Skocz do zawartości

Mig-21 MF 3 plm (1/48 Eduard)

Boros

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem do czego ten srebrny suchy pędzel ale to już twoja decyzja. Ja bym machnął humbrolem 226 całość (oczywiście zostawiając srebrną pokrywę luku) i zielonym jaki sobie wybrałeś pokrywy + ewentualnie jakaś część wewnętrzna (czasem tym kolorem ciągnięto w górę, warto przejrzeć zdjęcia). I tyle.

Ten C66 to za jasny jest jak dla mnie, ale to kwestia gustu. Ja dałem MM 1713, który po sido i lakierze półmatowym daje jak dla mnie doskonały kolor. Każdy wybiera co mu się podoba. Ostatnio pisaliśmy o C302...

Boros

jeśli chodzi o wnęki goleni w skrzydłach zrobię tak pomaluje je na kolor humbrola który mi poleciłeś o ile jutro go dostanę a późźniej mocno przetrę suchym pędzlem z srebrnej farby

Za kilkadziesiat minut wrzucę linka do zdjęć podwozia , wnęk goleni i kół 21.

Zobacz dokłądnie jak to wygląda -rzeczywiście nie mam pojęcia co chcesz we wnękach goleni robić suchym srebrnym pędzlem- jak rozumiem to ma imitować obtarcia , przecierki - ale w tym miejscu po co ? Takie zjawiska tam nie zachodziły, orginalny lakier do "gołego Alu" tam się nie zdzierał , ew. możesz zrobić zabrudzenia typu "odpryski błota po deszczu , rozbryzgane krople smaru, zakurzenia itp .rzeczy [ oczywiście w granicach rozsądku -samolot to nie czołg ]

Niektóre wnęki goleni na zdjęciach będą tak lekko właśnie ubrudzone , ale nie posrebrzone

Jak zdjęcia się załadują wrzucę linka .

Mam pytanie czy do konfiguracji z dwoma zbiornikami na zewnętrznych pylonach i jednym pod kadłubem pasują rakiety R-3S i czy malowanie jest takie same jak zaleca eduard czyl w kolorze szarym?

Mały problemik się zrobił na białym pasie został mi ślad po kleju z taśmy ktoś może wie jak się go pozbyć model mam już cały pomalowany więc wolałbym coś mniej inwazyjnego niż papier ścierny i ponowne malowanie dodam że maluje Gunze

Ten do olejnych też chyba może być. Wszystko zależysz czy będziesz cały moczył, jak długo itp. Poszukaj na nPWM, powinno być już o tym trochę napisane. Gdy zmywałem swojego Horneta na kilka godzin kładłem mgiełkę z aero rozpuszczalnikiem. Gdy się "wżarł", szczoteczką do zębów zebrałem farbę schodzącą płatami.

Cokolwiek nie użyjesz przetestuj najpierw to na czymś innym. Gdy za długo coś takiego będziesz moczył, zmywacze mogą wejść w reakcję z plastikiem.

Tak, tylko już nie pamiętam czy do akryli czy do humbroli. Oczywiście na farby olejne

Ponieważ kolega Boros, robi jednak 8009, wrzucam jeszcze jedno zdjęcie z Aeroplana.

beztytuuzxg.png

Pytanie o farbę. Dla mnie to standardowa poremontowa szara odpowiadająca kolorowi Hubrol 127 itp. ktoś sądzi inaczej?

Zmywacz Wamodu zmywa acryle(jest do nich dedykowany) ale i emalie. Matowi tylko szkło. Można nanosić pędzlem jak i aerografem. Cleanlux działa podobnie, tylko trochę wolniej. Jeśli chodzi o działanie na plastik, nie jest zbyt agresywny dla powierzchni.