Skocz do zawartości

Pytania o malowanie

ReVoPL

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań odnośnie malowania:

1. Nie mam aerografu. Czy da się zrobić pre-shading pędzlem, czy nie jest to konieczne? I jakiej farby mam użyć? Jak gęstej?

2. Jakich farb lepiej użyć: akrylowych czy olejnych i jak mają być rozcieńczone? Jakiego sufracera mam kupić (czytałem, że do malowania pedzlem jest potrzebny 900, ale chce się upewnić), i jak oraz czym mam go rozcieńczyć?

3. Czy malowanie idzie w takiej kolejności: Sufracer, pre-shading, farba bazowa, kamuflaż, zabezpieczenie(sidolux czy coś innego?), kalkomanie, zabezpieczenie, wash, drybrush & rainmarks, zabezpieczenie? Nigdy nie bawiłem się sufracerami i tymi warstwami zabezpieczającymi. Oglądałem poradniki, ale nadal nie ogarniam w jakiej kolejności to się robi i czy można pędzlem, więc proszę o pomoc. Dodam, że chodzi mi o malowanie czołgów w skali 1:72.

Daj sobie spokój z pre-shadingiem jak malujesz pędzlem, po nałożeniu koloru bazowego i jeszcze kamo i tak wszystko zniknie.

Nikt nie jest w stanie nałożyć tak cienkiej warstwy pędzlem, żeby prześwitywał ciemny P-S.

Mało tego, P-S w przypadku pancerki jest przerostem formy nad treścią.

Kolejność podałeś dobrą, ale tyle warstw pędzlem to marnie widzę efekt końcowy.

Kup surfacer 1000 Gunze w aerozolu, bardzo dobrze się kładzie.

Pzdr

Właśnie się pytam, jakimi farbami lepiej malować pędzlem. Skoro Pre-Shading nie ma sensu, to po surfacerze mam od razu nakładać kolor bazowy? I z czego zrobić powłokę zabezpieczającą, jak to ma być rozrzedzone i czy malować cienką warstwą czy grubą?

Dwa lata temu (to były czasy gdy nie dysponowałem areografem) zadałem podobny temat jest tutaj myślę że będzie pomocny

Dobra, a jakie farby są lepsze do malowania pędzlem? Jeden z moich pierwszych modeli, Spitfire pomalowany kilkoma warstwami nierozcieńczonej akrylowej, i malowany w zły sposób wygląda okropnie. Podobno olejne lepiej kryją, nie trzeba nakładać tysiąca warstw i przez to na modelu jest mniej smug.

Nie trzeba żadnego podkładu pod akryl. Wystarczy dobrze umyć części. Najlepsze pod pędzel są akryle Pactry ( moim zdaniem). Nakładania kilku warstw i tak nie unikniesz, a i nakładanie kilku cienkich warstw wyjdzie na korzyść Twojemu modelowi. Poszukaj dalszych wskazówek na forum.

Nie zgadzam się. Ja maluję Pactrą bez żadnych surfacerów i jest OK. Zależy to od rodzaju plastiku- czasem trzeba go odtłuścić albo dać więcej warstw.

Mój pełny podziw. Chyba mało kto tak potrafi, zwłaszcza, że tylko czasem odtłuszczasz. A ta myśl, żeby dawać więcej warstw, to też super, mnie się nigdy nie udawało. Jak dawałem więcej warstw to preshading przestawał być widoczny, a i tak farba z taśmą maskującą odłaziła i zostawał goły plastik. Może dokładniej opiszesz swoją technikę i wrzucisz parę zdjęć, jak to wygląda.

Może dokładniej opiszesz swoją technikę i wrzucisz parę zdjęć, jak to wygląda.
Niestety tak się składa, że maluję pędzlem, więc nie ma tu żadnych tajnych technik, czy filozofii. Po prostu maluję kilkoma cienkimi warstwami i tyle, a jeśli farba się nie trzyma, to odtłuszczam i maluję dalej.

Cytuj:

Akryl na gołe tworzywo prawie nie siada.

Nie zgadzam się. Ja maluję Pactrą bez żadnych surfacerów i jest OK.

Potwierdzam.

Moim skromnym zdaniem farby akrylowe lepiej nadają się pod pędzel ( takie mam doświadczenia)- łatwiej jest połozyć kilka cienkich warstw. Pozdrawiam