Skocz do zawartości

Polistyren

sabatms

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i Panie jaką grubość polistyrenu najlepiej nabyć (modele 1:48) w celach waloryzacji modeli ??? bo jest tego dość dużo

jaka obróbka? no ze nie przetnie sie grubszej płyki jednym pociągnieciem noza, to już jest trudniejsza obróbka?

polistyren to polistyren

Ok, niech tak zostanie, nie znam sie na tym.

tak, najlepiej strzelić focha..

masz przeciez doświadczenie. wyjaśnij, na czym polega wieksza trudnosc w obróbce grubszego polistyrenu? bo nie wiem do czegi zmierzasz?

Jak pierwszy raz kupowałem polistyren kupiłem sobie wszystkie dostępne wtedy grubości, od 0.25mm do 3mm. Te od 1mm do 3 leżą nieruszone, powód jest prosty, nie przetniesz tego jednym pociągnięciem, a co za tym idzie nie utrzymasz kąta prostego między płaszczyzną polistyrenu a płaszczyzną cięcia. Może to wynika z tego, iż używam najprostszych dostępnych metod, nóż olfy i piłka cmk. Jeżeli masz dostęp do bardziej zaawansowanych metod to dalsza dyskusja nie ma sensu. Odpowiedz sobie na pytanie ile czasu zajmie Ci wycięcie np. sześcianu o boku 5mm z polistyrenu grubości 5mm a ile wycięcie i sklejenie odpowiednich elementów z polistyrenu 0.5mm przy zachowaniu kątów prostych. W ciemno wybieram drugi wariant. Grubość 5mm podałem z kosmosu, nie wiem czy taki jest dostępny. Co do pytania o skalę i grubość stosowanego polistyrenu, skala wg mnie ma znaczenie. Lepie w 1:24 i najczęściej stosuje 0.5mm a powinienem stosować 0.25 bo tak wynika z przeliczeń. Niestety 0.25 nie przeniesie obciążeń stąd stosowanie 0.5. Tak, więc jak ktoś robi z polistyrenu elementy 3wymiarowe to wg mnie lepiej jest bawić się w sklejanie elementu z powycinanych fragmentów cieńszego polistyrenu. Takie jest moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać, ale fajnie by było gdybyś poparł czymś swoje zdanie.

nie przetniesz tego jednym pociągnięciem, a co za tym idzie nie utrzymasz kąta prostego między płaszczyzną polistyrenu a płaszczyzną cięcia

no owszem, nie da się, ale po to wynaleziono papier ścierny, zeby nie musiec wycinac od pierwszego strzału idealnego kształtu. poza tym, jak potrebujesz element grubszy to albo skleisz ze sobą kilka warstw cienszego polistyrenu, albo weźmiesz płytkę od razu odpowiedniej grubości. kwestia wyboru, komfortu itd.

Odpowiedz sobie na pytanie ile czasu zajmie Ci wycięcie np. sześcianu o boku 5mm z polistyrenu grubości 5mm a ile wycięcie i sklejenie odpowiednich elementów z polistyrenu 0.5mm przy zachowaniu kątów prostych.

no wyciecie i oszlifowanie to tak ze 2 minuty. albo minutę, jak odetnę po prostu kawałek profilu kwadratowego o przekroju 5x5mm :>

Tak właśnie myślałem, że nie przyjmiesz moich argumentów, pozostaje mi życzyć Ci powodzenia w obrabianiu 5mm polistyrenu papierem ściernym….

sabatms Kup z każdej grubości po jednym arkuszu i oceń sam co Ci bardziej pasuje, powodzenia w eksperymentach i zapraszam do publikowania efektów pracy na forum

Ps. Kamil Feliks Sztarbala Może kiedyś pokażesz jak można zrobić np. taki element z polistyrenu grubości 5mm?

1111128092010.jpg

chyba słońce za bardzo wam głowy przypiekło

Może i przygrzało ale dzięki temu ja się dowiedziałem sporo ciekawych rzeczy, za co dziękuje .

dzięki wszystkim za podpowiedzi i nie rzucajcie się sobie do oczu-- obydwaj macie rację -- zależy co się chce waloryzować --- u mnie bardziej samoloty więc nabędę od 0,25 do 1 i popatrzę (po jednym arkuszu bo ceny kosmiczne ) ) czy preferujecie jakąś konkretną markę, producenta itp. czy ewentualnie jakiegoś allegrowicza pewnego --- dostałem częściową odpowiedź żeby kupować HIPS mat-mat -- poproszę o radę

p.s.

w moim kochanym mieście od ręki raczej nie dostanę (bo mamy jedynie jeden pseudomodelarski gdzie nic nie ma oprócz pactry i paru modeli) lecz muszę poszukać dokładniej

...po jednym arkuszu bo ceny kosmiczne ...

NIe wiem o ile lepszy jest polistyren firmowy sprzedawany przez niektóre sklepy po 20 zł, bo ja kupuję na znanym portalu A...o po 1 - 1,50 za arkusz A4.

no się rozwiązało pytanie --- ja właśnie zamówiłem od 0,25 do 1 m;

a i jeszcze jedno czym to kleić tamiya thin jakoś nie łapie może CA lekki ---- pomocy !!!

jak zrobić coś takiego z polistyrenu 0,5mm

Może tak

IMG_0093.JPG

CRW_2049.jpg

i to jedne z prostszych kształtów.

Tylko rurki i 2 podpory to profile reszta to 0,25 0,5 0,75. Tyle, że ja mam doświadczenie w kartonie i budowanie takich figur przestrzennych to dla mnie nie problem. Jest szkoła Wąchocka i Otwocka jak to mówią. Ile byście/byśmy się nie kłócili to już samo pytanie pokazuje, że zadający je nie ma pojęcia w co się pcha. Inaczej by i go nie zadał. A przy cenie 1-2zł za arkusz 20x30cm i przy koszcie wysyłki 13zł, to chyba jednak warto zainwestować w różne grubości.

No uparty jesteś, żeby Cię zadowolić musiałbym zbudować taką konstrukcję jak Twoja. Przykład może nie jest identyczny, ale pewna analogia istnieje, te grube ścianki mogą być przecież puste w środku.

Jednak nie zrozumieliśmy się, ja bym budował pudełka, a Ty bloki. Takie przyzwyczajenie z kartonu. U Ciebie podejrzewam, że z odlewania. A ten samolot bym przedłużał jeszcze inaczej, chociaż tutaj lepiej by było zastosować jeden gruby kawałek, tak jak mówisz.