Jump to content

bf-109C 1:72

kub
 Share

Recommended Posts

Nie wiem ile w tym prawdy (nie moja 'działka'), ale już kilka osób mi mówiło, że to najlepszy model wczesnego Mesera jeśli chodzi o wymiary, geometrię i ogólnie 'merytorykę bryły'. Co do jakości wyprasek i tzw. 'detalu', to wygląda tak jak większość polskich modeli w skali 1/72 ;) Tzw. 'średniak'. Choć widziałem sklejonego i ładnie pomalowanego - wyglądał dobrze.

Jakiś czas temu popełniłem Mietka tej firmy a nawet dwa ( jeden jest na forum ) . Jak sądzę, domyślasz się, że roboty trochę czeka, czyszczenie, szpachlowanie to norma ale też nie jakoś bardzo dużo. Jest to całkiem sympatyczny zestaw. Do takiej Tamiyi czy Fine Molds się może i nie równa ale za taką sumę.... Z elementów jakie dostaje się w pudełku można zrobić dowolną wersję od B ( a pewnie na upartego i prototypy by się zbudowało ) do D. O kalkach się zbytnio nie wypowiadam bo w swoim fabrycznych kalek niemalże nie wykorzystałem oprócz kilku napisów eksploatacyjnych.

Widziałem twój warsztat z nim i chyb a się skuszę na niego przy następnych zakupach. Wiesz może czy ma on w sobie kalkomanie z września 39?

Do zestawu są dołączone malowania z których można zrobić dwie maszyny z Hiszpanii ( legion condor i powojenne ) oraz dwie z września: 1./JG20 Berlin Doberitz 1939 oraz 2./JG71 opisane tylko jako wrzesień 1939r. Oba malowania zielono zielone ( H30 oraz H76 jak podają w instrukcji na górne powierzchnie )

Jak kupisz i wystartujesz z budową to relacja na forumie musowo

Specjalnie dla ciebie przeprowadzę tą relację, ale liczę za to na pomoc merytoryczną .

Mam w planach całą serię bf-109 C,D,E-1,E-3,G-2,G-10 mam nadzieję że będą chociaż na średnim poziomie .

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś o jakości tego zestawu?

http://www.jadarhobby.pl/aeroplast-90026-messerschmitt-bf109c-172-p-10329.html

Jakość tego zestawu jest niska.

Możesz bardziej to rozwinąć

Nie, nie kupiłem, nie mierzyłem, nie przykładałem do planów. Otworzyłem pudełko, rzuciłem okiem i uznałem, że szkoda niecałych 20 złotych i każdej minuty życia na montaż tego wynalazku. Pierwsze wrażenie było odpychające, zastanawiałem się jeszcze tylko, czy nie kupić dla kalkomanii, ale też dałem sobie spokój. Zresztą model poskładany przez Paranoida potwierdza, że to chyba najgrubszy Messerschmitt w tej skali.