modelaris Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Witam! Koniki czekaja na Zis-a więc postanowiłem zająć się czymś innym. Oto efekty mojej wczorajszej pracy i modele które, powróciły z wystaw a zostaną wykorzystane przy jej budowie: Niemców z zestawu Tamiya'y przerobie tak żeby posłużyli mi do noszenia rannych z innego zestawu. Licze na pomocne rady i komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Regips na tą skalę jest "troszkę" za gruby - no chyba że to ma być kamienica a nie domek kryty słomą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 raczej schron.. Co najmniej tej klasy............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelaris Napisano 4 Lipca 2012 Autor Share Napisano 4 Lipca 2012 Wiem, wiem sciany są za grube, ale popracuje troche przynich papierem ściernym to zmieni sie ich grubość. To nie jest domek a stodoła przeskalowana i zmodyfikowana z zestawu MiniArta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelaris Napisano 5 Lipca 2012 Autor Share Napisano 5 Lipca 2012 Po moich wyliczeniach grubość ścian musi wynosić maksymalnie 6mm czyli o 2mm mniej niż jest. Jeśli nie KG to z czego? Sklejki? Zdjecia zestawu MiniArta( modyfikacja jak widać polega na niezrobieniu ścian małego pomieszczenia, nie licząc frontu).Tutaj nie widac konstrukcji dachu jaka przedstawiłeś ale dziękuje i zastosuje się do niej. Można wiedziec skąd masz te rysunki konstrukcyjne? Zdjęcia pierwszych prób z figurkami - straszliwa manufaktura twarzy przy niektórych niemiaszkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelaris Napisano 5 Lipca 2012 Autor Share Napisano 5 Lipca 2012 i poprawiony dach ( nie przyciete włosie na górze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 to może ściana z tego cienkiego styropianu i wygładż go masą szpachlową czy jak to się zwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 Strzecha z pędzli tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 to może ściana z tego cienkiego styropianu i wygładż go masą szpachlową czy jak to się zwie Słuszna koncepcja.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 Tak tylko jak nałoży na sam styropian warstwę masy szpachlowej, czy tam innej szpachli gipsowej to nie podłubie igłą przy cegłach bo zaraz będzie pękać i odpadać od styropianu, chyba, że naprawdę bardzo delikatnie ale to też nic nie wiadomo. modelaris - jak chcesz zrobić coś na wzór stodoły z MiniArtu to faktycznie najlepiej będzie jak jeszcze bardziej zeszlifujesz ściany tego co już masz. Aczkolwiek pomysł i plany, które podrzucił Kamil wydają się bardziej trafne. Stodoła z drewnianych belek była by lepsza i efektowniejsza. Ale to Twój temat, Twoja scenka i Twoja koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 Tak tylko jak nałoży na sam styropian warstwę masy szpachlowej, czy tam innej szpachli gipsowej to nie podłubie igłą przy cegłach bo zaraz będzie pękać i odpadać od styropianu, chyba, że naprawdę bardzo delikatnie ale to też nic nie wiadomo. Siejesz defetyzm Mi tam nic nie pękało - w tej skali to bardziej będzie rysowanie niż oranie powierzchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Oj tam zaraz defetyzm ja tam wieżę w projekt kolegi modelarisa, trzymam kciuki i czekam na postępy, bo pomysł fajny. Co do tej skali to wiesz... ja w swoich 72 ostro orałem, a nie "rysowałem" a tu skala 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 może niech odleje na taką grubość jaka zpasuje ja tak zrobiłem i jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelaris Napisano 6 Lipca 2012 Autor Share Napisano 6 Lipca 2012 Dziękuje za pomysły . Zastanowie się nad tą drewnianą stodołą. Myślałem nad naklejeniem wyciętych z czerwonego bloku technicznego cegiełek ale to by mijało się z celem- wykonam je tak jak podpowiadacie lub zrobie otynkowaną stodołe od wewnatrz i zewnątrz.. Verde: Tak! Strzecha jest wykonana z włosia pedzla o wymiarach 140x40, mozna z niego wykonać ,,poszycie'' na dwie strony dachu. Jutro a najpóźniej w Niedziele wrzuce zdjecia konstrukcji dachu i figurek - pierwsi ranni i sanitariusze. Ma ktoś może zdjęcia niemieckiego/rosyjskiego sanitariusza w fartuchu? Potrzebne bo niewiem jak to wyglada a chce przerobic żandarma( biały hełm z krzyzykiem, fartuch i ręką wskazuje miejsce gdzie, mają jego kumple położyć rannego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Może poszukaj w tym portalu: http://www.bild.bundesarchiv.de/ Slowa do wyszukiwania to Sanitater, Sanitaeter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelaris Napisano 8 Lipca 2012 Autor Share Napisano 8 Lipca 2012 Przesyłam kolejne zdjęcia z budowy makiety. UWAGA!!! Przez niefortunny wypadek domek legł w gruzach dosłownie! w związku z czym budowa opóźni się o jakiś tydzień( zakup materiałów do jego budowy). Projekt jest już zbyt zawansowany by zniego zrezygnować. Za wszystkie niedogodności przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelaris Napisano 8 Lipca 2012 Autor Share Napisano 8 Lipca 2012 Opis zdj.:Figurki po wstępnym malowaniu( widać niedociągnięcia i brak pomalowanych butów oraz owijaczów). Mostek przez który będzie przechodzić obsługa MG-ka. Piesek i dwóch mechaników z zestawu ICM-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 obsluga MG ma jakis powod, zeby sie instalowac tak blisko polowego punktu opatrunkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelaris Napisano 8 Lipca 2012 Autor Share Napisano 8 Lipca 2012 Powód prosty i logiczny: Obsługa idzie po prostu na linie frontu mijając szpital polowy usytułowany obok lub odpoczywała obok porzuconego KW-1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelaris Napisano 13 Lipca 2012 Autor Share Napisano 13 Lipca 2012 Witam ponownie w temacie. Niewiele sie ruszyło od ostatniego czasu. Domek zrobiony ze sklejki. W najbliższym czasie wykonam resztki dachu i skończe malować figurki. Czekam na kolejny zestaw z którego zabiore reszte rannych. Prosze oczekiwać niedługo zdjeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelaris Napisano 13 Lipca 2012 Autor Share Napisano 13 Lipca 2012 Zdjecia obrazują przyszły zarys makiety i niedoskonałości figurek. Przepraszam za jakość zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Za zdjęcia faktycznie trzeba przepraszać - szczególnie te poruszone. Co do figurek, to przydałoby się trochę cieniowania na mundurach i twarzach (o ile już pomalowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Mam duże wątpliwości co do zasadności umieszczania na jednej dioramie, tak blisko siebie (w skali) środków walki i punktu opatrunkowego. Pomijając konwencję genewską, takie działanie jest niepraktyczne - ściąga ogień przeciwnika w miejsce, gdzie akurat go nie chcemy. Są jakieś materiały potwierdzające taką organizację zabezpieczenia szpitala przez jednostki niemieckie? Zgaduję, że to jest Wehrmacht? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelaris Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 Pomijając konwencję genewską, takie działanie jest niepraktyczne - ściąga ogień przeciwnika w miejsce, gdzie akurat go nie chcemy. Są jakieś materiały potwierdzające taką organizację zabezpieczenia szpitala przez jednostki niemieckie? Zgaduję, że to jest Wehrmacht? Na Ludowe Wojsko Polskie to, TO raczej nie wygląda. Niemam żadnych zdjęć ani dokumentów które ukazywały by organizacje obrony szpitali polowych czy innych budynków zaplecza frontu. Jeśli porzucony czołg(KW-1) uznajesz za znaczący środek walki to fakt jest to nielogiczne- uznajmy że nadleciał IŁ-2 i zatakował czołg tym co miał na uzbrojeniu( faktyczne jest to nie do pomyślenia). Zniszył przy tym szpital i pozabijał wszystko żywe co było w promieniu kilkunastumetrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Na Ludowe Wojsko Polskie to, TO raczej nie wygląda. Ale na Waffen SS moze (choc ja nie rozrozniam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi