Skocz do zawartości

Niemiecki Szpital Polowy 1/48

modelaris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Koniki czekaja na Zis-a więc postanowiłem zająć się czymś innym.

Oto efekty mojej wczorajszej pracy i modele które, powróciły z wystaw a zostaną wykorzystane przy jej budowie:

P1040849.JPG

P1040844.JPG

P1040852.JPG

P1040853.JPG

P1040854.JPG

P1040837.JPG

Niemców z zestawu Tamiya'y przerobie tak żeby posłużyli mi do noszenia rannych z innego zestawu.

Licze na pomocne rady i komentarze

Wiem, wiem sciany są za grube, ale popracuje troche przynich papierem ściernym to zmieni sie ich grubość. To nie jest domek a stodoła przeskalowana i zmodyfikowana z zestawu MiniArta.

Po moich wyliczeniach grubość ścian musi wynosić maksymalnie 6mm czyli o 2mm mniej niż jest. Jeśli nie KG to z czego? Sklejki?

Zdjecia zestawu MiniArta( modyfikacja jak widać polega na niezrobieniu ścian małego pomieszczenia, nie licząc frontu).Tutaj nie widac konstrukcji dachu jaka przedstawiłeś ale dziękuje i zastosuje się do niej. Można wiedziec skąd masz te rysunki konstrukcyjne?

35556_01.jpg

P1040855.JPG

P1040856.JPG

35556.jpg

bypicasa2html.gif

Zdjęcia pierwszych prób z figurkami - straszliwa manufaktura twarzy przy niektórych niemiaszkach.

Tak tylko jak nałoży na sam styropian warstwę masy szpachlowej, czy tam innej szpachli gipsowej to nie podłubie igłą przy cegłach bo zaraz będzie pękać i odpadać od styropianu, chyba, że naprawdę bardzo delikatnie ale to też nic nie wiadomo.

modelaris - jak chcesz zrobić coś na wzór stodoły z MiniArtu to faktycznie najlepiej będzie jak jeszcze bardziej zeszlifujesz ściany tego co już masz. Aczkolwiek pomysł i plany, które podrzucił Kamil wydają się bardziej trafne. Stodoła z drewnianych belek była by lepsza i efektowniejsza. Ale to Twój temat, Twoja scenka i Twoja koncepcja.

Tak tylko jak nałoży na sam styropian warstwę masy szpachlowej, czy tam innej szpachli gipsowej to nie podłubie igłą przy cegłach bo zaraz będzie pękać i odpadać od styropianu, chyba, że naprawdę bardzo delikatnie ale to też nic nie wiadomo.

Siejesz defetyzm

Mi tam nic nie pękało - w tej skali to bardziej będzie rysowanie niż oranie powierzchni...

Oj tam zaraz defetyzm ja tam wieżę w projekt kolegi modelarisa, trzymam kciuki i czekam na postępy, bo pomysł fajny. Co do tej skali to wiesz... ja w swoich 72 ostro orałem, a nie "rysowałem" a tu skala 48

Dziękuje za pomysły . Zastanowie się nad tą drewnianą stodołą. Myślałem nad naklejeniem wyciętych z czerwonego bloku technicznego cegiełek ale to by mijało się z celem- wykonam je tak jak podpowiadacie lub zrobie otynkowaną stodołe od wewnatrz i zewnątrz.. Verde: Tak! Strzecha jest wykonana z włosia pedzla o wymiarach 140x40, mozna z niego wykonać ,,poszycie'' na dwie strony dachu. Jutro a najpóźniej w Niedziele wrzuce zdjecia konstrukcji dachu i figurek - pierwsi ranni i sanitariusze. Ma ktoś może zdjęcia niemieckiego/rosyjskiego sanitariusza w fartuchu? Potrzebne bo niewiem jak to wyglada a chce przerobic żandarma( biały hełm z krzyzykiem, fartuch i ręką wskazuje miejsce gdzie, mają jego kumple położyć rannego.

Przesyłam kolejne zdjęcia z budowy makiety. UWAGA!!! Przez niefortunny wypadek domek legł w gruzach dosłownie! w związku z czym budowa opóźni się o jakiś tydzień( zakup materiałów do jego budowy). Projekt jest już zbyt zawansowany by zniego zrezygnować. Za wszystkie niedogodności przepraszam.

P1040841.JPG

P1040857.JPG

P1040858.JPG

bypicasa2html.gif

Opis zdj.:Figurki po wstępnym malowaniu( widać niedociągnięcia i brak pomalowanych butów oraz owijaczów). Mostek przez który będzie przechodzić obsługa MG-ka. Piesek i dwóch mechaników z zestawu ICM-a.

Witam ponownie w temacie. Niewiele sie ruszyło od ostatniego czasu. Domek zrobiony ze sklejki.

P1040882.JPG

P1040883.JPG

P1040884.JPG

P1040885.JPG

P1040886.JPG

P1040887.JPG

P1040867.JPG

P1040871.JPG

P1040872.JPG

P1040873.JPG

P1040874.JPG

P1040875.JPG

P1040876.JPG

P1040877.JPG

P1040878.JPG

P1040879.JPG

P1040880.JPG

P1040881.JPG

P1040868.JPG

P1040869.JPG

bypicasa2html.gif

W najbliższym czasie wykonam resztki dachu i skończe malować figurki. Czekam na kolejny zestaw z którego zabiore reszte rannych. Prosze oczekiwać niedługo zdjeć

Mam duże wątpliwości co do zasadności umieszczania na jednej dioramie, tak blisko siebie (w skali) środków walki i punktu opatrunkowego.

Pomijając konwencję genewską, takie działanie jest niepraktyczne - ściąga ogień przeciwnika w miejsce, gdzie akurat go nie chcemy.

Są jakieś materiały potwierdzające taką organizację zabezpieczenia szpitala przez jednostki niemieckie? Zgaduję, że to jest Wehrmacht?

Pomijając konwencję genewską, takie działanie jest niepraktyczne - ściąga ogień przeciwnika w miejsce, gdzie akurat go nie chcemy.

Są jakieś materiały potwierdzające taką organizację zabezpieczenia szpitala przez jednostki niemieckie? Zgaduję, że to jest Wehrmacht?

Na Ludowe Wojsko Polskie to, TO raczej nie wygląda. Niemam żadnych zdjęć ani dokumentów które ukazywały by organizacje obrony szpitali polowych czy innych budynków zaplecza frontu. Jeśli porzucony czołg(KW-1) uznajesz za znaczący środek walki to fakt jest to nielogiczne- uznajmy że nadleciał IŁ-2 i zatakował czołg tym co miał na uzbrojeniu( faktyczne jest to nie do pomyślenia). Zniszył przy tym szpital i pozabijał wszystko żywe co było w promieniu kilkunastumetrów.