DarkWing Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Witam Niedawno zacząłem nowy model. Tym razem znów motorek, to chyba staje się moja ulubiona kategoria. Ponieważ ostatnio zakupiłem sobie 5 modeli motocykli, czas więc na pierwszy z nich... Tak prezentuje się pudło: Model ma przeźroczystą przednią owiewkę (czachę) oraz spodni panel. Planuję malować je tylko z jednej strony, druga będzie przeźroczysta - ukazująca to co w środku. Malowanie takie jak na zdjęciu. Póki co zrobione to co poniżej Na pierwszy rzut poszła rama. Malowana następująco: 3/4 od przodu aluminium połysk, reszta aluminium matt, lekko przyciemnione dla zaakcentowania różnicy kolorów (zgodnie z oryginałem) Silnik. Napisy HONDA są niewyraźne, obecnie zostały już podretuszowane, będzie to widoczne na późniejszych zdjęciach Montaż silnika w ramie oraz uzbrojenie całości Tylne zawieszenie Połączenie w całość Układ wydechowy. Całość (bez tłumika) malowana alluminium a następnie transparentnym pomarańczem. Na to przeźroczystym niebieskim i czerwonym robione przepalenia. Tłumik chromowany Alcladem II Przednie zawieszenie. Teleskopy oklejone folią chromowaną. Tarcze hamulcowe w rzeczywistości mniej się świecą, na zdjęciu silnie odbijają światło lampki doświetlającej. Póki co to tyle. Aktualnie zabieram się za elementy karoserii. Mam nadzieję, że nie napotkam żadnych problemów i niedługo będzie finisz. Aa.. jeszcze jedno. Wszystkie elementy malowane praktycznie farbami Tamiya TS. Drobne elementy z aero lub retuszowane ModelMaster lub Tamiya ze słoiczka. Numeracja farb zgodna z instrukcją. Kolor bloku silnika uzyskałem malując całość na srebrno, następnie brąz i na to smoke. Wszystko ze spray'a na zasadzie napylania. Na koniec bezbarwny mat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 5 Czerwca 2012 Share Napisano 5 Czerwca 2012 Cosik mi się wydaje, że napis Honda na silniku nieco szwankuje. Tarcza hamulcowa jakaś taka porysowana, chropowata zamiast błyszcząca. Ale to drobnostki, które mogą wynikać ze zdjęć a nie z rzeczywistości. Czy spaw na ramie robiłeś sam czy taki był? Fajny No i usunąłbym występ gumy na środku opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Witam po nieco dłuższej nieobecności niż zwykle... Tak się jakoś wszystko poskładało, że na modelowanie ostatnio czasu było bardzo mało i robiłem co nieco z doskoku. Teraz udokumentowałem to co poczyniłem do tej pory... Dokończyłem w końcu przednie zawieszenie, które na koniec znalazło swoje miejsce w ramie. Przód doczekał sie także półki z zegarami oraz przednich lamp. Szkła zegarów zalane jak zwykle - bezbarwnym olejem Do zbiorniczka dorobiłem rurkę odpowietrzającą.... Kolejnym etapem budowy był bak... ...oraz tylna owiewka wraz z siodłem Następnie całość po wykończeniu (malowaniu, oklejeniu oraz lakierowaniu) zamontowałem na motorze. Kolejnym etapem była dolna owiewka, która zgodnie z pierwotnym zamysłem jest malowana do połowy. Prawa strona została pomalowana i oklejona, natomiast lewa została przeźroczysta - będzie ukazywać to co jest pod nią... Teraz została już tylko czacha - również prawa strona w kolorze, a lewa "szklana", a potem już tylko parę dodatków i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PieciaDoriDori Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Niesamowity model, cóż więcej powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Ostatnia już aktualizacja warsztatowa Czacha została odpowiednio pomalowana i oklejona. Następnie podorabiałem wszystkie szczegóły typu lusterka, kierunkowskazy.. Na koniec całość zmontowana i wyczyszczona Teraz już tylko porobić zdjęcia do galerii. Ogólnie jestem więcej niż zadowolony z modelu. Oczywiście jest parę baboli tu i tam ale nie na tyle rażących żeby psuły ogólny wygląd. Niedługo na warsztat idzie następny - Ducati. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Zegary boskie, wiem coś o tym, bo jeżdżę VFR800FI, tylko nieco nowszą A ten pomysł z przezroczystą owiewką jest twój? Fajne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Diobeu te owiewki są ori przezroczyste:D A model pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 21 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2012 Zapraszam do galerii : viewtopic.php?f=73&t=33567 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi