 1:72 -duże trudności w "podrasowaniu" modelu -mało zauważalne przez gości i traktowane jak zabawki Popatrz sobie na forum na modele i warsztaty 1:72 i oceń sam czy są to tylko trudne do "podrasowania" zabawki, czy może jednak przyczyna leży gdzie indziej... np. w zbyt małych Twoich umiejętnościach.I jeszcze jedno - blaszki to nie jest antidotum na wszystko! To, że kupisz model i obkleisz go blaszkami nie zrobi z niego od razu świetnego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 27 Maja 2012 Autor Share Napisano 27 Maja 2012 Po co robisz modele? Szczerze mówiąc nie wiem. Chyba dla satysfakcji iż skończyłem model najlepiej jak potrafiłem i ktoś kto ogląda iż model nie powie że jest tylko śmieszną zabawką. J przyznasz że modele w jednej skali wyglądają lepiej niż w różnych. Z tego co napisałeś, żadna skala Ci nie pasuje, bo a to modele męczące, a to ich nie ma, ale to co napisałeś o siedemdwójce jest najlepsze... 1:72 -duże trudności w "podrasowaniu" modelu -mało zauważalne przez gości i traktowane jak zabawki Popatrz sobie na forum na modele i warsztaty 1:72 i oceń sam czy są to tylko trudne do "podrasowania" zabawki, czy może jednak przyczyna leży gdzie indziej... np. w zbyt małych Twoich umiejętnościach. Nie twierdzę że modele w 1:72 to zabawki, ale piszę tylko iż je poprawić jest trudniej niż w mniejszych skalach. Z kolei moje umiejętności nie są co prawda duże ale z 18 modeli się mi przez ręce przewinęło. I jeszcze jedno - blaszki to nie jest antidotum na wszystko! Nie twierdzę tego ale przyznasz że ułatwiają prace i trzeba się chyba liczyć że czasem się je kupi aby ułatwić sobie życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 Według mnie temat bez sensu i do zamknięcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArekA Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 Mnie taki temat nawet interesuje bo sam siedzę w 1/48 (tak samoloty jak i pancerka), a z ciekawości chciałbym sprawdzić z czym koledzy modelarze zmagają się w innych skalach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 28 Maja 2012 Autor Share Napisano 28 Maja 2012 Ja nie chciałem dostać odpowiedzi typu "sklejaj w skali 1:72 czy 1:35 bo taka jest dobra a resztą sobie nie warto zawracać głowy". Chciałem zobaczyć tylko co skłoniło innych modelarzy czy zlepiaczy do wybrania skali w której siedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 Kub jak dla Ciebie 1:72 to małe modele to zobacz B-52 czy Transala, największe jest Gato bo ma 132cm, modele są naprawde konkretne (wiem co mówie bo je mam) Wszystko zależy od tego co chcesz skleić, bo np. Willys w 35 bedzie mial powiedzmy około 20cm a SCUD pół metra więc pytanie wydaje mi się bez sensu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 29 Maja 2012 Share Napisano 29 Maja 2012 A ja robię modele bo lubię i już Moim zdaniem ja bym wybrał Pancerkę 1:35, samoloty 1:72. uważam że sąto najlepsze skale do tych modeli i najbardziej rozpowszechnione. Masz do tych skal naprawdę całą masę dodatków do kupienia. A tak naprawdę jeśli chodzi o mnie, skala jest nie ważna, jeśli jakiś model akurat mnie się spodoba itp to kupuję nie patrząc na skalę. Jasne że większość z nas bazuje na jednej skali, ja na 1:35, ale zdarzają mnie się i inne. Ale to tylko moje skromne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi