arkady Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Witam, w szafie leży już kilka 1/700, więc postanowiłem zmierzyć się z takim maleństwem. Wybór padł na Kilo HobbyBossa. Temat już kilkakrotnie poruszany na łamach modelworku, ale chyba żaden nie był zrobiony w stylu water-line. Projekt rozrywkowy w celu przećwiczenia kilku nowych technik i materiałów. Z góry przepraszam za indolencję i relację wszystko na-raz (brak czasu). Inboxy były już publikowane, więc jednynie dla porządku: Do water-line wziąłem jedynie górną połówkę. Kiosk pasuje do kadłuba prawie idealnie - z powodu 'prawie' przykleiem go na szpachlę. Całość przyklejona do kawałka drewna, który posłuży za podstawkę. Kilo na zdjęciach są zazwyczaj czarne (lub prawie czarne) - ja zamierzam się trochę pobawić brudzeniem, więc wybrałem vallejo stone gray. Kołnierze są jak przepaść - tak w przeliczeniu mają z 1m głębokości; nie bardzo rozumiem dlaczego producent tak je głęboko wyrzeźbił. Następnym razem to poprawię. Przedobrzyłem ze sterami głębokośści. Nie podobały mi się 'wałeczki' na których przymocowane były stery więc je zalałem szpachlą (na modłę statecznika samolotu). I to był kolejny z serii błędów, gdyż w prawdziwym kilo... właśnie tak to wygląda... Później spodobały mi się 'okienka' (bulaje?) na kiosku. W niektórych modelach były fajnie pomalowane na biało. Ponieważ nie wymyśliłem jak je tak równo pomalować - wziąłem drabinkę z 1/400 i zrobiłem z niej okienka. Niestety blaszka okazała się trochę za gruba i w rezultacie odstaje. Ale swego dopiołem i pomalowałem na biało:) Chyba trzeba było podziałać z taśmą maskującą... No cóż, jak wspomniałem - projekt treningowy. Teraz przyszła na ustrojstwa na kiosku. Dorobiłem wiatrochron. Żadne szaleństwo, wygiąłem drut 0.3 mm i wkleiłem. Za dużo wydawało mi się na tym kiosku i zostawiłem jedynie peryskop i coś w stylu... widełek od miksera?! (wybacznie, nie wiem co to jest - w innej relacji zostało nazwane 'trzepaczką'). Dlaczego peryskop jest wysunięty w pozycji nawodnej? Tajemnica wojskowa. Na to poszedł sidolux. No i te nieszczesne miarki zanurzenia. Uznałem że nie dam rady niczego namalować więc uszczupliłem zestaw z Oscarem, który też czeka. Nie wiem dlaczego, ale mr hobby setter zostawiał jasne ślady na sido... Przyszła kolej na brudzenie. Zrobiłem ciemniejszego washa, żeby podkreślić szczeliny. Następnie użyłem AK Interactiv Winter Strikes żeby trochę zacieków porobić. Następnie zabiorę się za podstawkę. Myślę o masie modelarskiej, papierze toaletowym na wikolu i żelu akrylowym. cdn. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Spróbuj silikonem szklarskim bezbarwnym + akrylowa farbka, ciekawy efekt można otrzymać Narzędzia macza się w wodzie z płynem do naczyń coby się nie lepiły. (paluchy też ) Pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 HA! Jednak da się zrobić coś sprzecznego z naturą! Szybko, dobrze i tanio -nigdy nie wierzyłem że to możliwe a tu proszę. Elegancka robota w mikroskali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Hej, Spróbuj silikonem szklarskim bezbarwnym + akrylowa farbka pewnie wszyscy to znają, ale największe kompendium wiedzy o wodzie jakie znazłem jest tutaj tanio Faktycznie, model(ik) kosztuje jakieś 15PLN... Za komplementa dziękuję Wracając do podstawki. Oglądnąłem wiele zdjęć płynących op i zabrałem się do roboty. Za pomocą glinki trochę okręt zanurzyłem i wymodelowałem poziom morza i fale pchane przez kadłub, wokół niego i za nim. Nie wiem po co tak pracowicie wysmarowałem podstawkę farbą.... Na szczęście to wstępne etapy... A rano... Glinka (FIMO Air) nie jest najlepsza. Rano zauważyłem, że w kilku mejscach pękła i ściągnęła się. Faktycznie - producent pisze, że może się skurczyć o 7%. To dużo. Ta, którą używałą wcześniej praktycznie się nie kurczyła; choć możliwe, że to kwestia temperatury 'pokojowej'. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 22 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2012 Hi, ooo - właśnie o takich spękaniach mówiłem: Braki uzupełniłem papierem toaletowym na wikolu: Powierzchnię pomalowałem mieszaniną imperial blue i dark green (4:1) z dużą ilością rozcieńczalnika. Trochę rozjaśniłem miejsce pod pianę. I tu zaczęły się schody: wymieszałem maimeri extra heavy gel gloss z białą i bone white. Następnie za pomocą wykałaczki usiłowałem zrobić pianę. Efekt ... ach - zobaczcie sami: . Sam nie wiem... nic porywającego. Zobaczymy rano. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 Witam, kilka zdjęć więcej. Myślę że zostawię te fale jak są. Pomaluję tylko matowym okręt - ale zostawię gdzieniegdzie błyszczący aby zasymulować 'mokrość' kadłuba. No i poprawię podstawkę. Typhoon i Alfa zamówione a OscarII już czeka. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Ciekawie to wygląda. Efekt psuje jednak pierwsza fala. Kadłub aż tak długi nie jest aby powstała w tym miejscu. Wzorowałeś się na jakiej fotografii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2012 Hej, Efekt psuje jednak pierwsza fala. Kadłub aż tak długi nie jest aby powstała w tym miejscu Tak, patrzyłem na wiele. Wygląda na to, że o ile te najbliższe fale kadłub okrętu 'podcina' - o tyle tą najdalej od kadłuba 'pcha'. Oczywiście wszystko zależy od szybkości i zanurzenia. Faktycznie ta pierwsza powinna być nieco mniejsza. Cóż - pierwsze koty za płoty. Papier toaletowy zdał swoją rolę (pomarszczenia wody); podoba mi się również ten żel akrylowy i możliwość tworzenia nim faktury (piana). Następnym razem może wyjdzie ciekawiej:) Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIUSEPPE Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Bardzo fajne maleństwo. Ja robię U.S.S. LOS ANGELES w 1:700 tak dla odstresowania ( męczę się z A-4 w 1:48 z ITALERI ),też kombinuje nad wodą. Cieszył bym się gdyby mój okręcik wyszedł tak jak Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 Hej, @GIUSEPPE dzięki - amerykany zostawiłem sobie na później. Sprawdź link podany w jednym z postów powyżej - jest tam bardzo dużo materiałów jak zrobić wodę. Zastanawiałem się, czy zamiast glinki nie lepiej było użyć milliputa - jako górną warstwę 'wody'. Jest bardziej elastyczny niż glinka i nie pęka; ładnie wygładza się wodą. No i można go cieniej wywałkować. Następnym razem to jego wykorzystam (jedyne co mnie powstrzymuje to dużo wyższa cena). Powodzenia z LA - zamieść relację Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi