ReVoPL Napisano 2 Sierpnia 2012 Napisano 2 Sierpnia 2012 Mam kilka pytań odnośnie malowania: 1. Nie mam aerografu. Czy da się zrobić pre-shading pędzlem, czy nie jest to konieczne? I jakiej farby mam użyć? Jak gęstej? 2. Jakich farb lepiej użyć: akrylowych czy olejnych i jak mają być rozcieńczone? Jakiego sufracera mam kupić (czytałem, że do malowania pedzlem jest potrzebny 900, ale chce się upewnić), i jak oraz czym mam go rozcieńczyć? 3. Czy malowanie idzie w takiej kolejności: Sufracer, pre-shading, farba bazowa, kamuflaż, zabezpieczenie(sidolux czy coś innego?), kalkomanie, zabezpieczenie, wash, drybrush & rainmarks, zabezpieczenie? Nigdy nie bawiłem się sufracerami i tymi warstwami zabezpieczającymi. Oglądałem poradniki, ale nadal nie ogarniam w jakiej kolejności to się robi i czy można pędzlem, więc proszę o pomoc. Dodam, że chodzi mi o malowanie czołgów w skali 1:72. Cytuj
Seb Napisano 2 Sierpnia 2012 Napisano 2 Sierpnia 2012 Daj sobie spokój z pre-shadingiem jak malujesz pędzlem, po nałożeniu koloru bazowego i jeszcze kamo i tak wszystko zniknie. Nikt nie jest w stanie nałożyć tak cienkiej warstwy pędzlem, żeby prześwitywał ciemny P-S. Mało tego, P-S w przypadku pancerki jest przerostem formy nad treścią. Kolejność podałeś dobrą, ale tyle warstw pędzlem to marnie widzę efekt końcowy. Kup surfacer 1000 Gunze w aerozolu, bardzo dobrze się kładzie. Pzdr Cytuj
ReVoPL Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Napisano 2 Sierpnia 2012 Skoro to jest za dużo warstw, to ile ma być aby jakoś dobrze wyglądało? Cytuj
Seb Napisano 2 Sierpnia 2012 Napisano 2 Sierpnia 2012 Skoro to jest za dużo warstw, to ile ma być aby jakoś dobrze wyglądało? Pisałem, pod pędzel pre-shading nie ma sensu ! Jakimi w ogóle farbami malujesz ? Pzdr Cytuj
ReVoPL Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Napisano 2 Sierpnia 2012 Właśnie się pytam, jakimi farbami lepiej malować pędzlem. Skoro Pre-Shading nie ma sensu, to po surfacerze mam od razu nakładać kolor bazowy? I z czego zrobić powłokę zabezpieczającą, jak to ma być rozrzedzone i czy malować cienką warstwą czy grubą? Cytuj
tombie01 Napisano 2 Sierpnia 2012 Napisano 2 Sierpnia 2012 Dwa lata temu (to były czasy gdy nie dysponowałem areografem) zadałem podobny temat jest tutaj myślę że będzie pomocny Cytuj
ReVoPL Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Napisano 3 Sierpnia 2012 Dobra, a jakie farby są lepsze do malowania pędzlem? Jeden z moich pierwszych modeli, Spitfire pomalowany kilkoma warstwami nierozcieńczonej akrylowej, i malowany w zły sposób wygląda okropnie. Podobno olejne lepiej kryją, nie trzeba nakładać tysiąca warstw i przez to na modelu jest mniej smug. Cytuj
Demonion Napisano 3 Sierpnia 2012 Napisano 3 Sierpnia 2012 Akryl na gołe tworzywo prawie nie siada. Trzeba podkład położyć. Najłatwiej to rozcieńczyć jasną farbę olejną np. jasnoszarego humbrola. Znacznie i wtedy już jest krycie. A najlepiej surfacer. Cytuj
ReVoPL Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Napisano 4 Sierpnia 2012 A farbka olejna ma mieć konsystencje mleka? Cytuj
Mierzu Napisano 4 Sierpnia 2012 Napisano 4 Sierpnia 2012 Nie trzeba żadnego podkładu pod akryl. Wystarczy dobrze umyć części. Najlepsze pod pędzel są akryle Pactry ( moim zdaniem). Nakładania kilku warstw i tak nie unikniesz, a i nakładanie kilku cienkich warstw wyjdzie na korzyść Twojemu modelowi. Poszukaj dalszych wskazówek na forum. Cytuj
GeraltofPoland Napisano 4 Sierpnia 2012 Napisano 4 Sierpnia 2012 Akryl na gołe tworzywo prawie nie siada. Nie zgadzam się. Ja maluję Pactrą bez żadnych surfacerów i jest OK. Zależy to od rodzaju plastiku- czasem trzeba go odtłuścić albo dać więcej warstw. Cytuj
Marak Napisano 5 Sierpnia 2012 Napisano 5 Sierpnia 2012 Nie zgadzam się. Ja maluję Pactrą bez żadnych surfacerów i jest OK. Zależy to od rodzaju plastiku- czasem trzeba go odtłuścić albo dać więcej warstw. Mój pełny podziw. Chyba mało kto tak potrafi, zwłaszcza, że tylko czasem odtłuszczasz. A ta myśl, żeby dawać więcej warstw, to też super, mnie się nigdy nie udawało. Jak dawałem więcej warstw to preshading przestawał być widoczny, a i tak farba z taśmą maskującą odłaziła i zostawał goły plastik. Może dokładniej opiszesz swoją technikę i wrzucisz parę zdjęć, jak to wygląda. Cytuj
GeraltofPoland Napisano 5 Sierpnia 2012 Napisano 5 Sierpnia 2012 Może dokładniej opiszesz swoją technikę i wrzucisz parę zdjęć, jak to wygląda. Niestety tak się składa, że maluję pędzlem, więc nie ma tu żadnych tajnych technik, czy filozofii. Po prostu maluję kilkoma cienkimi warstwami i tyle, a jeśli farba się nie trzyma, to odtłuszczam i maluję dalej. Cytuj
damiusz Napisano 5 Sierpnia 2012 Napisano 5 Sierpnia 2012 Cytuj: Akryl na gołe tworzywo prawie nie siada. Nie zgadzam się. Ja maluję Pactrą bez żadnych surfacerów i jest OK. Potwierdzam. Moim skromnym zdaniem farby akrylowe lepiej nadają się pod pędzel ( takie mam doświadczenia)- łatwiej jest połozyć kilka cienkich warstw. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi