Skocz do zawartości

HobbyBoss Kilo 1/700 (water-line)

arkady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w szafie leży już kilka 1/700, więc postanowiłem zmierzyć się z takim maleństwem. Wybór padł na Kilo HobbyBossa. Temat już kilkakrotnie poruszany na łamach modelworku, ale chyba żaden nie był zrobiony w stylu water-line. Projekt rozrywkowy w celu przećwiczenia kilku nowych technik i materiałów.

Z góry przepraszam za indolencję i relację wszystko na-raz (brak czasu).

Inboxy były już publikowane, więc jednynie dla porządku:

IMG_3443.JPG

Do water-line wziąłem jedynie górną połówkę. Kiosk pasuje do kadłuba prawie idealnie - z powodu 'prawie' przykleiem go na szpachlę.

Całość przyklejona do kawałka drewna, który posłuży za podstawkę.

IMG_3445.JPG

Kilo na zdjęciach są zazwyczaj czarne (lub prawie czarne) - ja zamierzam się trochę pobawić brudzeniem, więc wybrałem vallejo stone gray. Kołnierze są jak przepaść - tak w przeliczeniu mają z 1m głębokości; nie bardzo rozumiem dlaczego producent tak je głęboko wyrzeźbił. Następnym razem to poprawię.

IMG_3464.JPG

Przedobrzyłem ze sterami głębokośści. Nie podobały mi się 'wałeczki' na których przymocowane były stery więc je zalałem szpachlą (na modłę statecznika samolotu). I to był kolejny z serii błędów, gdyż w prawdziwym kilo... właśnie tak to wygląda...

Później spodobały mi się 'okienka' (bulaje?) na kiosku. W niektórych modelach były fajnie pomalowane na biało. Ponieważ nie wymyśliłem jak je tak równo pomalować - wziąłem drabinkę z 1/400 i zrobiłem z niej okienka. Niestety blaszka okazała się trochę za gruba i w rezultacie odstaje. Ale swego dopiołem i pomalowałem na biało:) Chyba trzeba było podziałać z taśmą maskującą... No cóż, jak wspomniałem - projekt treningowy.

IMG_3647.JPG

IMG_3652.JPG

Teraz przyszła na ustrojstwa na kiosku. Dorobiłem wiatrochron. Żadne szaleństwo, wygiąłem drut 0.3 mm i wkleiłem. Za dużo wydawało mi się na tym kiosku i zostawiłem jedynie peryskop i coś w stylu... widełek od miksera?! (wybacznie, nie wiem co to jest - w innej relacji zostało nazwane 'trzepaczką'). Dlaczego peryskop jest wysunięty w pozycji nawodnej? Tajemnica wojskowa.

IMG_3654.JPG

Na to poszedł sidolux. No i te nieszczesne miarki zanurzenia. Uznałem że nie dam rady niczego namalować więc uszczupliłem zestaw z Oscarem, który też czeka. Nie wiem dlaczego, ale mr hobby setter zostawiał jasne ślady na sido...

IMG_3738.JPG

Przyszła kolej na brudzenie. Zrobiłem ciemniejszego washa, żeby podkreślić szczeliny. Następnie użyłem AK Interactiv Winter Strikes żeby trochę zacieków porobić.

IMG_3743.JPG

IMG_3744.JPG

Następnie zabiorę się za podstawkę. Myślę o masie modelarskiej, papierze toaletowym na wikolu i żelu akrylowym.

cdn.

Pozdrawiam,

A

Hej,

Spróbuj silikonem szklarskim bezbarwnym + akrylowa farbka

pewnie wszyscy to znają, ale największe kompendium wiedzy o wodzie jakie znazłem jest tutaj

tanio

Faktycznie, model(ik) kosztuje jakieś 15PLN... Za komplementa dziękuję:)

Wracając do podstawki. Oglądnąłem wiele zdjęć płynących op i zabrałem się do roboty. Za pomocą glinki trochę okręt zanurzyłem i wymodelowałem poziom morza i fale pchane przez kadłub, wokół niego i za nim. Nie wiem po co tak pracowicie wysmarowałem podstawkę farbą....

IMG_3847.JPG

IMG_3848.JPG

Na szczęście to wstępne etapy...

A rano...

Glinka (FIMO Air) nie jest najlepsza. Rano zauważyłem, że w kilku mejscach pękła i ściągnęła się. Faktycznie - producent pisze, że może się skurczyć o 7%. To dużo. Ta, którą używałą wcześniej praktycznie się nie kurczyła; choć możliwe, że to kwestia temperatury 'pokojowej'.

Pozdrawiam,

A

Hi,

ooo - właśnie o takich spękaniach mówiłem:

IMG_3853.JPG

Braki uzupełniłem papierem toaletowym na wikolu:

IMG_3856.JPG

IMG_3873.JPG

Powierzchnię pomalowałem mieszaniną imperial blue i dark green (4:1) z dużą ilością rozcieńczalnika. Trochę rozjaśniłem miejsce pod pianę.

IMG_3880.JPG

I tu zaczęły się schody: wymieszałem maimeri extra heavy gel gloss z białą i bone white. Następnie za pomocą wykałaczki usiłowałem zrobić pianę. Efekt ... ach - zobaczcie sami:

IMG_3882.JPG

IMG_3884.JPG.

Sam nie wiem... nic porywającego. Zobaczymy rano.

Pozdrawiam,

A

Witam,

kilka zdjęć więcej. Myślę że zostawię te fale jak są. Pomaluję tylko matowym okręt - ale zostawię gdzieniegdzie błyszczący aby zasymulować 'mokrość' kadłuba. No i poprawię podstawkę. Typhoon i Alfa zamówione a OscarII już czeka.

IMG_3890.JPG

IMG_3892a.JPG

IMG_3899a.JPG

Pozdrawiam,

A

Hej,

Efekt psuje jednak pierwsza fala. Kadłub aż tak długi nie jest aby powstała w tym miejscu

Tak, patrzyłem na wiele. Wygląda na to, że o ile te najbliższe fale kadłub okrętu 'podcina' - o tyle tą najdalej od kadłuba 'pcha'. Oczywiście wszystko zależy od szybkości i zanurzenia. Faktycznie ta pierwsza powinna być nieco mniejsza.

Cóż - pierwsze koty za płoty. Papier toaletowy zdał swoją rolę (pomarszczenia wody); podoba mi się również ten żel akrylowy i możliwość tworzenia nim faktury (piana). Następnym razem może wyjdzie ciekawiej:)

Pozdrawiam,

A

Hej,

@GIUSEPPE

dzięki - amerykany zostawiłem sobie na później. Sprawdź link podany w jednym z postów powyżej - jest tam bardzo dużo materiałów jak zrobić wodę. Zastanawiałem się, czy zamiast glinki nie lepiej było użyć milliputa - jako górną warstwę 'wody'. Jest bardziej elastyczny niż glinka i nie pęka; ładnie wygładza się wodą. No i można go cieniej wywałkować. Następnym razem to jego wykorzystam (jedyne co mnie powstrzymuje to dużo wyższa cena).

Powodzenia z LA - zamieść relację:)

Pozdrawiam,

A